Home page
Haber Menüsü


Döviz yükselişte, borsa % 0.2 arttı
Devlet Bakanı Derviş’in dövize müdahale yapılabileceği sinyali vermesi, doların 1 milyon 330 bin liraya çıkmasına neden oldu. Borsada ise ilk seansta yüzde 2.2’lik kayıp ardından, endeks yüzde 0.19 arttı.
İstanbul
NTV-MSNBC
30 Ocak— Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’in ihracatçıların da artan tepkileriyle, dolardaki düşüşün hatalı olduğunu belirtmesi, döviz piyasasında dün 6 ayın en düşük düzeyine gelen doların yükselerek 1 milyon 315 bin liradan 1 milyon 330 bin liraya çıkmasına neden oldu. Döviz piyasasında dolar 1 milyon 333 bin liraya yükselirken, borsa ilk seanstaki yüzde 2.2’lik düşüş sonrasında ikinci seanstaki alımlarla yüzde 0.2 arttı. Endeks ilk seansı 12.236 puandan kapatması ardından, ikinci seansı 12.539 puandan tamamladı. .

   
 
       
   
MSNBC News Derviş'ten TL'ye müdahale sinyali
MSNBC News S&P, görünümü 'pozitif'e çevirdi
MSNBC News Taylor: Bankacılık reformu ekonominin önünü açıyor
MSNBC News SSSB: IMF ile 4 Şubat'ta sorun çıkmayacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Devlet Bakanı Derviş, dün akşam Türkiye İhracatçılar Meclisi’ndeki konuşmasında, dövizdeki aşışı düşüşü değerlendirerek, Merkez Bankası’nın gerekirse mühadale edebileceğini açıkladı. Derviş, “Türk Lirası’nın değer kazanması ihracatçıların rekabet payının kaybetmesi tehlikesini doğuruyor. Şu anda ihracatta rekabet gücü kaybolma noktasına yaklaşıldı. Aşırı değerlenen Türk Lirası’nı piyasalar dengeleyecek. Ancak bizim de yardımcı olmamız gerekiyor. Piyasa ters yönde gitmeye devam ederse Merkez Bankası bir miktar döviz alabilir” dedi.
       Derviş, son altı ayın en düşük düzeyi olan 1 milyon 320 binin altına inilmesi sonrasında, “1 milyon 300 binin altında dolar satanın eli yanar” uyarısı yaparken, “Dolar 1 milyon 650 bin lirayken hata dedik, bugün de hata var dedik” şeklinde konuştu.
       
DOLAR 1 MİLYON 330 BİNDE
       Devlet Bakanı Derviş’in bu açıklamaları sonrasında, dolar bankalararası ve serbest piyasada yükselişle güne başladı.
       Bankalararası döviz piyasasında dolar alışta 1 milyon 322 bin, satışta 1 milyon 332 bin liradan kapandı. Merkez Bankası doların bugünkü efektif kurunu alışta 1 milyon 319 bin 914, satışta ise 1 milyon 329 bin 201 lira olarak açıkladı. Serbest piyasada kapanışta doların satış fiyatı 1 milyon 330 bin liraya, markın 588 bin liraya, Euro‘nun da 1 milyon 150 bin liraya çıktı. Dolar ve Euro‘da günlük artış 7 bin, Mark‘ta da 5 bin lira oldu.
       Fon yöneticileri, ay sonu olmasından ötürü Türk Lirası ihtiyacının yükselmesi nedeniyle yaşanan satışların dövizdeki gerilemede etkili olduğunu kaydederken, özellikle yabancı satışlarının hız kestiğini ifade ettiler.
Dolar iki yıl önceki değerine yaklaştı

       Serbest piyasada önceki kapanışta dolar 1 milyon 323 bin, Euro 1 milyon 143 bin, mark ise 583 bin lira olmuştu.
       Yapı Kredi Yatırım Araştırma Bölümü’nden Şükrü Ünal da, yaptığı değerlendirmede, “Merkez Bankası’nın enflasyona verdiği önceliğin devam etmesini bekliyoruz. Bu kapsamda dövizdeki yükseliş görünebilir ama, bu şu an için olumsuz bir işaret vermiyor. Merkez Bankası’nın herhangi bir politika değişikliğine gitmesi için ne ihracat ne tüketimde bir canlanma görünüyor. Dolayısıyla Pazar günü açıklanacak Ocak ayı enflasyon verileri sonrasında, kısa vadeli faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapılacağını sanmıyorum” dedi.
       
BORSA DÜŞÜŞTE
       Bu arada, İstanbul Borsası’nda dün yüzde 2’lik düşüş sonrasında, güne alımla başlandı. En yüksek 12.641 puanın görülmesi sonrasında borsa ilk saatte yüzde 0.92 kayıpla 12.400 puana indi. Daha sonra satışların hızlanmasıyla endeks saat 11:30’da yüzde 1.22 kayıpla 12.361 puana gerilerken; seans kapanışı yüzde 2.22 kayıpla 12.236 puandan yapıldı. İşlem hacmi ise 154.5 trilyon lira olarak gerçekleşti.
       Nurol Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Zemin Yıldıko, yaptığı değerlendirmede, “İMKB’de önemli satış hareketi hakim oluyor. bu hareketin devam etmesiyle endeks 12.500 puanın altına geri çekilmiş durumda. 12 bine doğru gerileme sürpriz olmaz” dedi. Yıldıko, 12 bine yaklaştıkça kademeli olarak alımlara yönelmenin yerinde olacağını söylerken, borsa ile kurlar arasındaki korelasyonun yükseldiğini ifade etti.
       Yatırım Finansman Araştırma Bölümü’nden Ümit Şener de, IMF İcra Kurulu’nun 4 Şubat’ta yapacağı İcra Kurulu toplantısına yönelik kaygıların sürdüğünü söyledi. Şener, “Siyasetteki gelişmeler pek iyiye gitmiyor. Dolayısıyla piyasaya alıcı gelmemesi, yenı katılım olmaması da endeksin daha aşağılarda dengelenmeye çalışmasına yol açıyor” dedi. Şener, günün kapanışının 12 bin 500 puan düzeyinde yapılabileceğini kaydederek, “Sıkışık ve satış eğilimli seyir piyasada belirleyici olacak” dedi.
       Bono piyasasında ise en fazla işlem gören 4 Eylül vadeli bononun bileşik faizi yüzde 70’in altına inerek yüzde 69.88’e gerilerken, en fazla işlem gören ikinci bono olan 26 Haziran vadeli bononun bileşik faizi yüzde 70.96’ya indi. Repo piyasasında işlemler ise yüzde 59’dan yapılıyor.
       
   
MSNBC News İBS-NTVMSNBC'den İMKB verileri ve şirket profilleri
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 9 aylık bilançoları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları