Home page
Haber Menüsü


 
IMF kredisi ay sonuna dek tamam
 
Devlet Bakanı Derviş, yeni kaynak için, ay sonuna kadar IMF ile yeni detayların tamamlanmasını beklediğini söyledi. Derviş, IMF’den kaynak konusunun 3-4 gün içinde netleşeceğini de belirtti.
 
Sorrento
CNBC-E
 
26 Ekim—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Uluslararası Para Fonu’ndan yeni kaynak konusunda iyi gelişmeler kaydedildiğini söyledi. Derviş, “Bu ay sonuna kadar Uluslararası Para Fonu’yla önemli detayların tamamlanmasını bekliyoruz” dedi. Derviş, IMF’den kaynak konusunun 3-4 gün içinde netleşeceğini de söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News ABD: Türkiye'ye ek kaynak için erken
MSNBC News Derviş: IMF heyeti geliyor
MSNBC News IMF heyetinin geliş tarihi belli değil
MSNBC News Boratav: IMF kendi anayasasını ihlal etti
MSNBC News IMF: Türkiye için alternatifler var
MSNBC News ABD'den Türkiye'ye destek hazırlığı
MSNBC News IMF'den G-7'ye Türkiye raporu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Avrupa Yatırım Bankası’nın toplantıları için İtalya’nın Sorrento kentinde bulunan Bakan Derviş, Reuters’e yaptığı açıklamada, IMF yönetiminden ek kaynak talebi konusunda resmen talepte bulunulduğunu da kaydetti. Derviş, talep edilen kaynak miktarına ilişkin rakam açıklamadı.
       Devlet Bakanı Derviş, 11 Eylül’de ABD’ye yapılan saldırıların Türkiye ekonomisinde ciddi sıkıntılar yarattığını da belirterek, ekonomi yönetimini gelecek yılın hedefleri konusunda yeniden çalışmak zorunda bıraktığını da kaydetti.
       Derviş, Türk gazetecilere verdiği demeçte de, “IMF ile netlik sorusunu 3-4 gün sonra sorun. O zaman belli olur. Ama her zaman telefonla görüşüyorum. Ankara’da da çalışmalar devam ediyor. Pazartesi akşamı da İstanbul’da önemli bir toplantı olacak. Hızla bir şekilde ilerliyoruz” şeklinde konuştu. Derviş, IMF ile görüşmelerin ay sonuna kadar neticeye vararak, 2002 senaryosunun rakamlarıyla birlikte ortaya çıkmasının beklendiğini kaydetti.
       
Derviş: Dış kaynakta büyük umut var

       
GÖRÜŞMELER ÇOK YARARLI OLDU
       Öte yandan Belçika Maliye Bakanı Laurent Fabius ile yaptığı görüşmenin altını çizen Derviş, “Fabius’un diğer bir işlevi Avrupa Hazine ve Maliye Bakanları Konseyi Başkanı. 5 Kasım’da toplanacaklar. Bu yüzden çok yararlı oldu. Son durumu anlatım ve IMF ile de müzakerelerin önümüzdeki günlerde sonuna geleceğini söyledim” dedi.
       Devlet Bakanı, “yaptığım görüşmelerde Fransız ve Belçika bakanlarının da, AYT başkanının da Türkiye’yi gerçekten sevdiğini gördüm. Ama Avrupa’dan biraz daha fazla ve hızlı destek görmemiz lazım. Amacımız AB’ye eninde sonunda girmek. Polonya’ya, Çekoslavakya’ya ve Macaristan’a verdikleri desteği bize de vermeleri gerekir. Bu konuda bütün engelleri ortadan kaldırmalıyız” diye ekledi.
       Derviş, “Gümrük Birliği ile ilgili yeni yapıya uyum açısından Avrupa’nın bir çok destek aracı var. Gerçi politik nedenlerle özellikle geçmişte Yunanistan’ın engellemesiyle karşılaştık ama bu bir ölçüde azaldı. Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde artan bir miktarda Avrupa Yatırım Bankası’ndan Türkiye’ye uyum kredileri geleceğini düşünüyorum. Ama AYB, İMF gibi uzun vadeli yatırımlar yapmıyor. Orta işletmelere yönelik çalışıyor” dedi.
       
AVRUPALI YATIRIMCILAR BEKLEMEDE
       ABD’nin Afganistan’da yürüttüğü askeri operasyondan dolayı Avrupalı yatırımcıların “bekleme aşamasında” olduğunu ifade eden Derviş, “Bunu aşmamız lazım ama tek başımıza aşamayız. Dünyadaki durum biraz daha sakinleşebilirse, ne kadar süreceği bilinmeyen askeri operasyonun ortalığı alt üst etmeyeceği konusunda daha fazla güven gelebilirse o zaman bizim içinde iyi olacak. Bu güven gecikirse bizde ister istemez karşı karşıya kalacağız” yorumunda bulundu.
       Bakan Derviş, AYT’nin düzenlediği forum sırasında Fransız Maliye Bakanı Laurent Fabius, Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders, AYT başkanı Philippe Maystad, Avrupa Komisyonu üyesi Pedro Mira Solbes ile ikili görüşmeler yaptı.
       
SOLBES: VERECEĞİMİZ KAYNAK YOK
       Avrupa Komisyonu üyesi Pedro Mira Solbes de, Derviş’le yaptığı görüşme ardından, “Türkiye’nin finansman yardım isteği konusunu göz önünde tutamayız” dedi.
       Solbes, görüşme sonrasında yabancı basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye’nin isteğini çok yüklü olarak yorumladı. “Türkiye’nin isteğini eğer analize edersek AB’nin bütçesinde bunu karşılayacak kaynak yok” diyen Solbes, AB bütçesini çok dar olarak belirtti.
       Belçika Maliye Bakanı Didier Renders’in dün Derviş ile görüşmesinde “olumlu ilerlemeler kaydettik” sözünün hatırlatılması üzerine ise Solbes, ‘Renders’in fikri yeni değil. Bir finansman desteği yapılması için AB’nin hemen hemen bitmiş olan kaynağının bunu garanti etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları