Home page
Haber Menüsü


11 Eylül havacılığı kötü vurdu
ABD’nin New York ve Washington kentlerine yapılan saldırılar, havacılık sektörünü kötü vurdu. ISAD’ın araştırmasına göre ilk 10 ayda dış hat uçuşları gelirleri yüzde 20 azaldı.
İstanbul
AA
16 Aralık— Ekonomik krizin ardından ABD’de yaşanan 11 Eylül terör saldırısından sonra havacılık sektörü zor günler geçiriyor. IATA Seyahat Acentaları Derneği (ISAD) tarafından Türkiye’de faaliyet gösteren 35 firmanın katılımıyla yapılan araştırmaya göre, bu yılın Ocak-Ekim döneminde dış hat bilet gelirlerinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18-20’lik bir düşüş yaşandı. Dış hat uçuşlarından geçen yılın aynı döneminde 343.2 milyon dolar kazanan havacılık sektörünün geliri, bu yıl ise 282.1 milyon dolara geriledi.

   
 
       
   
MSNBC News Havayolları güven arayışında
MSNBC News Havacılık sektörü çıkış arayışında
MSNBC News Sivil havacılık yardım arayışında
MSNBC News Sabena tarih oldu, yeni şirket geliyor
MSNBC News Afgan Havayolları uçma hazırlığında
MSNBC News DB: Modern zamanların en büyük yavaşlaması kapıda
MSNBC News Dünya turizminde 9 milyon kişi işinden olabilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Araştırmaya göre, en büyük gelirin elde edildiği İstanbul’daki gerileme yüzde 20 olarak belirlenirken, toplam satışın yüzde 80’inin gerçekleştiği büyükşehirlerden Ankara’da yüzde 15, İzmir’de yüzde 19, Adana’da yüzde 30 ve Trabzon’da yüzde 28 düşüş yaşandı.
       
11 EYLÜL İŞLERİ TERSİNE ÇEVİRDİ
       ISAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Oğuz Akdeniz, yaptığı açıklamada, ekonomik krizin etkili olduğu bu yılın Ocak-Mayıs döneminde yaklaşık yüzde 30-35’lik bir düşüş yaşandığına dikkat çekerek, yaz döneminde bu oranın biraz kapandığını ve yaklaşık yüzde 10’lara kadar gerilediğini söyledi.
       Eylül ve Ekim aylarının dış hatlardaki satışlar için iyi zamanlar olduğunu ifade eden Akdeniz, “Açığı kapatacağımıza 11 Eylül saldırısıyla olay tersine döndü” dedi.
       Akdeniz, yaptıkları araştırmada, geçen yılın Ocak-Ekim dönemine göre yüzde 18-20’lik bir düşüş kaydedildiğini belirterek, yıl sonunda bu rakamın en iyi ithimalle yüzde 22, en kötü ihtimalle de yüzde 25’e ulaşacağını tahmin ettiklerini bildirdi.
       Ekonomik kriz, yurtdışına çıkışlarda 50 dolar harç alınması ve 11 Eylül olaylarının biraraya geldiğini dile getiren Mustafa Oğuz Akdeniz, “Bu aşureye benziyor” ifadesini kullandı.
       
AVRUPA’YA 199, ABD’YE 299 DOLAR
       Bu yıl bilet fiyatlarının anormal derecede düşürüldüğünü vurgulayan Akdeniz, “Geçen senenin fiyatları bu yıl da devam etseydi, havayollarındaki düşüş çok daha fazla olurdu. Şu anda 199 dolara Avrupa, 299 dolara da ABD gidiş-dönüş bileti satılıyor. Bu rakamlar hiçbir zaman olmadı” diye konuştu.
       Akdeniz, bazı havayollarının seferlerini azalttığını, bazılarının da Türkiye’ye uçuşlarını kapattığını hatırlatarak, uzun programda uçakların koltuk sayısında da azalma yaşanacağını kaydetti.
       Ramazan’da düşen bir piyasa olmasına karşın, Bayram nedeniyle sektörde bir hareketlilik yaşandığını dile getiren Akdeniz, Noel ve yılbaşının da buna pozitif bir etki yapacağını anlattı.
       Akdeniz, yurtdışına paket turlar düzenleyen üyelerinden edindikleri bilgilere göre, satışlarda yüzde 50’ye varan rakamlarda bir düşüşün söz konusu olduğunu bildirdi.
       
BİRÇOK HAVAYOLU İFLASIN EŞİĞİNDE
       Mustafa Oğuz Akdeniz, sektördeki yaranın kolay sarılamayacağını belirterek, “Birtakım firmalar iflasın eşiğinde. Avrupa havayollarına baktığınız zaman Swissair, Sabena iflaslarından sonra birkaç tane daha büyük havayolu haricinde bence birçok havayolu da iflasın eşiğinde. Avrupa’da beklenen iflaslar var” dedi.
       Akdeniz, kriz atlatılır, iyiye doğru gidilirse Türkiye’de uçak-ulaştırma endüstrisinin toparlanacağını kaydetti.
       11 Eylül saldırılarının ardından, ABD’ye yapılan uçuşlarda genellikle ABD firmalarının kullanılmak istenmediğini anlatan ISAD Başkanı, şöyle dedi:
       “Psikolojik olarak olası bir saldırı olacağı korkusuyla insanlar ABD firmalarını tercih etmiyor. Avrupa havayolları tercih ediliyor. 11 Eylül’den sonra arka arkaya bir sürü uçak düştü. Onlar da bu durumun üstüne sos oldu. Bunun da getirdiği olumsuz bir etki var; İstanbul’dan Ankara’ya uçanlar bile karayoluyla gidip gelmeye başladılar. Sadece yurtdışı değil, yurtiçi uçuşları da bundan olumsuz etkilendi.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları