Home page
Haber Menüsü


SPK, yetki devri planlıyor
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Cansızlar, stratejik düzenlemelerin kurum tarafından yapılmasını, ayrıntılı ve uygulamaya yönelik düzenlemelerin ise Aracı Kurumlar Birliği’ne bırakılmasının planlandığını söyledi.
İstanbul
AA
12 Aralık— Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, kurulun bundan sonraki süreçte daha genel ve stratejik düzenlemeleri kendisi yaparak, daha ayrıntılı ve uygulamaya yönelik düzenlemeleri yapma ya da düzenlemelere ilişkin uygulamaların takibi gibi konuları da öz düzenleyici kuruluş olan Aracı Kuruluşlar Birliği’ne devretmeyi planladığını bildirdi. Cansızlar, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği’nin 3. üye toplantısına katılarak sermaye piyasaları ve aracı kurumların gelişmelerini anlattı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Doğan Cansızlar, Aracı Kuruluşlar Birliği’nin gösterilen yoğun ve yorucu çalışmalar neticesinde yapılanma sürecini kısa bir sürede tamamladığını belirterek, şunları kaydetti:
       “Kurulumuz piyasanın dürüst çalışma ortamının yaratılması ve yatırımcıların haklarının korunmasında hassas ve etkili bir mekanizma kurulması amacına yönelik olarak öz düzenleme yaklaşımını benimsemekte ve piyasa genişledikçe kamu otoritesinin piyasa üzerindeki doğrudan etkinliğinin azalacağını dikkate almaktadır. Kurulumuz bunu dikkate alıp bundan sonraki süreçte daha genel ve stratejik düzenlemeleri kendisi yaparak, daha ayrıntılı ve uygulamaya yönelik düzenlemeleri yapma ya da düzenlemelere ilişkin uygulamaların takibi gibi konuları öz düzenleyici kuruluş olan Birliğe devretmeyi planlamaktadır.”
       
KOMİSYON ORANLARINA DÜZENLEME
       Kurulun lisanslama ve sicil tutmaya ilişkin yetkilerinin önemli bir kısmının Aracı Kuruluşlar Birliği’ne devredildiğini hatırlatan Cansızlar, komisyon oranlarının bundan böyle Aracı Kuruluşlar Birliği’nin önerisi üzerine kurul onayıyla kesinleşmesi şeklinde değiştirilmesine ilişkin düzenleme taslağının da Bakanlar Kurulu’nun onayına sunulduğunu bildirdi.
       Doğan Cansızlar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Söz konusu düzenlemelerin, kurulumuzun Aracı Kuruluşlar Birliği’ne, dolayısıyla sektöre olan güveni ve inancının bir göstergesi olarak yorumlanması gerekmektedir. Sermaye piyasalarının düzenli ve etkin olarak çalışmasının en temel ön koşullarından birisi yatırımcıların korunmasıdır. Bu piyasalarda faaliyet gösteren kuruluşların müşteriyle olan ilişkilerinde uymakla yükümlü oldukları etik davranış ve disiplin kuralları ise yatırımcıların korunması ve dolayısıyla piyasanın genişlemesi açısından hayati önem taşımaktadır. Söz konusu kurallar finansal sisteme güvenilirlik kazandırmakta ve bu yolla hem belirsizlikleri hem değişken maliyetlerini azaltarak sistemin gelişimine yardımcı olmaktadır”
       
PİYASAYA GÜVEN ARTIRILMALI
       Mesleki etik standartlarının oluşturulması ve diğer konularda aracı kuruluşlara teknik yönden yardımcı olabilecek ayrıntılı düzenlemeler yapılmasına olan ihtiyacın devam ettiğini belirten Cansızlar, Türkiye’nin sermaye piyasasının gelişmesinin ve bu piyasaya katılımı artırmanın en önemli yollarından birinin piyasaya olan güveni artırmaktan geçtiğini kaydetti.
       Cansızlar, etik davranış kuralları belirlendikten sonra bunların etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla birlik tarafından tarafsız ve adil bir yaklaşımla kurallara uyumun izlenmesi ve uymayanlara yönelik yaptırımlar uygulanmasının önem taşıdığını ifade ederek, gelecekte Aracı Kuruluşlar Birliği’ni önemli ve zor görevlerin beklediğini söyledi.
       Birlik tarafından etik standartların oluşturulması, bu standartların sürekli olarak iyileştirilmesinin sağlanması ve sektör çalışanlarının tamamının lisanslanmasının önümüzdeki dönemin temel hedeflerinden bir olduğunu vurgulayan Cansızlar, “Neticede sektördeki profesyonellik ile kalite anlayışının gelişmesine, dolayısıyla piyasaya olan güvenin artmasına katkı sağlayacaktır. Bunun neticesinde de yerli ve yabancı yatırımcıların ülkemiz piyasalarına ilgilerinin daha da artacağından ve piyasanın gelişmesi yönünde önemli adımlar atılacağından şüphem bulunmamaktadır” dedi.
       Doğan Cansızlar, devamla şunları söyledi: “Söz konusu gelişmeler ülkemizin ekonomik koşullarına paralel olarak daha etkin düşük işlem maliyetli ve önemli bir derinliğe sahip bir piyasaya kavuşmamız yönünde önemli bir mesafe kat etmemizi sağlayacaktır. Birliğin hakemlik ve arabuluculuk müesseselerinden faydalanarak üyeleri arasında veya üyeleri ile müşterileri arasında borsa işlemleri dışındaki işlemlerden doğan uyuşmazlıkların çözümüne yardımcı olması ve bu hususa yönelik çalışmalar yapması gerekmektedir.”
       
UZAKTAN ERİŞİM PROJESİ
       Cansızlar, önümüzdeki dönemde çalışmalarını sürdürmekte oldukları uzaktan erişim projesine işlerlik kazandırılması ve bu projeye bağlı olarak borsaya iletilen emirlerin müşteri numarası girilmesi suretiyle gerçekleştirilmesi uygulamasına geçilmesinin planlandığını kaydederek, Kurul tarafından Borsa ve teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem yasağı getirilmesine karar verilenlerin bundan böyle Birliğe de bildirileceğini, söz konusu kişiler hakkındaki tedbirlerin uygulanması sürecinde Birliğe görev düşeceğini anlattı.
       
EN ZAYIF HALKA ARACILAR DEĞİL
       Cansızlar, mali sektörün zayıf halkasının sermaye piyasası olmadığını belirterek, “Hele aracı kuruluşların hiç olmadığı da krizde ortaya çıktı” dedi.
       Cansızlar, krizin daha çok bankacılık üzerinde olumsuz etkisinin bulunduğunu ifade ederek, “Mali sektörün zayıf halkası sermaye piyasası değildir. Hele aracı kuruluşların hiç olmadığı da krizde ortaya çıktı. Birtakım küçülmelere maruz kalındı ama yıkıcı etkisi olmadı” diye konuştu.
       Cansızlar, yatırımcıların korunması alanında yapılacak çok şey olduğunu belirterek, işlem sıraları kapalı 30 şirket bulunduğunu, bununla ilgili düzeltme çalışmaları yapıldığını kaydetti. Aracı kuruluşların müşterilerden aldıkları komisyon iadelerinin serbestleştirilmesinden yana olduğunu belirten Cansızlar, bununla ilgili bir düzenleme bulunduğunu, komisyon iadelerinin kesinlikle serbest olacağını, ancak bunun bir geçiş sürecinin de olduğunu bildirdi.
       
TAHTALI KAPASI ŞİRKETLERİN DURUMU
       Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, Borsa’da halen işlem sırası kapalı 30’a yakın şirket bulunduğunu belirterek, “onların tamamının bir anda açılması mümkün olmayabilir” dedi. Cansızlar, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, kapalı tahtaların açılması bakımından bilgi formlarının tam anlamıyla doldurulup, bağımsız denetim firmasınca onaylı olarak SPK’ya gönderilmesinin ardından, yapılacak incelemede bilgilerin tam ve doğru olduğuna kanaat getirilmesi durumunda mesele kalmayacağını söyledi.
       Şu anda 30’a yakın işlem sırası kapalı şirket olduğunu belirten Cansızlar, “Onların tamamının bir anda açılması mümkün olmayabilir. Gelecek bilgi formlarına ve şirketlerin durumlarına göre bir değerlendirme yapılacak” dedi.
       Yatırımcılara açıklanması gereken bilgileri şirket zamanında göndermediği için işlem sıralarının kapalı kaldığına dikkati çeken Doğan Cansızlar, “Dünyanın hiçbir yerinde gelişmiş borsalarda, piyasalarda işlem sırasının bu denli çok uzun süreli kapalı kaldığı borsa yok. Temel hareket noktamız bu. Onun için bu sorunu kısa sürede çözmeye çalışıyoruz” dedi.
       Bazı şirketlerin borsa kotundan da gerekirse çıkarılabileceğine işaret eden Cansızlar, “Şu incelemeler biraz bitsin bakalım. Pazar değişikliğinden tutunuz, kottan çıkarmaya varıncaya kadar bazı tedbirler alınabilir. Ama mevzuatla ilgili birtakım düzenlemeler de yapılıyor şu anda. Çalışıyoruz. Mevzuat düzenlemesine bağlı” diye konuştu.
       
ERKEN UYARI SİSTEMİ HAZIRLANIYOR
       Doğan Cansızlar, yargı süreci konusunda da, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yayınladığı genelgede, Ankara, İzmir ve İstanbul adliyelerinin sırf sermaye piyasasında işlenen suçlarla ilgili mahkemeler olarak belirlendiğini hatırlatırken, bununla uzmanlaşmış hakim ve savcıların konuya bakmasının sağlanacağını kaydetti.
       “Yargı süreci bu anlamda kısalabilir” diyen Cansızlar, ihtisas mahkemeleriyle ilgili bir adım daha atılmış olduğunu ve bundan sonra böyle suç duyurularıyla karşı karşıya kalmamayı temmeni ettiğini söyledi.
       Şahıslara, geçmiş faaliyetlerinden dolayı işlem yasağı getirilmesi sürecini kısmak için bir çalışmaları olduğunu bildiren Cansızlar, “Biriken dosyaları kısa sürede tamamlamak için yoğun bir çalışma ortamına girdik. Özellikle son 1 senedir. Yavaş yavaş o biriken dosyalar temizlenecek” diye konuştu.
       Doğan Cansızlar, Borsa ve aracı kurumlarla bağlantılı olarak Ankara’da bir erken uyarı sistemi kurmaya çalıştıklarını belirtirken, şu bilgileri verdi:
       “Bilgi istemek anlamında, doğrudan şirketlere bağlantılı uzaktan erişim projesi kapsamında böyle bir projemiz var. İzleme noktasının çok daha etkin yapılacağı bir ortam yaratmaya çalışıyoruz. Suç oluştuktan sonra değil, oluşmadan önce önleyici bir tedbir olarak düşünüyoruz. Böylesi bir çalışmanın sonuna gelmek üzereyiz. Önümüzdeki yıl bunu belli bir noktaya kadar getireceğiz.”
       
BİRSEN: SPK DOĞRUYU YAPTI
       İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Osman Birsen de toplantıda yaptığı konuşmada, İMKB yönetimi olarak Birliğe her türlü yardımın yapılacağını bildirdi.
       Türkiye’nin bugüne kadar yaşadığı en büyük krize rağmen piyasalarda nispi bir sükunet olduğunu belirten Birsen, “Demek ki bu en büyük krizde bazı kimseler bazı şeyleri doğru yapmış. Bunlardan biri de SPK’dır. Bir çok bankanın battığı, sanayi kuruluşlarıyla ilgili çok ciddi sorunlar çıkmasına rağmen bir sükunet varsa gene burada bir doğru vardır” diye konuştu.
       İMKB’nin kapalı tahta açısından konuya fazla ilgi göstermediği yönündeki bir düşünceye kapılmanın haksızlık olacağını savunan Birsen, söz konusu şirketlerin borsaya kazandırılması için çalışıldığını söyledi.
       İMKB’nin aracı kurumların mali yükleri açısından da bir çok tedbir aldığını söyleyen Birsen, Takasbank’la ilgili ücretler konusunda da maliyet azalışına gidilmesi için kararların alınmış durumda olduğunu bildirdi.
       Birsen, “Bu kadar baskının, bu kadar sıkıntılı bir dönemde çözüm bulmadığımız bir konu olduğunu hatırlamıyorum. 2001’deki krizler sırasında yenilendik, gerçekten yenilendik. Biz uzaktan erişimi başarmış bir borsayız. Bütün aracı kuruluşlara erişilmiştir. Bizde uzaktan erişim tamamlanmıştır. Aracı kurumlarımız gelecek itibariyle çok daha iyi yerlere ulaşacak” diye konuştu.
       Birlik üyesi katılımcıların sorularını da yanıtlayan Birsen, tüm kapalı tahtaların açılmasının mümkün olmayacağını kaydederek, “Kapalı tahtalarla ilgili yatırımcı ve aracı kuruluşların şikayetçi olmasını anlayışla karşılıyorum” dedi.
       
TOPRAK: 2001 KAYIP YIL
       Birlik Başkanı Yusuf Ziya Toprak ise sektör olarak 2001’i kayıp bir yıl olarak geçirdiklerini ifade ederek öz varlıklarının reel olarak eridiğini, bir çok kurumun önemli sayıda eleman çıkardığını ve binlerce çalışanın işsiz kaldığını anlattı. Toprak, “Sektörümüz bu krizden budanarak çıkmıştır. Buna rağmen ciddi bir özveri göstermiştir” dedi.
       Bu arada meslek kuralları düzenlemesi ve disiplin yönetmeliği taslaklarının müzakere edileceği Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği’nin Olağanüstü Genel Kurulu yarın İMKB’de gerçekleştirilecek.
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları