Home page
Haber Menüsü


IMF, liderlerden ‘taahhüt’ isteyecek
Başbakan Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Bahçeli ile görüşecek IMF İcra Direktörü Kiekens, liderlerden imzalı taahüt mektubu isteyecek. Bu arada, Niyet Mektubu çalışmaları hızlanırken, görüşmelerin tamamlanamaması halinde çalışma Ocak da sürecek.
Ahmet Ergen/Ankara
CNBC-E
11 Aralık— Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF heyeti ile 2002-2004 yıllarını kapsayan yeni ekonomik programa ilişkin görüşmeler Cuma günü tamamlanacak. IMF heyetinin, yeni yılın ilk günlerinde Türkiye’nin sunacağı yeni niyet mektubuna ilişkin son görüşmeleri yapmak üzere tekrar Ankara’ya gelebileceği belirtiliyor. Dün Ankara’da temaslara başlayan IMF İcra Direktörü Willy Kiekens ise, liderlerden siyasi desteği ve kararlılığı artırmak “imzalı taahhüt mektubu” isteyecek.

   
 
       
   
MSNBC News JP Morgan: İşler yolunda, faiz indirimi gelebilir
MSNBC News Stand-by ve gözden geçirme çalışması birleştiriliyor
MSNBC News Derviş: Daha gidecek çok yolumuz var
MSNBC News Kahkonen, resen emeklilik ve Telekom'u soruyor
MSNBC News IMF'ye "öncelikli eylemler" listesi
MSNBC News IMF: Görüşmeler iyi gidiyor
MSNBC News Oral: Stand-by üç yıllık olacak
MSNBC News IMF heyeti stand-by'ı hazırlıyor
MSNBC News IMF ile 3 yıllık yeni bir program
MSNBC News Dünya Bankası desteği artabilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  CNBC-e’nin edindiği bilgilere göre, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelerin İcra Direktörü olan Willy Kiekens, bugün saat 13.30’da TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, 15.00’te de Başbakan Bülent Ecevit’le görüşecek.
       Başbakan Yardımcısı ve MHP lideri Devlet Bahçeli ile de görüşmesi beklenen Kiekens, yarın öğle saatlerinde Türkiye’den ayrılacak. IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen ise, 13 Aralık Perşembe günü Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler ile biraraya gelecek.
       Kahkonen ve beraberindeki uzmanların Cuma günü görüşmeleri tamamlayacağı, haftasonunda ise ankara’dan ayrılacağı belirtiliyor.
       
TAAHÜT MEKTUBU İSTENİYOR
       Dünden itibaren Kiekens’in görüşmeleri çerçevesinde şekillenen IMF temaslarındaki en önemli konu ise, uygulanacak yeni programa yönelik siyasi destek ve kararlılığın tespit edilmesi. Uluslarası Para Fonu İcra Direktörü Kiekens, siyasi destek ve kararlılık mesajı için liderlerden imzalı taahhüt mektubu istiyor. Liderler, daha önce IMF’ye bir kez böyle bir mektup sunmuştu.
       
ÇALIŞMALAR OCAK AYINDA DA SÜREBİLİR
       Yeni stand-by kapsamında, Niyet Mektubu üzerinde görüşmeler sürüyor. Kiekens’in de katılımıyla başlatılan Niyet Mektubu taslağının en önemli kısmını, “Öncelikle Yapılacak Eylemler” (Prior Actions) takvimi oluşturuyor.
       IMF ile yapılan her yeni düzenlemede yer alması gereken Öncelikle Yapılacak Eylemler takvimi üzerindeki çalışmaların ise devam ettiği öğrenildi. Öncelikle Yapılacak Eylemler, IMF’den alınacak kredi dilimlerinin erken alınabilmesi açısından önem taşıyor.
       IMF ve ekonomi yönetimi, yeni programın yılbaşından itibaren uygulamaya geçmesi konusunda anlaştı. Ancak yeni niyet mektubunda yer alacak taahhütlerin tam olarak belirlenmesinin Ocak ayında da sürecek çalışmalar sonrasına kalabileceği bildiriliyor. Bu çerçevede, IMF heyetinin, Ocak ayında yapılacağı duyurulan İcra Direktörleri Kurulu toplantısı gerçekleştirilmeden önce yeniden Ankara’ya gelebileceği belirtiliyor.
       
14 MİLYAR DOLARLIK YARDIM
       11. Gözden geçirmenin ayrıca yapılmaması ve mevcut görüşmeler çerçevesinde sonuca gidilecek olması nedeniyle, Türkiye, toplam yaklaşık 14 milyar dolarlık mali yardımı, 2004 yılına kadar dilimler halinde alacak.
       Öncelikle Yapılacak Eylemler’in gerçekleştirilmesi durumunda, bu yardım miktarının önemli bir kısmının, 2002 yılı içinde alınabileceği kaydediliyor. Yetkililer, Türkiye’nin gelecek yıl IMF’den en az 10 milyar dolarlık kredi alacağını vurguladılar.
       Öncelikle Yapılacak Eylemler arasında, yatırım ortamının düzenlenmesinden, kamudaki etkinliğini arttırmaya kadar tüm yapısal önlemlerin yer aldığı eylemler çerçevesinde, kamu bankalarının yeniden yapılandırılması gibi unsurlar yer alıyor. Kamu bankalarının ise gelecek yılın altıncı ayına kadar yapılandırılacağı belirtiliyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları