Home page
Haber Menüsü


Klerides ve Denktaş Ocak’ta yeniden görüşecek  
Kıbrıslı iki lider arasında 4 yıl sonra dün ilk kez gerçekleşen yüz yüze görüşmede doğrudan görüşmelere devam kararı çıktı. Klerides buün Türk tarafına geçerek Denktaş’ın yemeğine katılacak.  
   
 
 
   
Lefkoşa
NTV-MSNBC
 
    5 Aralık—  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Rum Yönetimi Lideri Glafkos Klerides’i bir araya getiren tarihi Kıbrıs zirvesi tamamlandı. İki liderin Ocak ayında önkoşulsuz doğrudan görüşme konusunda anlaştıkları bildirildi. Ayrıca taraflar arasındaki görüşmelerde tam anlaşma sağlanmadan herhangi bir konuda anlaşmış sayılmayacağı açıklandı. Bu arada, Denktaş’ın Klerides’i akşam yemeğine davet ettiği, bu daveti kabul eden Rum liderin bugün Ada’nın kuzeyine geçeceği belirtildi.  

   
 
       
    MSNBC News Sezer Kıbrıs görüşmesinden memnun
MSNBC News Ecevit: Kıbrıs'tan gelen haberler sevindirici
MSNBC News 'Kıbrıs'ta konfederasyon çok zor'
MSNBC News Denktaş yine basına çattı
MSNBC News Papandreu'dan 'uzlaşın' mesajı
MSNBC News Denktaş'tan AB'ye sitem
Internet Sites Tüm Kıbrıs haberleri
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın girişimiyle 4 yıl aradan sonra dün Lefkoşa’da ara bölgede bir araya gelen Denktaş ve Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides, 2002’de Ocak ayı ortalarında, önkoşulsuz yüz yüze görüşme yapmak üzere anlaştı. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto yaklaşık 1,5 saat süren görüşmeden sonra, liderler adına ortak yazılı bir açıklama okudu.
Görüşmelerin 33 yılı

        Açıklamada, liderlerin Ocak ayı ortalarında, önkoşulsuz yüz yüze görüşmeyi kabul ettiklerini belirten De Soto, bu görüşmenin BM gözetimi altında Lefkoşa’da yapılacağını ve kapsamlı bir çözüme ulaşılana kadar görüşmelerin iyiniyet çervesinde devam edeceğini belirtti.
       
  KIBRIS KRONOLOJİSİ
1571'den günümüze
Basın mensuplarına da dağıtılan yazılı açıklamada, şunlar kaydediliyor: “BM Genel Sekreteri, iyiniyet görevi çervesinde iki lideri doğrudan görüşmelere davet eder. Bu görüşmeler Kıbrıs’ta Ocak ayının ortalarında, BM gözetimi altında, herhangi bir önkoşul olmadan yapılacak ve tüm konular masaya getirilecek. Kapsamlı bir çözüme ulaşılana kadar görüşmeler iyiniyet çerçevesinde devam edecek. Her konu üzerinde uzlaşılana kadar hiçbir şey üzerinde anlaşılmış değildir.”
        Alvaro De Soto’nun, yağmur altında yaptığı açıklamanın ardından, Denktaş ve Klerides, basın mensuplarının sorularını yanıtsız bırakarak bölgeden hızla uzaklaştı.
Türk ve Rum taraflarının farklılıkları

KLERİDES KUZEY KIBRIS’A GEÇECEK
       Kıbrıs Rum Yönetimi Sözcüsü Mihailis Papapetru, Glafkos Klerides’in, Denktaş’ın yemek davetini kabul ettiğini açıkladı. Klerides, yemeğe katılmak için bugün Ada’nın kuzeyine geçecek. Papapetru Kuzeye geçecek olan Klerides’in Denktaş’ın konutunda, De Soto’nun onuruna verdiği yemeğe katılacağını söyledi.
Atina: Kıbrıs’ta bir yol açıldı
Klerides’in Denktaş’ın konutuna gitmesiyle uzun yıllar sonra ilk kez bir Rum lider, Kuzey Kıbrıs topraklarına ayak basmış olacak. Klerides en son 26 yıl önce Ada’nın kuzeyine geçmişti. 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’ndan sonra, insani konuları görüşmek üzere zaman zaman Kıbrıs Türk tarafına geçen Klerides, Denktaş ile birlikte Karpaz’a kadar gitmişti. Ocak ayındaki görüşmenin ardından da Rauf Denktaş güneye geçecek.
       
DE SOTO SADECE NOT TUTTU
       Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın talebiyle gerçekleşen bugünkü doğrudan görüşmede Rum Lider Klerides’in isteği üzerine Ada’ya gelen Alvaro De Soto da gözlemci olarak yer aldı Gündemsiz ve koşulsuz görüşmenin gözlemcisi Perulu diplomat tuttuğu notları BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a bir raporla sunacak. BM Kıbrıs Daimi Temsilcisi’nin, iki kesimi birbirinden ayıran Yeşil Hat’taki ikametgahında gerçekleşen kritik görüşme, Rumların 2003 yılında gerçekleşmesi beklenen AB üyeliği öncesindeki altın fırsat olarak görülüyordu.
       
BASIN YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ
       Görüşmeye 15 dakika kadar önce, De Soto geldi ve gazetecilerin ısrarlı sorularını yanıtlamaktan kaçındı. Görüşmeden beş dakika önce gelen ve basın mensuplarına görüntü veren Klerides de soruları cevaplamadı. Denktaş ise tam görüşme saatinde geldi. El sallayarak ve gülümseyerek basın mensuplarına görüntü veren Denktaş’a, Müsteşarı Ergun Olgun eşlik etti. Denktaş ve Klerides, bina içinden birlikte dışarı çıkarak basın mensuplarına görüntü verdikten sonra baş başa görüşmeye çekildiler.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları