Home page
Haber Menüsü


Dünya Bankası desteği artabilir
Dünya Bankası, Ülke Yardım Stratejisi kapsamında 2003-2005 dönemi için görüşmelere bu yıl başlayacak. 3 yıl için 9 milyar $ mali yardım sağlanması öngörülürken, mali sektörün yeniden yapılandırılması için en az 500 milyon dolar kredi verilmesi gündemde.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
2 Ocak— Dünya Bankası ile Türkiye arasında, 2003-2005 dönemini kapsayacak Ülke Yardım Stratejisi (CAS) görüşmelerine bu yıl içinde başlanacak. Dünya Bankası’ndan ihtiyaca göre, üç yıl için 6 ile 9 milyar dolar arasında bir mali yardım sağlanması planlanıyor. Görüşmeleri uzun süreli olan kredi süreci, Türkiye’nin, üç yıllık bir dönem içinde, uygulamayı planladığı proje ve program portföyünün, Dünya Bankası kredisiyle desteklenmesini amaçlıyor. Bu arada, mali sektörün yeniden yapılandırılması için en az 500 milyon dolar kredi verilmesi de gündemde.

   
 
       
   
MSNBC News Bankalara destek 15 Ocak'a dek Meclis'ten çıkacak
MSNBC News Fon'da 5 banka kaldı
MSNBC News Kamu bankaları ihale yasası dışında
MSNBC News Kaynak aktarımından 11 banka yararlanabilecek
MSNBC News Fon bankalarının zararı 8.5 katrilyon
MSNBC News Fon bankalarının şubeleri satılıyor
MSNBC News Kamu bankaları müdahale etmiyor
MSNBC News Bankalar için kaynak hazırlığı
MSNBC News Kamu bankalarından 750 şube kapanacak
MSNBC News Özince: Bankacılığa güven kaybolmadı
MSNBC News S&P: Kriz, hükümeti banka reformuna ikna etti
MSNBC News Merkez Bankası'ndan krizin röntgeni
MSNBC News S&P'den bankalara iyi haber
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yetkililer, halen yürürlükte olan CAS’ın, esasen gelecek yıl Haziran ayına kadar sürmesi gerekirken, fiili olarak bu yıl sona ereceğini, Banka’nın bu yıl Türkiye’ye 3 milyar dolarlık bir yardım yapacağını kaydediyorlar.
       
MALİ SEKTÖRE KREDİ ARTABİLİR
       Yetkililer, Banka’nın mali sektör sorumlulularından Lalit Raina başkanlığındaki bir heyetin Türkiye’deki mali sektörün durumu konusunda çalışmalarda bulunduğunu ve hazırladıkları bir raporu Banka yönetimine sunduklarını hatırlatırken, mali sektörün yeniden yapılandırılması için en az 500 milyon dolar kredi verilebileceğini kaydediyorlar.
       Bu arada, Dünya Bankası’nın, 2002’ye ertelenen yaklaşık 1.3 milyar dolarlık Kamu Sektörü ve Mali Sektör Uyum Kredisi’ne (PSFSAL2) ilişkin, Türkiye ile Banka arasındaki görüşmelere yeniden başlanıyor.
       Görüşmelerin tamamlanması halinde, kredinin Ocak ayı sonunda, yetiştirilememesi halinde ise Şubat ayı başında serbest bırakılacağı ifade ediliyor.
       Türkiye’nin mali sektör konusunda bu yıl ilave olarak alacağı kredi miktarının, Başbakan Bülent Ecevit’in bu ay ortasında ABD’ye yapacağı ziyarette, Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn ile görüşmesinin ardından kesinleşeceği ifade ediliyor.
       Yetkililer, gelişmekte olan ülkelerdeki mali sektörün yeniden yapılandırılarak güçlendirilmesi konusunun, IMF ve Dünya Bankası’nın önceliği olduğunu, bu nedenle Banka’nın, Türkiye’deki mali sektörün güçlendirilmesi konusuna destek verdiğini vurguladılar.
       
3 YILDA 9 MİLYAR DOLARLIK KREDİ
       Edinilen bilgiye göre, Dünya Bankası’ndan, ihtiyaca göre, üç yıl için 6 ile 9 milyar dolar arasında bir mali yardım sağlanması planlanıyor.
       Yetkililer, her üç yıllık dönemde alınan kredinin, takip eden dönemde arttırıldığını vurgularken, 2000 yılı öncesinde, üç yıl için (yapısal krediler de dahil) 3 milyar dolar, bundan önceki dönemde ise 4.5 milyar dolar hakedildiğini, bu rakamın banka tarafından 6.2 milyar dolara çıkarıldığını hatırlattılar.
       
SOSYAL PROJELER ÖNCELİKLİ
       Bu arada Dünya Bankası’ndan üç yıl için sağlanacak yeni CAS kredisi portföyünde, sosyal amaçlı ve yoksulluğu azaltıcı projelere ağırlık verilecek.
       Türkiye’nin yapısal dönüşümü sağlayıcı önemli bir ekonomik program uyguladığını belirten yetkililer, bu programdan ençok zarar gören kesimlerin daha çok korunması için, yeni kredi portföyünde, sosyal amaçlı projelere ağırlık verileceğini ifade ediyorlar.
       Banka ile yapılacak görüşmeler, Hazine ve DPT koordinasyonunda, tüm ilgili kurumların görüşleri alınarak yapılıyor. Öncelikle hazırlanacak olan ihtiyaçlar listesi daha sonra Dünya Bankası ile görüşülerek kesinleştirilecek.
       Dünya Bankası Yönetim Kurulu, Türkiye’nin CAS önerisini onaylaması durumunda, yeni CAS kredisi üç yıllık bir dönem için yürürlüğe girecek.
       Dünya Bankası’nın, bir ülkeye yapacağı tüm yardımlar, CAS şemsiyesi altında yapılıyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları