Home page
Haber Menüsü


Derviş: Dış kaynak yolda
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Derviş, IMF ve Dünya Bankası’nın destekleyici çabalarının güçlü şekilde sürdüğünü belirtti. Derviş, yaptığı açıklamada, sanayileşmiş ülkelerin dış finansman konusunda destek vermelerinin de yararlı olacağını söyledi.
Ankara
AA
30 Ekim— Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Washington’da dün gerçekleşen toplantıda, IMF ve Dünya Bankası yönetiminin Türkiye’nin ekonomik programını destekleyen çabalarının güçlü biçimde devam ettiğinin görüldüğünü bildirdi. Bu arada yetkililer, IMF heyetinin Cuma günü ya da haftasonu Türkiye’ye gelmesinin beklendiğini belirttiler.

   
 
       
   
MSNBC News Dış kaynakla bankalara sermaye
MSNBC News Derviş, kurmaylarıyla toplandı
MSNBC News IMF heyeti iki gün içinde Türkiye'de
MSNBC News Derviş: Dış kaynakta umut var
MSNBC News ABD: Türkiye'ye ek kaynak için erken
MSNBC News IMF kredisi ay sonuna dek tamam
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ekonomi çevreleri Derviş’in basın toplantısı yapmasını beklerken, Devlet Bakanı bir yazılı açıklamayla İtalya’daki temasları hakkında bilgi verdi.
       Derviş, açıklamasında, Türkiye’nin istikrar ve yeniden yapılanma programını destekleme vaadinde bulunan sanayileşmiş ülkelerin, uluslararası mali kuruluşlarla önümüzde günlerde müzakere edilerek nihai hale getirilecek “orta vadeli dış finansman” gereğinin karşılanması konusundaki çabalara ivedi destek vermelerinin de, programın başarısı ve reel ekonominin bir an önce büyümeye başlayabilmesi için büyük yarar sağlayacağını vurguladı.
ABD Hazinesi Türkiye için fazla mesaide

KAHKONEN GELİYOR
       Derviş açıklamasında, IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığında bir IMF heyetinin, hem 10. Gözden Geçirme hem de ilave dış finansman ihtiyacının tespit görüşmelerini tamamlanması amacıyla, önümüzdeki günlerde Türkiye’ye geleceğini de kaydetti.
       Derviş, 10. Gözden Geçirmenin IMF İcra Direktörleri Kurulu’nda onaylanmasıyla birlikte Türkiye’ye 3 milyar dolar dolayında kredi limitinin serbest bırakılacağını belirtti. Bakan Derviş, aynı İcra Direktörleri Kurulu toplantısında Türkiye’nin 2002 yılı geneline ilişkin iç ve dış finansman startejisinin de görüşülmesinin muhtemel olduğunu kaydetti.
       
KAYNAK, BÜYÜMEYİ DESTEKLEYECEK
       Devlet Bakanı Derviş, devletin hem küçültülmesine hem de etkinleştirilmesine yönelik girişimlerin, dış kaynaklarla desteklenmesi halinde Türkiye’nin önümüzdeki aylardan itibaren büyüme sürecine yeniden kavuşacağını da kaydetti.
       
IMF heyeti haftasonuna doğru Türkiye’de
Derviş açıklamasında, sanayileşmiş ülkelerin Türkiye’nin istikrar ve yeniden yapılanma programını destekleme vaadinde bulunduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:
       “Sanayileşmiş ülkelerin de, uluslararası mali kuruluşlarla önümüzdeki günlerde müzakere edilerek nihai hale getirilecek olan orta vadeli dış finansman gereğinin karşılanması konusundaki çabalara ivedi destek vermeleri, programın başarısı ve reel ekonominin bir an önce büyümeye başlayabilmesi için büyük yarar taşıyacaktır. Türkiye’nin, devletin hem küçültülmesine hem de etkinleştirilmesine yönelik yeniden yapılanma girişimleri, hızla gereken dış kaynaklarla desteklenirse, ülkemiz, önümüzdeki aylardan itibaren olumsuz dünya konjonktürüne rağmen büyüme sürecine yeniden kavuşacaktır.”
       
11 EYLÜL OLUMSUZ ETKİLEDİ
       Türkiye’de 2002 programı ve bütçesinin disiplinli bir maliye politikası üzerine kurulduğunu belirten Derviş, bununla birlikte, 11 Eylül’de yaşanan olayların olası olumsuz etkileri göz önüne alındığında, uluslararası mali camiadan ilave dış kaynak sağlanmasının yararlı olacağının görüldüğünü kaydetti.
       Derviş, bu amaçla uluslararası mali kuruluşların yanı sıra G-7 platformu üyesi önde gelen sanayileşmiş ülkeler ve AB üyesi ülkelerin üst düzey yetkilileri ile yakın geçmişte yoğun bir istişare sürecinin yaşandığını bildirdi.
       
Köhler: Heyet yakında Türkiye’de
25-29 Ekim tarihleri arasında G-7 platformunun dönem başkanı İtalya’da yaptığı temaslarda da Türkiye’ye yardım konusunun gündeminin önemli maddelerinden birini oluşturduğunu belirten Derviş, Eylül ayında başlayan ve hem Türkiye’de hem de ABD’de süren IMF ile mevcut stand-by düzenlemesinin 10. gözden geçirme görüşmelerinde de aynı konunun gündeminin önemli maddelerinden birini oluşturduğunu söyledi.
       Bakan Derviş, “Sözkonusu platformlarda Türkiye’ye destek ve güven mesajları yetkili ağızlardan dile getirilmiş, bu desteğin mali piyasalarda sürdüğü de dış piyasalarda yaşanan tüm global olumsuzluklara rağmen Hazine’nin geçen hafta gerçekleştirdiği 500 milyon Euro’luk tahvil ihracı ile kanıtlanmıştır” dedi.
       
HEYET GELECEK
       Devlet Bakanı Derviş, nitekim IMF İcra Direktörü Horst Köhler’in, dün, 11 Eylül olaylarının Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin de görüşüldüğünü IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun gayri resmi toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “IMF’den bir heyetin yakın bir gelecekte Türkiye’nin IMF destekli ekonomik programı ile önümüzdeki haftalarda IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun gündeminde olması beklenen gözden geçirmeyi tamamlamak üzere Ankara’yı ziyaret edeceğini” kaydettiğini hatırlattı. Derviş, şöyle dedi:
       “Açıklamasında, Türkiye’nin ekonomik programının yolunda devam ettiğini de vurgulayan Köhler, 11 Eylül’deki trajik olayların Türkiye’yi ülkenin coğrafi konumu, turizm gelirlerine olan gereksinimi ve borç yükü nedeniyle özellikle ağır etkilediğine işaret etmiştir. Köhler, IMF heyetinin Türk yetkilileri ile ekonomik politikaların güçlendirilmesi ve Türkiye’nin en iyi nasıl desteklenmeye devam edileceği konularında çalışacağını da ifade etmiştir. Dün Washington’da gerçekleşen toplantıda IMF ve Dünya Bankası yönetiminin Türkiye’nin ekonomik programını destekleyen çabalarının güçlü biçimde devam ettiği görülmüştür.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları