| | |
PROGRAM ŞEFFAFLIĞI HEDEFLİYOR
Rapora göre, Türkiyenin uyguladığı programın, ekonomide yeniden yapılanma ve mali şeffaflığı amaçladığı belirtilirken, programın, kamu bankalarından doğrudan kredi ve sübvansiyon yolunu azaltmayı amaçladığı kaydedildi.
Raporda, Türkiyenin, kota ve sübvansiyonları indirerek, tarım sektöründeki çarpıklığı azaltıcı çok ciddi bir tarım reformunu gerçekleştirmeyi planladığı ifade edildi. Hazine Bakanlığı raporunda, Türkiyenin, özelleştirmede önemli bir gelişme kayedttiği ve bu sürece hız vererek, mali dengeyi güçlendirecek ve ekonomideki etkinliği arttıracak yasal önlemleri de aldığı vurgulandı.
Raporda, Türkiyenin, Mayıs ayında, Mali yardım miktarını arttıran yeni IMF anlaşmasının, ABD yönetiminin yüksek düzeydeki girişimleri ve Türkiyenin geniş kapsamlı ekonomik reformlarının bir sonucu olduğu anlatıldı.
Hazine Bakanlığı raporunda, IMFnin, kara paranın aklanması, yolsuzluklarla mücadele, şeffaflık, etkin kamu yönetimi, krizlerin önceden önlenmesi gibi konulara öncelik vermesinin destekleneceği belirtilirken, IMF destekli program uygulayan ülkelerin, IMFnin şartlarına uymaması ya da ekonomik programa ara vermesi durumunda, IMFnin, şartlar düzelinceye kadar bu gibi ülkelere kredi vermemesi önerildi.
IMFnin en büyük hissedarı olan ABD yönetimi, her yıl Kongreye sunduğu raporda, IMF diğer uluslararası finansal kuruluşlara öneriler getiriyor. Daha önce ABD Kongresinde, IMFnin etkinliğini araştırmak için kurulan ve bu konuda eleştiriler getiren Allan H.Meltzer başkanlığındaki komisyon da, IMFnin kredi verme koşullarını daha etkin hale getirmesi gerektiğini vurgulamıştı. | |