Home page
Haber Menüsü


Gökalp’ten Ziraat’a kolaylık çağrısı
Tarım Bakanı Gökalp, “Ziraat Bankası durumunu düzeltmiştir. Kredi kullandırmada, diğer kesimlere uyguladığı kolaylığı bize de göstermesini bekliyoruz” dedi.
Ankara
AA
25 Ekim— Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Ziraat Bankası’nın açıkladığı çiftçi borçlarına ilişkin ödeme planının, Türk çiftçisi açısından son derece zor olduğunu belirterek, “konunun Tarımda Yeniden Yapılandırma ve Destekleme Kurulu’nda görüşülmesini istiyoruz. Yarın veya en geç Pazartesi günü toplanacak Kurul’da, bizim daha önce açıkladığımız teklifi yeniden gündeme getireceğiz” dedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gökalp, düzenlediği basın toplantısında, bankaların kendi karlılık anlayışları içerisinde hizmet vermelerinin normal olduğunu anlatırken, Ziraat Bankası’nın artık durumunu düzelttiğini söyledi. Bakan Gökalp, “Ziraat Bankası durumunu düzeltmiştir ve kredi kullandırmada diğer kesimlere uygulayacağı kolaylığı, bize de göstermesini istiyoruz” diye konuştu.
       Bu arada son iki yıldır Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiye kredi kullandırmadığını belirten Gökalp, Ziraat Bankası’nın sunduğu ödeme planını ise çiftçi açısından imkansız ve gerçekleştirilemeyecek bir durum olarak gördüklerini bildirdi.
       
AF DEĞİL, ÇİFTÇİNİN ÜRETİME DÖNDÜRÜLMESİ
       Gökalp, çiftçi borçlarının takasitlendirilmesinin bir af değil, sıkıntı içinde bulunan çiftçinin üretime döndürülmesi meselesi olduğunu söyledi. Gökalp bu arada, hükümet içinde bakanlar arasında bir uyuşmazlık olmadığını, kendisinin de tarımla ilgili alınan kararlar konusunda, by-pass edilemeyeceğini bildirdi.
       Gökalp, Türk çifçisinin, 1990 yılından bu yana kullandığı kredilerin borçlarını ödeyemez duruma geldiğini, ana paraya da yüklü faizlerin eklenmesi sonucunda, temerrüte düşen faizlerin büyük meblağlara ulaştığını kaydetti.
       Bakan, bu durumun ise tarım sektörünü derinden etkilediğini ifade etti.
       Bakanlık olarak kendilerinin 1.5 yıldır, çiftçinin Ziraat Bankası ile Tarım ve Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının geri ödenmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmalarını Bakanlar Kurulu’na getirdiklerini anlatan Bakan, bu borcun 2 katrilyon 415 trilyon lira olduğunu hatırlattı.
       Türkiye’nin bütçesinde bunun büyük bir mebllağ teşkil etmeyeceğini ifade eden Bakan, kendilerinin, bu borcun 3 yıllık süre içinde 6 aylık taksitlerle ödenmesini istediklerini söyledi.
       Çiftçi borçlarına ilişkin iki defa kararname hazırlandığını, ancak sonuç alınamadığını belirten Gökalp, “Bizim önerdiğimiz af değil. Sıkıntı içinde bulunan ççiftçinin üretime döndürülmesi meselesidir” diye konuştu.
       
MEDYADAN ÖĞRENDİLER
       Kendi tekliflerinin, sisteme her 6 ayda bir 402 trilyon 500 milyar lira sıcak para girişi sağlayacağını, çiftçinin yeniden üretime geçeceğini, tarımsal kredi kullanımının yeniden başlamasını sağlayacağını, üretime geçilmesi ile tarımsal ürün fiyalarının düşüşe geçeceğini ifade eden Bakan, daha sonra şunları söyledi:
       “Tarımda, düşük faizli kredi kullanılması zaruret arzetmektedir. Son 2 yıldır çiftçiye gerek Ziraat Bankası, gerekse Tarım ve Kredi Kooperatifleri kredi kullandırmamaktadır. Ziraat Bankası’nın, medya aracılığı ile öğrendiğimiz ödeme planı ise imkansızdır. Çünkü bir çiftçinin mevcut borcunun yüzde 10’nu peşin, geri kalanını yüzde 15 biçiminde taksitlendirilerek ödemesi çok zordur. Şimdi, 1 milyar lira borcu olan çiftçi, bunun yüzde 10’nu peşin ödeyip, geri kalanını 36 ayda taksitle ödediğinde, bu para 3.5 milyara gelecek. 5 milyar lira borcu olan bir çiftçi yüzde 10’nu peşin ödedikten sonra, gerisini 36 ayda ödediğinde, her ay 454 milyon lira ödeme yapması gerekecek. Bu para 36 ayın sonunda 17 milyar liraya ulaşacak. 10 milyar borcu olan ise aylık 802 milyon lira ödeyecek ve taksitlenirme sonunda, borcu 31 milyar liraya çıkacak. Bu rakamları çiftçinin ödemesi imkansız ve gerçekleşemeyecek bir durumdur.”
       
DERVİŞ İLE PROBLEM YOK
       Bakan Gökalp, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Gökalp, bundan sonraki aşamada nasıl bir yol izleneceği yolundaki bir soruya, Tarımda Yeniden Yapılandırma ve Destekleme Kurulu’nu toplantıya çağıracağını belirterek, “Yarın veya en geç Pazartesi günü, konuyu görüşmek üzere Kurul’u toplayacağız ve bizim teklifimizi yeniden götüreceğiz”dedi.
       “Ziraat Bankası’nın aldığı kararda kendilerine danışılmaması nedeniyle bir rahatsızlık duyup duyulmadığının” sorulması üzerine Bakan, “Hiç bir rahatsızlığım yok. Bizim için önemli olan tarımın sorunlarının aşılması meselesidir. Çiftçinin içinde bulunduğu sıkıntının aşılması meselesidir”dedi.
       Tarım Bakanı, “hükümetin MHP kanadı ile ekonomi yönetimi arasında bir kordinasyon eksikliği olup olmadığı ve Devlet Bakanı Kemal Derviş ile sorunları bulunup bulunmadığı” yolundaki ısrarlı sorulara da, şu yanıtı verdi:
        “Hiç bir konuda hükümet koordinasyonsuzluk sergilemiyor. Ben, tarımla ilgili konularda, Kurul’un yeniden çalıştırılması ve etkin hale getirilmesini söylüyorum. (Tarımla ilgili tüm kararlar, bu kurulda alınmalıdır) diyorum. Hükümet içinde hiç bir uyuşmazlık yok. Hiç isim zikretmiyorum. Hükümetin bakanları, 30 yıldır yanlış yönetilen ekonominin yeniden krizden çıkmasını sağlamaya çalışıyorlar.”
       Bir başka gazetecinin, Ziraat Bankası’nın dün açıkladığı ödeme planı konusunda “kendisinin by-pass edildiği hissine kalıp kapılmadığını” sorması üzerine de Gökalp, bakanlığa geldiğinden bu yana yapılan çalışmalar neticesinde 2 yıldır sonuçların alınmaya başladığını ifade ederek, “Ben hiçbir zaman by-pass edilmem, bu tarımı iyi bilmemden geliyor. Beni by-pass etme gayreti de yok, ettirmeyiz de...Bu hükümet, uzlaşma ve atılım hükümeti olarak kuruldu ve devam edecek. Çünkü, biz ülkemize sevdalıyız” karşılığını verdi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları