Home page
Haber Menüsü


ABD'deki pek çok havayolu zararını düşürmek amacıyla sefer sayısını azalttı.
Havayolları güven arayışında
11 Eylül’deki terörist saldırılarının, ağır hasar verdiği havayolu şirketleri; tüketicilerin güvenini geri kazanmaya çalışıyor. ABD’de yaklaşan tatil sezonu, havayolu şirketine büyük fırsat veriyor.
Londra/New York
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    16 Kasım—  Havacılık sektörü, Dünya Ticaret Örgütü’ne 11 Eylül’de yapılan saldırılar sonrasında en ağır yara alan sektör oldu. Saldırılar öncesinde de zor bir dönemden geçen havayolları, hem talebin azalması hem de kötü yatırımları nedeniyle zor durumda kaldı. Pekçok şirket binlerce çalışanının işine son vermeyi seçerken, Swissair ve Sabena gibi önde gelen havayollarından birkaçı iflas etti. İşten çıkarılanların sayısı 100 bine yaklaşırken, ABD ve Avrupa Komisyonu zordaki şirketlere destek vermek üzere özel düzenlemelere gitti. ABD’de Eylül ayında 15 milyon dolarlık mali destek paketi verilmesine karşılık; haftabaşında American Airlines’a ait bir uçağın New York’ta düşmesi tüketicilerin güvenini kazanmaya çalışan havacılık sektörünün durumunu zorlaştırdı.  

   
 
       
   
MSNBC News İsviçre, yeni bir ulusal havayolu şirketi kuruyor
MSNBC News Krizde olmayan havayolu, yolcu sayısı azalmayan havaalanı yok
MSNBC News ABD'de hükümet havayolu şirketlerine ortak oluyor
MSNBC News Avrupa'da güçlü olan havayolu ayakta kalacak
MSNBC News Özel havayolu şirketleri çıkış arıyor
MSNBC News Türk havayolu şirketleri de endişeli
MSNBC News Havayolu şirketleri 44 bin kişiyi işten çıkartıyor
MSNBC News Terör havayolu şirketlerini de vurdu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
AMERICAN AIRLINES ZORDA
       American Airlines’a ait Airbus A300 modeli yolcu uçağının terörist saldırı sonucu düşmediği kanıtlansa da, yolcuların güvenini kazanmak havayolları şirketleri için giderek zorlaşıyor. American Airlines’ın hisse senetleri hızlı gerileme gösterirken, hemen hemen bütün uçuşlarında yemek servisini kaldıran şirketin daha fazla kısıntıya gideceği tahmin ediliyor.
       Rakiplerine göre son yıllarda daha çok kaza yapan American Airlines’ın yolcularının güvenini yeniden kazanması zor gözüküyor. Buna karşın havayolları şirketlerini sevindiren tek şey tatil mevsiminin başlaması. Yaklaşan tatiler için rezervasyon yaptırtan yolcuların hemen hemen hiçbirinin biletlerini iptal ettirmemesi havayolları yetkililerini umutlandırıyor.
       
ŞÜKRAN GÜNÜ YAKLAŞIYOR
       Sektörü güçlendirmek için 15 milyar dolarlık destek paketine onay veren ABD Kongresi, yolcuların güvenini artıracak yeni düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor.
       ABD Kongresi, yolcuların güvenini artırmak üzere, havalimanlarının güvenliğini artıracak yeni yasal düzenlemeler getirecek yasayı oylayacak. Yasayla, havaalanlarındaki güvenlik önlemlerinin izlenmesi amacıyla federal bir güvenlik birimi kurulmasını öngörüyor. Oluşturulacak güvenlik birimi, ülke genelinde özel güvenlik şirketlerinin yaptığı bagaj kontrol işlemlerini üzerine alacak.
       Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı olarak çalışacak bu birimin finansmanı, havayolu şirketlerinden dolayısıyla bilet ücretlerinden sağlanacak. Yapılan hesaplamalara göre, yolcuların her uçuş için 5 dolara yakın bir ek ödeme yapması gerekebilecek.
Havaalanlarında güvenlik hizmetlerini sağlamak üzere federal bir güvenlik birimi kurulması için yasa hazırlanıyor.

       Senato ile Temsilciler Meclisi arasında yasa konusunda farklı görüşler bulunmasına karşılık, ABD Başkanı George W. Bush’un da ısrarıyla, yasanın gelecek haftaki Şükran Günü’ne dek çıkarılması bekleniyor.
       Bu arada, toplam seyahat edenlerin yüzde 43’ünü, toplam gelirin yüzde 70’ini oluşturan havayoluyla iş seyahatlerinin de, güvenlik önlemlerinin artırılması sonrası güçlenmesi bekleniyor.
       Havayolu şirketleri, terörist saldırılar ve savaş durumlarında daha düşük ödeme yapmak için ortak bir sigorta havuzu oluşturulması konusunda da uzlaşmaya çalışıyor.
       
GÜNDE 1 MİLYON KİŞİ YOLCULUK EDİYOR
       Havayolu taşımacılığı, ABD için 100 yıl önce demiryollarının taşıdığı önem kadar kritik nitelikte. Her gün 1 milyon kişinin uçağa bindiği ABD’de, 11 Eylül’den bu yana havayolunu tercih edenlerin sayısı yüzde 30 oranında geriledi. ABD’nin en büyük ikinci havayolu şirketi United Airlines 1.16 milyar dolar zarar açıklarken, yılsonuna kadar tüm havacılık sektörünün kaybının 10.5 milyar doları aşması öngörülüyor.
       ABD’de havayollarında çalışan her yedi kişiden biri (yaklaşık 80 bin kişi) işinden olurken, havayolu filosundaki her on uçaktan biri seferden kaldırmış durumda.
       Ayrıca, saldırı öncesi sipariş edilen uçakların teslimatının da gecikmesi gündemde. Dünyanın en büyük uçak üreticisi Boeing, saldırı öncesi 2002’de 520 uçak teslim etmeyi öngörürken, saldırı sonrası bu rakam 350’ye gerilemiş durumda.
       
       ————
       Bu derlemede Newsweek, BBC ve Wall Street Journal’da çıkan haber ve yorumlardan faydalanılmıştır.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları