Home page
Haber Menüsü


Derviş: Dış kaynakta umut var
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, yeni dış kaynak konusunda umutlu olduğunu söyledi. Belçika Maliye Bakanı Reynders, IMF’den Türkiye’ye 13 milyar dolarlık ek nakit kredi verilmesini desteklediğini söyledi.
Sorrento
CNBC-E
25 Ekim— Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, yeni dış kaynak konusunda umutlu olduğunu söyledi. Fransa Maliye Bakanı Fabius’la görüşmesinin ardından Reuters’a bir açıklama yapan Derviş, “Mükemmel bir toplantıydı. Finansman konusunda büyük ilerleme kaydediyoruz” diye konuştu. Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders ise, IMF’den Türkiye’ye 13 milyar dolarlık ek nakit kredi verilmesini desteklediğini söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News ABD: Türkiye'ye ek kaynak için erken
MSNBC News Derviş: IMF heyeti geliyor
MSNBC News IMF heyetinin geliş tarihi belli değil
MSNBC News Boratav: IMF kendi anayasasını ihlal etti
MSNBC News IMF: Türkiye için alternatifler var
MSNBC News ABD'den Türkiye'ye destek hazırlığı
MSNBC News IMF'den G-7'ye Türkiye raporu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
EKONOMİK İSTİKRAR YARATILIYOR
       Avrupa Yatırım Bankası’nın İtalya’nın Sorrento kasabasında düzenlediği “Akdeniz’de işbirliği” konulu foruma katılan Devlet Bakanı Kemal Derviş, Avrupalı yatırımcılara “Türkiye’de ekonomik istikrar yaratılıyor” mesajını verdi.
       Derviş, buradaki konuşmasında, “Bağımsız bir yönetim oluşturuyoruz. Profesyonel Merkez Bankası, Enerji Kurulu, Rekabet Kurulu oluşturuyoruz. Elbette ki bunlar siyasi destekle olacak. Ama hükümet değişti veya bakan istifa etti diye bu profesyonel kurumlar değişmeyecek” dedi.
       Kemal Derviş, modern ekonominin oluşumunda mutlak açıklık gerektiğini ve bunun istikrar için en önemli koşullardan biri olduğunu kaydetti. Derviş, geçmişte olanlardan dolayı insanların her gün “siyasi istikrar var mı?” diye sorduklarını ama artık buna gerek olmayacağını söyledi.
       
“İTALYA ÖNEMLİ BİR MODEL”
       Bu noktada İtalya örneğini veren Derviş, “İtalya, 60, 70 ve 80’li yıllarda hızlı bir büyüme gerçekleştirdi. 30 yılda çok önemli ekonomik başarı sağladı. Bu bizim açımızdan önemli bir model. İtalya ile çok ortak noktamız var” dedi. Devlet Bakanı Derviş, aralarında Fransız, Belçikalı, Tunuslu, Mısırlı, Yunan ve Faslı meslektaşlarının bulunduğu AYB’nin davetlilerine Türkiye’yi anlatırken, “Özel sektör iyi işliyor. Gençler dinamik büyümeye büyük bir cevap verecekler. Devlet kurumları garanti veriyor. Demokrasi işliyor. Ama çok güçlü bir politik istikrarımız yok” ifadesini kullandı.
       
“AVRUPA DÖNÜM NOKTASINDA”
       Konuşmasında 11 Eylül’de ABD’ye yapılan terörist saldırılar sonrasında dünyadaki yeni oluşum üzerinde duran Derviş, “Avrupa artık bir dönüm noktasında. Sınırları yok. Asla 60’lı 70’li yıllara dönmeyecek” dedi.
       Devlet Bakanı Derviş, Avrupa’nın doğu ve güneyinin Avrupa’ya sunacağı çok şey olduğunun altını çizdi. “11 Eylül sonrası çok zor bir durum yaşıyoruz” diyen Derviş, Avrupa’nın anayasal birliğine teşekkür etmesi gerektiğini, bunun sayesinde dünyanın bugünkü oluşumunda büyük zarar görmeden ayakta kaldığını söyledi.
       
FABİUS: EK KAYNAĞA OLUMLU BAKIYORUZ
       Fransa Maliye Bakanı Laurent Fabius da, Derviş’le görüşmelerinin çok ‘olumlu’ geçtiğini ve Türkiye’nin IMF’den istediği ek kaynağa da olumlu baktıklarını kaydetti. Fabius, Fransa’nın Türkiye’nin IMF’den talep edeceği kaynak için ‘evet’ oyu kullanıp kullanmayacağını açıklamadı ve bu konunun gelecek ay Kanada’nın Ottawa kentindeki IMF toplantılarında tartışılacağını belirtti.
       “Türk dostlarımızla yakın temas içindeyiz” diyen Fabius, görüşmelerin olumlu ilerlediğini de kaydetti. Fabius, durumu anladıklarını vurgulayarak, “11 Eylül saldırıları turizmi etkilerken, yüksek faiz oranları ve benzer sorunları da getirdi. Onlar için kolay bir durum olmadığını anlıyoruz” diye konuştu.
       
Derviş dış kaynak için İtalya’da

       
REYNDERS: 13 MİLYAR DOLAR
       Avrupa Birliği Dönem Başkanı Belçika’nın Maliye Bakanı Didier Reynders de, Derviş’le yaptığı görüşme sonrası, IMF’den Türkiye’ye 13 milyar dolarlık ek nakit kredi verilmesini desteklediğini söyledi.
       Reynders, IMF’nin kredi kararını biran önce alması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin faiz dışı bütçe fazlası verebilmesi için somut önlemler ortaya koyması gerektiğini Devlet Bakanı Derviş’e ilettiğini ifade eden Reynders, Türkiye için AB’den de ek yardım verilmesi gerektiğini savundu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları