Home page
Haber Menüsü


Birliklerin kredi borcuna erteleme
Sanayi Bakanı Tanrıkulu, Tariş ve Marmarabirlik’in toplam 17 trilyon liralık kredi borcunun ertelendiğini açıkladı. Tanrıkulu, tarım satış kooperatifi birliklerine 310 trilyon lira kullandırıldığını da belirtti.
Ankara
AA
16 Ocak— Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Tariş-Zeytinyağı Birliğinin 12 trilyon, Marmarabirliğin de 5 trilyon liralık kredi borcunun 30 Haziran 2002 tarihine kadar ertelendiğini söyledi. Tanrıkulu, ayrıca, geçen dönemde, Tarım satış kooperatifi birliklerine ise 310 trilyon lira kredi kullandırıldığını belirtti.

   
 
       
   
MSNBC News Fındık ihracatında rekor: 258 bin ton
MSNBC News Gökalp: Kooperatiflere 36.5 trilyon
MSNBC News Fındık üreticisine 13 alternatif ürün
MSNBC News Çiftçi borcunda temerrüt faizi kalktı
MSNBC News Yağış ve soğuk çiftçiyi fena vurdu
MSNBC News ''Pamuk devleri GAP'ı gözetliyor''
MSNBC News Gökalp: Çiftçinin durumu hiç bir zaman iyi olmadı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, Tarım Satış Kooperatifleri ve Biriklerinde 2001-2002 ürün sezonunda sorunsuz bir alım dönemi yaşandığını kaydetti.
       Tanrıkulu, ekonomideki kısıtlı imkanlara rağmen söz konusu dönemde kütlü pamuk, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve zeytinyağı alımları için Tariş Birliklerine 55.3 trilyon, kütlü pamuk ve soya alımlarında kullanılmak üzere Çukobirliğe 41.5 trilyon, kütlü pamuk alımları için Antbirliğe 9.5 trilyon, fındık alımlarında kullanılmak üzere, Fiskobirliğe 99 trilyon, ayçiçek alımları için Trakyabirliğe 4.6 trilyon ve Karadeniz Birliğe de 3.2 trilyon lira kredi kullandırıldığını bildirdi.
       Ayrıca kırmızı biber ve antepfıstığı alımları için Güneydoğu Birliğe 6.9 trilyon, zeytin alımlarında kullanılmak üzere Marmarabirliğe 5 trilyon, üzüm alımlarında kullanılmak amacıyla Taskobirliğe 1.2 trilyon, kayısı alımları için Kayısıbirliğe 2.2 trilyon ve Gülbirliğe 500 milyar olmak üzere, toplam 299 trilyon kredi kullandırıldığını belirten Tanrıkulu, şöyle dedi:
       
KREDİ VADELERİ UZATILDI
       “Kullandırılan bu kredilerin vadesi 30 Haziran 2001 tarihinde sona ermesine rağmen, 2001-2002 döneminde Birliklere ürün alımı için daha fazla kaynak yaratmak amacıyla, Yeniden yapılandırma Kurulu’nun önerileri doğrultusunda, bu kredilerin vadesi 31 Aralık 2001 tarihine kadar uzatılmıştır. 2001-2002 alım döneminde, vade uzatımıyla birliklere sağlanan toplam 229 trilyon lira tutarındaki kredinin yanında, birlikler ve ortağı üreticilerin rahatlatılması amacıyla bütün imkanlar zorlanarak Tariş Birliklerine 8 trilyon, Çukobirliğe 7 trilyon, Fiskobirliği 63 trilyon, Karadenizbirliğe 1 trilyon, Güneydoğu birliğe 2 trilyon olmak üzere toplam 81 trilyon lira daha yeni kredi desteği sağlanmıştır.”
       Bakan Tanrıkulu ayrıca, 31 Aralık 2001 tarihinde geri ödenmesi gereken Tarış-Zeytinyağı Birliğinin 12 trilyon, Marmarabirliğin de 5 trilyon lira tutarındaki kredilerin vadesinin, ürün alım dönemleri gözetilerek 30 Haziran 2002 tarihine kadar uzatıldığını kaydetti.
       Tanrıkulu, üreticiyi korumaya yönelik gerekli tedirler alınarak, ürün bedellerinin hızlı bir şekilde ödenmesinin planlandığını ve bunda da büyük ölçüde başarı sağlandığını belirtti. Tanrıkulu şunları kaydetti:
       
ÜRÜN BAZINDA FİYAT ARTIŞLARI
       “Diğer taraftan 2001-2002 ürün döneminde kütlu pamukta yüzde 70, çekirdeksiz üzümde yüzde 75, kuru incirde yüzde 135, yağlık ayçiçeğinde yüzde 97, soyada yüzde 157 ve fındıkta (arz fazlasına rağmen) yüzde 36 fiyat artışı gerçekleştirilmiştir. Böylece, ülkemiz açısından geçen yıl yaşanan talihsiz krize ve ekonomide yüzde 9-10’lara varan daralmaya rağmen, üreticimizin mağduriyeti önlenmiştir. TSKB’lerde yeniden yapılandırma döneminde yaşanan ekonomik krize rağmen, önemli iyileşmeler sağlanmıştır. 2002 yılında üreticinin sorunlarının asgari düzeye inmesi için çalışmalarımız sürecek ve ilgili her konuda yine onların yanında olmaya devanm edeceğiz.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları