Home page
Haber Menüsü


IMF ile 3 yıllık stand-by’da uzlaşma
IMF Türkiye Temsilcisi Brekk, IMF heyetinin üç yıllık ekonomi programı konusunda prensipte anlaşmaya vardığını açıkladı. Stand-by düzenlemesi 2002-2004 dönemini kapsayacak.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
15 Aralık — Uluslararası Para Fonu Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk, 10 gündür Türkiye’de çalışmalarda bulunan IMF heyetinin üç yıllık ekonomi programı için prensip olarak anlaşmaya vardığını açıkladı. Brekk, dün yaptığı açıklamada, yeni stand-by anlaşmasının üç yıllık olacağını açıklarken; program Türkiye’ye 2002 yılında 10 milyar dolar verilmesini öngörüyor.

   
 
       
   
MSNBC News IMF'den 10 milyar doların 7'si bütçeye, 3'ü rezerve
MSNBC News IMF, emekli sayısını kabul etti
MSNBC News Derviş: Kaynağın azaltılması sözkonusu değil
MSNBC News Derviş: IMF desteği için 3 yasa şart
MSNBC News Derviş: Daha gidecek çok yolumuz var
MSNBC News Kahkonen, resen emeklilik ve Telekom'u soruyor
MSNBC News DB, kredi için IMF'yi bekliyor
MSNBC News IMF'ye "öncelikli eylemler" listesi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Açıklamada, İcra Direktörleri Kurulu’nun Ocak ayında toplanarak, stand-by konusunda nihai kararı açıklayacağı ifade edilirken; yeni stand-by’ın 1999 Aralık ayında kabul edilen düzenlemenin yerini alacağı kaydedildi. Açıklamada, yeni programın ilk önceliğinin ekonomiyi şoklara karşı dayanıklı yapmak ve olası krizleri engellemek olduğu ifade edildi.
       
YENİ DÜZENLEME PROGRAMA DESTEK OLACAK
       Açıklamada, “Yeni düzenleme, Türk ekonomisini, gelecekteki krizlere karşı koruma ve sürdürülebilir hızlı büyümeyi sağlamak için Türkiye’nin orta vadeli ekonomik istikrar ve reform programına destek olacak” dedi. Açıklamada, şöyle denildi:
       “Yeni stand-by düzenlemesi, IMF yönetiminin gözden geçirmesi ve icra direktörleri kurulu’nun onaylanmasına konu olacak ve Aralık 1999’da onaylanan halihazırdaki anlaşmanın yerini alacak. Düzenleme, Türkiye’nin 2002 yılı boyunca için öngörülen 10 milyar dolarlık açığını kapamak için politika ve uluslararası finansmanın çerçevesini sağlayacak. Yeni program çerçevesindeki ilk öncelik, ekonomiyi şoklara karşı dayanıklı yapmak ve olası gelecekteki krizleri engellemek olacaktır. Bu çerçevede, program, sürdürülebilir bir borç pozisyonu için, kamu harcama ve gelir reformu politikalarını, büyük oranlı kamu sektörü faiz dışı fazlasını sürdürme, sağlıklı bir bankacılık sistemini sağlama ve olumsuz dış gelişmeleler halinde oluşacak şokları emmek için dalgalı döviz kuru rejimini devam ettirme önceliklerini kapsıyor” denildi.
       Orta vadeli hedefin ekonomik potansiyeli canlandırarak, büyümeyi hızlandırmak olduğu ifade edilen açıklamada, şöyle denildi: “Hedef orta vadede, Türkiye’nin büyük ekonomik potansiyelini ve gelirlerde yüksek ve sürdürülebilir bir büyüme sağlamaktır. Orta vadede, yıllık yüzde 5 veya üzerinde bir büyüme oranı sağlamak için, program, mali ve ekonomik istikrarı yakalamayı hedefliyor.”
       
POLİTİKANIN HEDEFİ ENFLASYON
       Para politikasının, 2002 yılında uygulamaya geçirilecek olan enflasyon hedefleme sistemi çerçevesinde enflasyonu indirmeyi hedefleyeceğine değinilen açıklamaya, şöyle devam edildi:
       “Yapısal politika alanında, ekonomik büyüme, 1999’dan buyana yürürlükte olan düzenleyici çerçeve ve bankacılık sisteminin yeniden yapılandırılmasının tamamlanması, vergi sisteminde reform, kamudaki fazla personelin azaltılması, kamu fonlarının kullanımındaki şeffaflık ve özelleştirmenin canlandırılması, iş ortamının geliştirilerek, Hükümet’in ekonomik stratejindeki iletişim geliştirilerek özel sektörün ekonomideki rolünün artırılması, kamu kaynaklarının kullanımının geliştirilmesiyle sağlanacak.
       İcra Direktörleri’nin Stand-By’ı onaylamasının öncesinde, yetkililerin, yeni program ve onun başarısı için gerekli eylemleri onaylamaları bekleniyor. Bu çerçevede, 2002 bütçe hedeflerinin başarılması için önlemler uygulamaya konulacaktır. Özellikle özelleştirme ve kamu ihalesi gibi alanlarda yasal ve kurumsal adımlar atılacaktır.”
       Bütün bu eylemlerin tamamlanması halinde, İcra Direktörleri’nin, yeni programı onaylayacağı toplantının Ocak ayı içinde gerçekleştirilebileceği kaydedildi.
       
HAZİNE: EK FİNANSMAN ÖNERİLECEK
       Hazine Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, yeni stand-by’ın ocak ayı ortalarında IMF yönetimince ele alınmasının bekleniyor. Ayrıca eski programda yer alan ve henüz kullanılmayan tutara ilave olarak Türkiye’ye yaklaşık 10 milyar dolar ek finansman sağlanmasının IMF İcra Direktörleri’ne önerileceği de belirtiliyor.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları