Home page
Haber Menüsü


Başbakan Ecevit
Ecevit: Kıbrıs’tan gelen haberler sevindirici
Başbakan Bülent Ecevit, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides’in Lefkoşa’da yüz yüze görüşmelerinin sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.
Ankara
AA
    4 Aralık—  Ecevit, İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un, “Filistin otoritesine ve topraklarına çok ileri ölçüde haksız yaptırımlar uygulama eğilimi ve kararlığı içinde göründüğünü” belirterek, ABD’nin daha etkin devreye girmesi gerektiğini bildirdi. Ecevit, aksi takdirde bölgede Afganistan’dan bile daha tehlikeli bir durumun ortaya çıkabileceğini söyledi.  

   
 
       
    MSNBC News Denktaş ve Klerides Ocak'ta yeniden görüşecek
MSNBC News Sezer Kıbrıs görüşmesinden memnun
MSNBC News Kıbrıs görüşmelerinin 33 yıllık tarihi
MSNBC News Kıbrıs kronolojisi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası’nda yaptığı açıklamada, bu sabah biri olumlu, diğeri de olumsuz gelişme olduğunu bildirdi. Olumlu gelişmelerin Kıbrıs’ta yaşandığını kaydeden Ecevit, şunları söyledi: “Uzun bir aradan sonra ilk defa kapı komşusu olan iki lider, Sayın Denktaş ile Sayın Klerides, binlerce kilometre ötelerde birbirinden saklanarak, birbirleriyle yüz yüze gelmeyerek değil, kendi memleketlerinde, iki komşu olarak bir araya, yüz yüze geliyorlar. Bu sevindirici bir gelişme...Tabi sonuç ne olur, belli olmaz. Ama bu şekilde sağlanacak bir diyalogun bazı kapıları açma olasılığı vardır. Sonuçların olumlu oluşmasını diliyorum.”
       
ŞARON’LA TELEFON GÖRÜŞMESİ
       Ecevit, Yaser Arafat ile dün yaptığı görüşmeden sonra bugün de İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi. “Maalesef umutsuz bir durum var” diye konuşan Ecevit şunları kaydetti: “Sayın Şaron, Filistin otoritesine ve topraklarına çok ileri ölçüde haksız yaptırımlar uygulama eğilimi ve kararlılığı içinde görünüyor. Ve Filistinliler’e, o arada Arafat’a baskılar giderek artıyor.
       Bildiğiniz gibi son olarak Gazze Havaalanı tahrip edildi, İsrail tarafından. Oysa bu havaalanı, Sayın Arafat’ın başlıca çıkış yoluydu. Şimdi dünyaya ulaşmaları zorlaşmış bulunuyor. Oysa İsrail ile Filistin arasında bir uzlaşı, bir hakça anlaşmaya varılması bütün Ortadoğu bakımından çok önemli. Eğer bir fiili savaşa dönecek olursa Filistin ve İsrail’deki durum, Afganistan’dan bile daha tehlikeli bir durum, özellikle bölgemiz için ortaya çıkabilir.” Bu nedenle “üzüntülü ve kaygılı olduğunu” ifade eden Ecevit, iki liderin bir an önce “Yapıcı bir anlayış içinde biraraya gelmelerini” temenni ettiğini bildirdi.
       Ecevit, bu dileğini liderlere bildirdiğini ifade ederek, “ABD’nin de daha etkin bir şekilde devreye girmesinin çok yararlı, hatta zorunlu olduğuna inanıyorum” diye konuştu.
       Başbakan Bülent Ecevit, İsrail ile Filistin’de bulunan militan çevrelerin uzlaşı ve anlaşma olasılığını sürekli baltaladıklarını belirterek, “Onun için Sayın Şaron’un söylediği gibi ‘Evvela tam sükunet sağlansın, ondan sonra biraraya gelelim’ düşüncesi gerçekçi değil. Evvela bir araya gelmeliler ve bir uzlaşı yolunu aramalılar” dedi. Ecevit, ABD yönetiminden Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere ilişkin “İsrail kendini savunma hakkına sahiptir” şeklinde bir açıklama geldiğini ve bu açıklamayı nasıl değerlendirdiğini soran gazeteciye şu yanıtı verdi:
        “Tabii her millet, her toplum, her devlet kendini savunma hakkına sahiptir. Fakat İsrail ve Filistin ilişkilerinin özel bir niteliği var. Burada iki ayrı devlet oluşuyor ve maalesef bir uzlaşmayı engellemek isteyen militan çevreler, iki tarafta bulunan militan çevreler, ikisi arasındaki bir uzlaşı, bir anlaşma olanağını sürekli baltalıyorlar. Onun için Sayın Şaron’un söylediği gibi ‘evvela tam sükunet sağlansın, ondan sonra bir araya gelelim’ düşüncesi gerçekçi değil. Evvela biraraya gelmeliler, bir uzlaşı yolunu aramalılar. Bir ara bu konuda olumlu gelişmeler olmuştu. Fakat maalesef kesintiye uğradı. Elbette İsrail devleti de kendi halkını koruyacaktır, görevidir. Ama Filistinliler’in de yaşama haklarını gözetmek zorunludur. ABD’nin etkili olarak devreye girmesi zamanı geçebilir. Onun için bu konuda çok geç kalınmaması gerekir.”
       
HERHALDE YALNIZ KALIR
       Başbakan Ecevit, bir başka gazetecinin, “Türkiye, Avrupa Ordusu’na destek vereceğini söyledi. Ancak Türkiye’nin karar mekanizmasında yer almasına ilişkin aldığı güvencelerden Yunanistan son derece rahatsız oldu. Veto hakkını NATO’da kullanacağına dair bazı mesajlar gelmeye başladı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu yanıtlarken de, “O zaman Yunanistan bu konuda her halde yalnız kalır” dedi. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile telefonla görüşüp görüşmediği, görüştüyse ileriye dönük olumlu bir ışık olup olmadığı sorusuna Ecevit, şu karşılığı verdi: “Telefonla görüştüm. Daha ayrıntılara girmediler. Bildiğiniz gibi en somut kararları Ocak ayı ortasında yine Lefkoşa’da yeniden biraraya gelmeleri... Orada herhalde bir takım somut gündem maddelerine girecekler. Şimdilik bir biraraya gelme ve yeniden bir diyalog kurma başlangıcı oldu. O bakımdan da sevindiricidir.”
       Bülent Ecevit, Filistin-İsrail sorunu konusunda Türkiye’nin daha aktif arabuluculuk görevini üstlenip üstlenmeyeceği ve bu konuda bir talep gelip gelmediğini soran gazeteciye şu yanıtı verdi: “Biz arabuluculuk tabirini kullanmadan, öyle bir iddia içinde olmadan elimizden geleni yapıyoruz. Bildiğiniz gibi dün gece ve bugün sabah erken saatlerde bu konu ile ilgili ilişkilerimizi sürdürdük. Maalesef gerek İsrail gerekse Filistin’le ilgilenmek durumunda olan ülkeler, henüz bizim gösterdiğimiz ilgiyi göstermiş değiller. Oysa olaylar ciddi bir tırmanış içine girmekte.”
       Başbakan Ecevit “Avrupa Birliği gibi dış güçlerin Kıbrıs konusunda müdahaleci olmaması gerektiğini vurguladınız. Hazır yüz yüze görüşmeler başlamışken, Avrupa Birliği ve diğer bir takım çevrelere mesajınız olacak mı?” sorusu üzerine de şöyle konuştu: “Klerides-Denktaş buluşması başlı başına bir mesajdır. Başkalarının vesayeti altında değil, başka kuruluşların gölgesi altında değil, onların güdümü içinde değil, kendi iradeleriyle BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet girişimlerini de gözönünde tutarak, kendi iradelerini yürürlüğe koyacaklardır. Kıbrıs’ta iki ayrı devlet ve iki ayrı millet varlığı kabul edildiği vakit, içlere sindirildiği vakit, Kıbrıs’ta iki tarafı tatmin edici bir çözüm çok kolaylıkla uygulanabilir.”
       
AKIL ALMAZ KARAR
       Ecevit, “Rumlar’ın 14 Eylül Küçük Asya Soykırım Günü vardı. Buna karşı hükümetin 15 Mayıs’ın Batı Anadolu Türkleri Soykırımı Günleri olarak kabul edilmesi konusunda bir hazırlık var mı? Bu düzenlemelere ilişkin bir bilgi verebilir misiniz?” sorusunu da şöyle yanıtladı: “Evet. Bu Yunanistanın Küçük Asya ile ilgili bu kararı o kadar akıl almaz bir karar, o kadar gülünç bir iddia ki; Yunanistan yetkilileri uzun süre bu kararı gözden saklamaya çalıştılar, utandılar adeta fakat sonunda tabi ortaya çıkmış oldu. Biz de şimdi sizin belirttiğiniz gibi gerekeni yapıyoruz ve yapacağız”
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları