Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Kemal Derviş
Derviş: Düzenleme büyümeyi hızlandıracak
Devlet Bakanı Derviş, bankalara destek verecek yasal düzenlemenin, sektörü güçlendireceğini ve büyümeye hız vereceğini söyledi.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    12 Ocak—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, bankalara ilişkin düzenlemeyi öngören yasayla, “Önümüzdeki 6 ay içinde daha güçlü, reel sektöre kredi verebilen, büyümeyi daha güzel bir şekilde destekleyen bankacılık sektörüne sahip olabileceğiz” dedi. Derviş, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in yasaya destek vermesini umduğunu da belirtti. Devlet Bakanı Derviş, Türkiye Bankalar Birliği’ndeki toplantıda, bankacılılık sektörü yetkilileriyle biraraya geldi.  

   
 
       
   
MSNBC News Akçakoca: Düzenleme ancak 6 ayda sektörü toparlar
MSNBC News IMF: Bankalara destek olumlu
MSNBC News Meclis hızlı çalıştı, reform yasaları geçti
MSNBC News Bankalara destek tasarısı yasalaştı
MSNBC News Derviş: Ekonomiye tek şoför lazım
MSNBC News Yılmaz: Yasa adil hale getirildi
MSNBC News Bankacılık için 9 önerge verildi
MSNBC News Ecevit: Bankalara kredi hibe olmayacak
MSNBC News JP Morgan: Banka operasyonu olumlu bir gelişme
MSNBC News TÜSİAD'dan banka tasarısına destek
MSNBC News Ecevit: Bankalara destekte anlaştık
MSNBC News Bankacılık tasarısı Meclis'e geldi
MSNBC News Ekonomistler Platformu'ndan bankacılığa öneriler paketi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Derviş, hava muhalefeti nedeniyle iki saat geç başlayan toplantı sonrası yaptığı açıklamada, reel sektöre kredi verilememesinin en önemli nedeninin kamu açıkları olduğunu söyledi.
       Derviş, bankalara kaynak aktarımına ilişkin yasaya dair Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e bilgi verdiğini de hatırlatarak, “Umarım Sayın Sezer, yasaya destek olacaktır” dedi.
       Yasa yürürlüğe girince herkesin çok önemli görevle karşı karşıya olduğunu ifade eden Derviş, bu görevi el birliğiyle en iyi şekilde götürmek gerektiğini, yasanın esas amacının, büyümeyi hızlandırmak, Türkiye’de yatırımı, dışsatımı kolaylaştırmak, kredilerin reel sektöre akabilmesini sağlayabilmek olduğunu anlattı.
       
BDDK, kaynak aktarımını yakından izleyecek

       Yasa yürürlüğe girince herkesin çok önemli görevle karşı karşıya olduğunu ifade eden Derviş, bu görevi el birliğiyle en iyi şekilde götürmek gerektiğini, yasanın esas amacının, büyümeyi hızlandırmak, Türkiye’de yatırımı, dışsatımı kolaylaştırmak, kredilerin reel sektöre akabilmesini sağlayabilmek olduğunu anlattı. Kemal Derviş, güçlü bir bankacılık sisteminin de ana hedefinin zaten bu olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
       “Bankacılık sisteminin üretken sektöre yeterli ölçüde kredi verememesinin temel nedeni kamu açıklarıdır. Son 10 yılda bunu unutmamamız lazım. Kamu sektörü yeterli ölçüde güçlü bir maliye politikasına ve güçlü bir kamu dengesine sahip olmayınca piyasadan kaynak çekip reel sektöre kaynakların gitmesini engellemiştir. Bu bankacılığın çalışmasında en büyük engeldir. Reel sektörün büyümesi önünde de en büyük engeldir. Güçlü bir maliye politikası, tasarruf eden bir devlet, reel sektör için en büyük teminattır ve bankacılık sektörü için de bir ön koşuldur bu, krediyi verebilmesi için.”
       
DAHA GÜÇLÜ BANKACILIK SEKTÖRÜ
       Bunun ötesinde yasanın birçok pratik boyutu bulunduğuna da işaret eden Derviş, bankacılık sektörünün temsilcileriyle bunları görüşmeye devam edeceklerini söyledi. Bu arada orta ve küçük işletmelerin önemi üzerinde de durulduğunu ifade eden Derviş, şöyle dedi:
       “KOBİ sektörünün önemi... Bu küçük ve orta boy işletmeler sadece Halk bankası’ndan değil özel bankalardan da destek bekliyor. Özel bankalar zaten buna hazırlık içinde. Bir ölçüde de zaten geçmişti. Bu desteği vermişlerdir. Ama bu desteğin artması gerekiyor. Bu sadece Halk Bankası’nın bir işi değil. Halk Bankası buna tabii devam edecek. Ama özel bankacılığın da küçük ve orta boy işletmeler sektörüne destek olabilmesi, sağlıklı bankacılık kıstasları içinde kredi verebilmesi çok önemlidir. Bu çalışmalar devam edecektir.”
       Derviş, önümüzdeki 6 ay içinde daha güçlü, reel sektöre kredi verebilen, büyümeyi daha güzel bir şekilde destekleyebilen bankacılık sektörüne sahip olunacak diye ümit ettiğini belirtti.
       
SEZER’E AYRINTILI BİLGİ VERİLDİ
       Bakan Derviş, “Sezer ile görüşmeniz oldu. Çekinceleri var mıydı?” şeklindeki bir soruya da şöyle yanıt verdi:
       “Yasa Meclis’ten çıkar çıkmaz görüştüm. Dolayısıyla daha inceleme fırsatını bulamamıştı. Ben Sayın Cumhurbaşkanımıza oldukça ayrıntılı bilgi verdim. Hem yasanın içeriği, hem hedefleri, hem ekonnomik ortam 2002 yılına nasıl giriyoruz... Diğer bazı konularda da görüşebildik. Benim için çok yararlı oldu. Tabii ki inceleyecektir. Hem önemli, hem ayrıntıları bakımından çok boyutlu bir yasa. Bunu önümüzdeki günlerde inceleyecektir ve sanıyorum bu yasanın Türkiye için en güzel bir şekilde reel sektöre destek olabilme açısından bankacılık sekktörünün güçlendirilmesi açısından O da bunun önemini görüyor. O da buna destek olacaktır.”
       Kemal Derviş, pratikte BDDK ile birlikte çalışılacağını, yönetmelikler çıkacağını ve yasa yürürlüğe girdikten sonra bütün ayrıntılar üzerinde çalışmaların devam edeceğini bildirdi. Bir başka soru üzerine de Derviş, “Başarıyla uygulayabilirsek. Çok uzun bir süre için bir daha böyle kötü bunalım yaşanması için hiçbir neden kalmayacak. Bu tabii bir kereye mahsus bir uygulama olacak” dedi.
       
DERVİŞ’TEN BDDK’YA ZİYARET
       Derviş, toplantı sonrasında, BDDK’nın İstanbul’daki ofisine ziyarette bulundu. Derviş, burada Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca ile bir süre görüştü.
       Görüşmenin ardından bir açıklama yapan BDDK Başkanı Engin Akçakoca, görüşmenin içeriğine ilişkin bilgi vermedi. Akçakoca, Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkililerinin de görüşmeye katıldığı şeklindeki söylentinin asılsız olduğunu ifade etti.
       Engin Akçakoca, Bakan Kemal Derviş’in BDDK’nin İstanbul Ofisi’nden ayrıldığını söyledi.
       
AKBAYGİL: MEVZUAT GEREKLİ AMA...
       Devlet Bakanı Derviş’in bankacılarla yaptığı toplantıya katılan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Akın Akbaygil de, bankalara kaynak aktarımına ilişkin yasanın çıkması, mevzuatın yerleşmesi önemli ve gerekli olduğunu, ancak yeterli olmadığını söyledi.
       Akbaygil, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlarken, uygulamanın fevkalade önemli olduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu:
       “Kanunun çıkması mevzuatın yerleşmesi önemli, gerekli ama yeterli değil. Bundan sonra önemli olan uygulama. Burada da görev hem Bankalar Birliği’ne, hem bütün ekonomik karar organlarına, hem bürokratlara ve başta da BDDK’ya düşüyor.”
       “Uygulamada çekinceleriniz var mı?” sorusunu ise Akbaygil, “Hayır, çekincelerimiz yok. Uygulama, esasta henüz belli değil. Bunlar BDDK tarafından peyder pey ve kanunun öngördüğü çerçeveler içinde daha sonra yayınlanacak” diye yanıtladı.
       
TARİHİ BİR KARAR
       Akbaygil, kredilerin kullandırılmasına yönelik reel sektörle görüşülüp görüşülmediğine dair soru üzerine de yasanın çıkmasından önce gerek bakanın, gerek ilgili bürokratların, gerekse Bankalar Birliği’nin reel sektörle çok sık görüştüğünü ifade etti. Siyasette yasaya dair mutabık kalınıp kalınmadığına ilişkin bir soruyu da Akbaygil, şöyle yanıtladı:
       “Çok yanlış sorular soruldu, çok yanlış cevaplar da verildi. Özellikle BDDK tarafından daha çok yapılması gereken şeyler var. Ekonomik büyümemiz, ülkenin ekonomisinin selamete ulaşması için bankacılık sektörünün sağlıklı bir yapıya kavuşması çok önemli. Hastalıklı bir bankacılık sektörünün bu fonksiyonu yerine getirmesi mümkün değil. Onun için yasa tarihi bir mevzuattır, tarihi bir karardır.”
       
ÖZEN: REEL SEKTÖRE DESTEK ARTACAK
       Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen de, Derviş’le yapılan toplantıyı NTV’ye değerlendirirken, “Yeni yasa bankacılık sektörünü güçlendirecek ve reel sektöre destek artacak” dedi.
       Özen, Bakan Derviş’in ikna edici olduğunu söylerken, sektöre verilecek destekle sektörün kendisine geleceğini ifade etti.
       
ERGÜR:YASA SON DERECE GEREKLİ
       Koçbank Genel Müdürü Halil Ergür de, bankacılık ile ilgili son yasaya ilişkin olarak, “bu yasanın, bankacılık sistemi açısından son derece gerekli bir yasa olduğu görüşündeyiz” dedi.
       Ergür, toplantı girişindeki açıklamasında, “Genel bir değerlendirme yapacak olursak, bu yasanın bankacılık sistemi açısından son derece gerekli bir yasa olduğu görüşündeyiz” dedi. Ergür, sözlerine şöyle devam etti:
       “Çünkü, bankacılık sistemi güçlü olmayan bir ekonominin her zamaniçin her türlü dalgalanmada krizlere açık olduğunu hepimizin bilmesi gerekir. Bu tür dalgalanmalardan da sadece bankacılık sistemi değil, ekonominin bütün unsurları eşit şekilde hasar görürler. O nedenle bunu bankaları kurtarma yasası gibi değil, ekonominin daha güçlendirilmesi için gerekli bir yasa olarak ele almamız lazım.”
       Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdürü Naci Sığın da yasayla ilgili görüşünün olumlu olduğunu, bununla ilgili açıklamaların yakın zamanda, daha kapsamlı bir şekilde yapılacağını bildirdi.
       
KİMLER KATILDI?
       Bankacılık sektörüne kaynak aktarılmasına ilişkin olarak çıkarılan yasanın görüşüldüğü toplantıya, Devlet Bakanı Derviş’le birlikte Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, BDDK Başkanı Engin Akçakoca ile Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkan Vekili Akın Akbaygil, Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık ve pek çok bankaların Genel Müdür ve üst düzey yöneticileri katıldı.
       
  Konuyla ilgili haberler
5 soruda bankalara kaynak yasası
Ecevit: Bankalara kredi hibe değil
Yılmaz: Yasa adil hale getirildi
Derviş: Ekonomiye tek şoför lazım
JP Morgan: Banka operasyonu olumlu
TÜSİAD'dan banka tasarısına destek
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları