Home page
Haber Menüsü


Cansızlar: Yabancı yatırımcı artacak
SPK Başkanı Doğan Cansızlar, yerli ve yabancı yatırımcı sayısının hızla artacağını öngörerek, 20 yılda büyük ilerleme yaşanmasına karşılık gelişmenin yetersiz olduğunu söyledi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
14 Ocak— Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doğan Cansızlar, 2002 yılında, yerli ve yabancı yatırımcı sayısında artış beklediklerini söyledi. SPK’nın 20. kuruluş yıldönümü nedeniyle Ankara’da düzenlenen “Kasım 2000 ve Şubat 2001 Krizlerinin Sermaye Piyasasına Etkileri” konulu panelde konuşan Cansızlar, sermaye piyasalarının 1980’li yıllardan sonraki gelişimini anlattı. Bu arada, Sanayi Bakanı Tanrıkulu da, hedeflerin yükseltilmesi gerektiğini belirterek, gerekli tedbirlerin tamamının alınması gerektiğini ifade etti.

   
 
       
   
MSNBC News Yabancı 2001'de alıma yöneldi
MSNBC News Dolar 5 ay öncesine geriledi
MSNBC News Yabancı fonlar Kasım'da kazandırdı
MSNBC News Yatırım fonlarının 2001 yılı karnesi
MSNBC News Fonlar, bono ve tahville barıştı
MSNBC News Lot altında hareketlenme
MSNBC News SPK, yetki devri planlıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Cansızlar, Türk sermaye piyasalarının son 20 yılda hızlı ilerlemesine rağmen tatmin edici düzeye gelmediğini belirtti.
       Yatırım kararlarının doğru alınabilmesi için enflasyon muhasebesi gerektiğini vurgulayan Cansızlar, “Önümüzdeki yıl tüm işlemlerde enflasyon muhasebesi sistemine geçilecek” dedi.
       
KAPALI TAHTALARDA DURUM
       Cansızlar, bu arada, İMKB’de tahtası kapalı şirketlerin bilgi formlarının tamamına yakınının, Şubat ayı içinde borsaya gönderilmiş olacağını söyledi. Gelecek Şubat ayı içinde, bunların tamamına yakınının borsaya gönderilmiş olacağını kaydeden Cansızlar, “Peyder pey gönderiyoruz. 4 tane oldu” diye konuştu.
       Gazetecilerin bu durumdaki bazı şirketlerin süre istediklerini hatırlatması üzerine de Cansızlar, “Veririz tabii. Ama bu süre 1 yıl da olmaz” dedi.
       Gazetecilerin yeni bankacılık yasasında “Sermaye Piyasasa Kanunu şartlarından bu şirketler muaftır” şeklindeki ifadeyi hatırlatarak, “bunun nasıl aşacaksınız” sorusu üzerine de Cansızlar, şunları söyledi:
       “Aşmak diye bir şey yok. Cumhurbaşkanı imzaladıktan sonra kanun yürürlüğe girecek. Ancak orada ‘Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu uygulanmaz’ hükmü, işlemlerin kolaylaştırılması ve bürokrasinin azaltılması amacıyla getirilen, çok iyi niyetli bir yaklaşım. Ancak uygulamayla ilgili BDDK yeni düzenleme yaparken, bu düzenlemelerde beraber çalışacağız ki Sermaye Piyasası mezuatına aykırı bir düzenleme olmasın.”
Oral: Borçlanmada sorun yok

       
TANRIKULU: HEDEFLER YÜKSELTİLMELİ
       Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, sermaye piyasalarının önümüzdeki yıllarda binlerce şirketin hisse senedi ve tahvilinin işlem gördüğü düzeye ulaşmasının hedeflenmesi gerektiğini belirterek, bu doğrultuda gerekli olan tedbirlerin tereddütsüz yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.
       Tanrıkulu, çok sayıda şirketin hisse senetlerinin yüksek oranlarda halka açılması işleminin bir taraftan piyasada güven oluştururken, diğer taraftan da çok sayıda insanın hisse senedine sahip olmasının sosyal dengelerin sağlanması açısından önemli bir faktör olduğunu söyledi.
       Son yıllarda önemli ilerlemelere nazaran, Türk sermaye piyasalarının mali sistem içindeki payının, tatmin edici bir düzeye gelemediğinin altını çizen Tanrıkulu şöyle devam etti:
       “Mali sistem içinde bankacılık ve kamu kağıtları ağırlıklı bir görünüm sergilemektedir. Söz konusu görünümde ekonomik istikrarsızlık yüksek ve değişken enflasyon oranları ile kamunun yüksek borçlanma ihtiyacı belirleyici olmaktadır. Şirketleşme kültürümüz ve menkul kıymetlere yatırım yapma kültürümüzün istenen düzeylere çıkmamış olması da diğer belirleyiciler arasında sayılabilir.”
       Krizler ve sonrası dönemde en çok zarar gören kesimin ekonominin üretim cephesi olduğunu kaydeden Tanrıkulu, şöyle dedi:
       “Üretimde sürekliliği sağlamak ve tekrar pozitif büyüme trendini yakalayabilmek için başlatılan ve özellikle TOBB ile ilgili bakanlıkların birlikte yürüttükleri çalışmalar nihayet sonuçlarını vermiş ve banka, kredi ayrılmaz ikilisine yeni bir ivme kazandırılmaya gayret edilmiştir. Son düzenlemeler kapsamında üreten kesimlere ayrılan yaklaşık 1,5 katrilyon liralık kaynak belki de yeni bir başlangıç ve bu kesimlere bakışımızdaki önceliğin önemli bir ölçüsü olacaktır.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları