Home page
Haber Menüsü


Denktaş’tan AB’ye sitem
 
KKTC Cumhurbaşkanı, Roma’daki Türkiye Büyükelçiliği’nde, Kıbrıs Rum kesimi lideri Klerides’le yapacağı görüşmeyi değerlendirdi.  

 
Lütfullah Göktaş/Roma
NTV
26 Kasım—  KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Klerides’le 4 Aralık’ta yapacağı görüşmede, Kıbrıs sorunununu “müzakere yolu”yla çözümünün mümkün olup olmayacağına ilişkin nabız yoklayacağını söyledi. Kıbrıs’ın Türkiye’nin bulunmadığı hiçbir kuruluşa üye olamayacağını ileri süren Denktaş, AB’ye de sitem etti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Türk basınında bazı yazarların kendisini “günah keçisi” haline getirdiğini iddia eden Denktaş, “Yine kazan kaynatıyorlar. Ama bunun üstesinden geleceğiz” şeklinde konuştu.
       
“RUMLAR AB ÜZERİNDEN ENOSİS PEŞİNDE”
       Rauf Denktaş, Rum Kesimi’nin AB’ye kabul edilmesinin 60 anlaşmalarının ihlali anlamına geleceğini savunarak, “60 Anlaşmaları’na göre Kıbrıs, Türkiye’nin bulunmadığı bir kuruluşa üye olamaz. Hatta, adada birleşme sağlanmış olsa bile giremez” dedi. Denktaş Klerides de dahil olmak üzere, Rum kesimindeki siyasi yetkilileri Enosis’i AB üzerinden gerçekleştirme peşinde koşmakla suçladı.
       Denktaş’ın ifadeleriyle: “Klerides’e göre AB’ye tam üyelik gerçekleştiğinde, garanti anlaşması ortadan kalkmış olacak ve Türk askeri de adadan çıkmak zorunda kalacak, 2 kesimli proje de böylece tümüyle ortadan kaldırılmış olacak. Klerides bu sayede Helenizmin zafere ulaşacağı düşüncesinde”.
       Denktaş, AB yetkililerini ise kendilerine kulak vermemekle suçladı. “AB yetkililerine Kıbrıs gerçeklerini ve hukuki durumu anlatmaya kalktığımızda, bize ‘Geçmişte yaşamayı bırakın, ileriye bakın’ diyorlar” şeklinde konuşan Denktaş, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “AB yetkililerine hukuki haklarımızı dile getirmeye kalktığımızda, Kıbrıs hukuki bir mesele olmadığını ileri sürerek, ‘Siyasi açıdan karar verilmiş durumdadır. Meşru bir hükümet geçerli bir müracaat yapmıştır. Treni kaybetmeyin’ diyorlar. Kendilerine yanıt olarak, ‘Bahsettiğiniz tren, Kıbrıs treni değildir, bir Rum trenidir. Rumlar, Enosis’i AB yoluyla tamamlamak istiyorlar dediğimizde’ ise bize inanmıyorlar. Bize önem vermiyorlar”.
       
“KLERİDES’LE GÖRÜŞÜP NABIZ YOKLAYACAĞIM”
       Rumların AB sürecinden cesaret alarak Kıbrıs’ta üniter bir devlet peşinde koştuklarının ortaya çıkmasının ardından, dolaylı görüşmelerin kesilmiş olduğunu hatırlatan Denktaş, “Sonuçta biz, görüşmekten kaçan biri gibi prezante edilmeye başlandık” şeklinde konuştu. Denktaş, “son şans” olarak 4 Aralık’ta Klerides’le görüşeceğini söylüyor.
       Peki Denktaş bu koşullarda Klerides’le ne görüşecek? İşte Denktaş’ın ifadeleri: “Kıbrıs sorununun müzakere yoluyla çözümlemenin bir yolu var mı yok mu, bu konuda nabız yoklayacağım. Bana göre, gerçekler kabul edilirse, hukuksal durum kale alınırsa, müzakere yoluyla çözüm vardır ve bulunabilir. Fikirler dizisinde bu yol tam olarak bulunmamış olsa bile, çözüm için önemli bir zemin hazırlanmıştı aslında. Klerides’le bunları konuşacağım”.
       Denktaş, Klerides’le yapacağı görüşmeden neler beklediğini ise şu cümlelerle özetledi: “Benim ümidim ve temennim, görüşmede Klerides’le belirli konularda mutabık kalmamız. İkinci veya üçüncü bir görüşme gündeme gelirse, mutabakat sağlanan konuların derinliğine irdelenmesi gündeme gelecektir. Eğer müzakere yoluyla çözüm için kapı açık ise biz bu kapıyı kapatmayız. Hatta kapalı kapı varsa, onları da açmayı tercih ederiz. Ama bunu yaparken, kendi haklarımızın yenmesine ve Türkiye’nin Kıbrıs üzerindeki haklarının bir tarafa itilmesine de müsaade etmeyiz”.
       
TÜRK BASININA SİTEM
       “Zor bir merhaleden geçiyoruz” diyen Denktaş, Türk basınında kendisini eleştiren yazarlara da sitem etti. Kendisini adeta “günah keçisi” haline getirmeye çalışanlar olduğunu ileri süren Denktaş, “Resmen kazan kaynatılıyor” diyerek ekledi: “Ama 38 yıl boyunca bu tür kazanlar hep kaynatılmıştır. Soğuk kanlılık ve akıl yoluyla, bunların üstesinden gelmeyi yine başaracağız”.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları