Home page
Haber Menüsü


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu
TOBB: Krediler yeniden yapılandırılmalı
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 2001’in en ciddi kriz olduğunu belirterek, kredilerin yeniden yapılandırılması sorununun aşılması gerektiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, bankalara destek konusundaki düzenlemeden rahatsız olduklarını da belirtti.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    3 Ocak—  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kamu bankalarının 2001 yılında iyi sınav veremediklerini belirtti ve kredilerin yeniden yapılandırılması konusunun 2002 yılı içinde mutlaka çözülmesi gerektiğini söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News Bankalara destek 15 Ocak'a dek Meclis'ten çıkacak
MSNBC News Hisarcıklıoğlu Derviş'le bankalara desteği görüştü
MSNBC News Ümit Sezgin: Bankacılık operasyonu: Kim kimi kurtarıyor?
MSNBC News TOBB yurtdışında atağa geçiyor
MSNBC News TOBB: Büyümeyi sağlamaya yönelik vergi gerekli
MSNBC News TOBB: Kamuda yeniden yapılanma olmazsa yeni krizler yaşanabilir
MSNBC News TOBB: Kriz hız kesiyor
MSNBC News TOBB: İç borç azalırsa düze çıkarız
MSNBC News TOBB: Alınan önlemler yetmez
MSNBC News Kamuda küçülmeye TOBB'dan destek
MSNBC News Fon bankalarına 20 milyar $ aktarıldı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hisarcıklıoğlu, düzenlediği basın toplantısında, 2001 yılını değerlendirdi ve 2002 yılı beklentilerini açıkladı. Hisarcıklıoğlu, 2001 yılı krizinin savaş dönemi hariç en ciddi kriz olduğunu belirterek, “Ülkemizi ekonomik siyasal, sosyal ve idari yönden yeniden yapılandırarak gerekli değişim ve dönüşümün sağlanması, 2002 yılın temel önceliği olmalıdır” dedi.
       
RAKAM AÇIKLANMALI
       Hisarcıklıoğlu, mali sektöre olan borçların yeniden yapılandırılması amacıyla hazırlanan tasarıya, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda banka sermaye artışı için uzun vadeli kamu kaynağı kullanımı maddesinin eklenmesinden rahatsız olduklarını vurguladı.
       Hisarcıklıoğlu, bu maddeyle birlikte mutlaka reel sektöre yönelik rakam telafuz edilmesini istediklerini belirtti. Hisarcıklıoğlu, Pazartesi günü Bursa’da sivil inisiyatif temsilcileriyle ekonomi yöneticilerinin katılacağı toplantıda bu konuyla ilgili sonucun alınacağını ümit ettiğini söyledi.
       
ÖNGÖRÜLEBİLİR POLİTİKA GEREKLİ
       TOBB Başkanı, 2002 yılında içinde bulunulan krizden temelli çıkabilmek için 7 temel öğeye ihtiyaç bulunduğuna işaret ederken, bunlardan birincisinin dış kaynakların kullanılabilmesi olduğunu söyledi.
       Bütçe ve borçlanma disiplini ile borç yükünün azaltılmasının ve bankacılık reformu, reel sektör kredilerini artırılması gereğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, 2002 yılında Merkez Bankası’nın şeffaf ve öngörülebilir bir para politikası uygulaması gerektiğini kaydetti.
       Hisarcıklıoğlu, reel sektörün üretim ve yatırıma yönelmesini sağlayacak ve istihdamı artıracak önlemlerin alınması gerektiğini de ifade ederken, iktisadi büyümenin sağlanması ve tasarrufların Türk Lirası’na (TL) döndürülmesi ve geniş kapsamlı bir kamu yönetimi reformu yapılması gerektiğini söyledi.
       Rifat Hisarcıklıoğlu, dış kaynak kullanımının gelinen aşamada 2002 yılında iç borçların çevrimi için bir ön koşul olduğunu kaydederken, dış kaynağın programa duyulan güvenin artmasını da sağlayabileceğini ifade etti.
       
BORÇLANMA DİSİPLİNİNDEN SAPILMAMALI
       TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bütçe ve borçlanma disiplinin programdan sapmanın önüne geçilmesi ve 2003 ile sonraki yıllara da yayılacak kalıcı bir iyileşme tesis edilebilmesinin en önemli ayağı olduğu söyledi. Bankacılık reformunun başarısının reel sektöre açılacak kredilerin hacminin artırılmasına bağlı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
       “Toplumun programa güvenini sağlamak ve Türk Lirası’na dönüşü teşvik için Merkez Bankası enflasyon hedefini tutturmaya yönelik şeffaf ve öngörülebilir bir para politikası uygulamalıdır. Türk Lirası’na dönüşle birlikte harcamaların ve iç talebin artması ve sistem dışındaki kaynakların devreye sokulmasıyla birlikte büyümeye geçişin altyapısı hazırlanmış olacaktır. Büyümenin gerçekleşmesi iktisadi faaliyetlerin normalleşmesi için reel sektörün canlanmasını sağlayacak tedbirlerin alınması zorunludur. Kamu harcamalarında israfın önlenmesi için kamu yönetiminin yeniden yapılandırılması ve kamunun işleyişinde verimlilik ve etkinliğin esas alınması mutlaka sağlanmalıdır.”
       
“Bankacılık güçlendirilmeli”
       Hisarcıklıoğlu, kendilerinin de bankacılık sektörünün güçlendirilmesine taraftar olduklarını belirterek, “Bankacılık sektörü rehabilite edilirken reel sektöre de ihtiyacı olan miktarda kaynağın en kısa sürede sağlanacağı konusunda Hükümet gerekli tedbirleri almalı” dedi.
       Hisarcıklıoğlu, düzenlendiği basın toplantısında, kriz nedeniyle ödeme güçlüğü içine girmiş firmaların borçlarının yeniden yapılandırılması amacıyla Hükümetin bankacılık kesimiyle reel sektörün görüşlerini de alarak “Finansal Yeniden Yapılandırma Kanun Tasarısı”nı hazırladığını hatırlattı.
       Söz konusu kanun tasarısının Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülürken bazı bankalara düşük faizli uzun vadeli kaynak aktarılmasını sağlayacak bir hükmün ilave edildiğini ifade eden TOBB Başkanı, Hükümetin reel sektör için aktarmadığı kaynağın bankacılık sektörü için aktardığına işaret ederken, reel sektörden esirgenen kaynağın kat kat fazlasının kısa süre içinde bankacılık sektörü için temin edilebildiğini kaydetti.
       
ENFLASYON MUHASEBESİNE TAKVİM
       Hisarcıklıoğlu, enflasyon muhasebesi konusunda gerekli çalışmalara Ocak 2002 de başlanacağını ve Haziran ayında tamamlanacağını kaydederken, mali milat ile ilgili çalışmaların da Haziran 2002 sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.
       TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ihracatta katma değer vergisi iadelerinin hızlandırılması ile ilgili düzenlemenin yapıldığını hatırlatarak, yurtdışı çıkış harcının dolar yerine Türk Lirası olarak alınmasının ve günübirlik çıkışlarda harcın kaldırılması ile ilgili Bakanlar Kurulu kararının da çıkmak üzere olduğunu söyledi.
       TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, konuşmasında Türkiye ekonomisinin 1999 ve 2000 yılındaki durumuna da değinirken, 2000 yılı sonunda içten içe kaynayan mali sistemin Şubat ayında küçük bir kıvılcımla bir anda çöktüğünü söyledi.
       Hisarcıklıoğlu, 2000 yılı Kasım ve 2001 Şubat krizleri sonucunda yeni bir istikrar programına geçildiğini hatırlatırken, 2001 yılı göstergelerine de değindi. 2001 yılında kapanan ticari kuruluş sayısındaki artışın yüzde 17.44, kurulan ticari kuruluş sayısındaki azalaşın ise yüzde 10.4 olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Ocak-Ekim 2000 dönemine kıyasla, 2001’in aynı döneminde sanayi üretiminin de yüzde 8.1 azaldığını söyledi.
       TOBB Başkanı, kapasite kullanım oranlarının 2001 yılı içinde sürekli olarak 2000 yılı oranlarının altında seyrettiğini, Gayri Safi Milli Hasıla’nın da 2001 yılının ilk üç çeyreğinde yüzde 4.4, yüzde 11.4 ve yüzde 8.5 oranında küçüldüğünü kaydetti. Hisarcıklıoğlu, 2001 yıl sonu küçülme tahminin de yüzde 8.5 olduğunu belirtirken, iç borç stokunun bugünkü kurdan yaklaşık olarak 80 milyar dolar olduğunu söyledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları