Home page
Haber Menüsü


Oral
Maliye Bakanı Sümer Oral
Oral: Program
ihtiyacımız için
ortaya konuldu
Maliye Bakanı Oral, uygulamadaki ekonomik programın, uluslararası finans kuruluşları istediği için değil, Türkiye’nin ihtiyacı olduğu için uygulamada olduğunu söyledi.
Ankara
AA
    20 Ekim—  Maliye Bakanı Sümer Oral, uygulamaya konulan ekonomik programın, IMF veya bazı uluslararası finans kuruluşları istediği için değil, Türkiye’nin ihtiyacı olduğu için uygulamaya konulduğunu söyledi. Bakan Oral, bütçeler hazırlanırken de, içine bulunulan ekonomik şartlardan etkilendiğini kaydetti. Maliye Bakanı, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Kurulu’nda, bütçeye yöneltilen eleştirileri yanıtladı.  

   
 
       
   
MSNBC News Lojman zengini kamu çözüm arıyor
MSNBC News Yeni memura harcırah kalkıyor
MSNBC News Oral: Memura %10 zam geliyor
MSNBC News Bütçe maratonu 25 Ekim'de başlıyor
MSNBC News 2002'de zorunluluk dışında proje yok
MSNBC News Kamu yatırımları % 42.8 artacak
MSNBC News Bütçede çiftçiye destek azaldı
MSNBC News KİT'lere yeni personel alınmayacak
MSNBC News 2002 Bütçesi Meclis'e sunuldu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bakan Oral, Türkiye’nin ve Türk ekonomisinin belli problemler yaşadığı bir dönemden geçmekte olduğunu, Türkiye’nin 21. asra girerken bu problemleri çözmesi gerektiğini belirterek başladığı konuşmasında,”Türkiye’nin, enflasyonun yüzde 50-60’larda, bütçe açığının Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) yüzde 10’unu aştığı, yine GSMH’nın yüzde 16’sına tekabül eden bir faiz ödemesi ile 21. asra taşınması mümkün olmazdı” dedi.
       Oral, bu çağa, Türkiye’nin, ancak ekonomisini güçlendirmiş olarak girmesinin olası olduğunu kaydetti.
       
TÜRMOB: Türkiye kendine özgü program hazırlamalı

       
KALICI BÜYÜME İÇİN PROGRAM GEREKLİ
       Kalıcı bir büyümenin ve mali dengenin sağlanması ve ekonomik canlanmanın tesis edilebilmesi için, ciddi bir ekonomik programa ihtiyaç duyduklarını anlatan Bakan, Hükümetin işe, bu yoldan başladığını bildirdi. Bakan Oral, konuşmasında şunları söyledi:
       “Hükümet, 1999 yılının ikinci yarısıdan itibaren, ekonominin alt yapısını oluşturmak için önemli düzenlemelere imza atmıştır. Bankalar Kanunu, Gümrük Kanunu çıkarılmış, Sosyal Güvenlik ve Çalışma Hayatına ilişkin önemli düzenlemelere gidilmiştir. Tahkim Kanunu da çıkarılmıştır. Bu yapısal değişikliklere devam edilecektir. İşte bu yeni düzenlemelerle birlikte yeni bir de ekonomik program ortaya konmuştur. Bu program, IMF veya bazı uluslararası finans kuruluşları istedi diye değil, Türkiye’nin böyle bir programa ihtiyacı olduğu için uygulamaya konulmuştur. Yani, biz, ekonomik programı, IMF olmasa da, AB olmasa da yapmaya mecburduk.”
       
ŞARTLAR ETKİLİYOR
       Birtakım icraatlar üzerine eleştiri yapılmasının, son derece doğal olduğunu vurgulayan Oral, “Ancak eleştiri yaparken, ne yapılacağının da ortaya konulması lazım. Sadece sıkıntıları dile getirmekle sorunları aşmak mümkün değildir’ dedi.
       Türkiye’nin kısa süre öncesinde önemli doğal felaketler yaşadığını hatırlatan Bakan, bu yaşananların ise kendilerini ek vergi koymakla karşı karşıya bıraktığını hatırlattı. Bunların unutulmaması gerektiğini anlatan Oral, Hükümetin, 2002 yılı bütçesini 17 Ekim’de Meclise sunduğunu belirterek, bütçenin hazırlanırken, içinde bulunduğu ekonomik şartlardan da etkilendiğini ifade etti. Oral, şöyle devam etti:
       “2002 yılı bütçesi, 2001 bütçe zemini üzerine inşaa edilmiştir. 2001 yılı bütçesinin şartları daha olumlu noktada idi. O zaman bütçeyi hazırlarken tablo, bugüne göre daha iyimserdi. Vergi gelirlerinin yüzde 50’sini faize ayırmıştık, ama şimdi vergi gelirlerinin yüzde 80’ini faiz giderlerine ayırmak zorunda kaldık. Geçen yılki bütçe, bütçe açığı bakımından da mütevazı idi. 2001 bütçesi hedefler tutacak şekilde götürülmüş, ama kur rejiminde yaşanan politika değişikliği hedeflerin sapmasına neden olmuştur. 48 katrilyon lira ile başladığımız 2001 bütçesine 38 katrilyon liralık ek yapmak zorunda kaldık, bunun da yüzde 80’inin bankacılık sisteminde yaşanan faiz sorununa harcamak zorunda kaldık. Buna rağmen, hedeflerimizde öngörülenleri yakalama inancımız devam etmektedir. Çünkü, Eylül itibariyle vergi gelirleri bakımından hedefin 600 trilyon lira üzerindeyiz. 11.4 katrilyon faiz dışı bütçe fazlası hedefimiz, Eylül ayı itibariyle 11.1 katrilyon lira olarak sonuçlanmıştır.”
       
YATIRIMIN PAYI DÜŞÜK
       Bakan Oral, 2002 yılı bütçesine ilişkin bilgi verirken de, bütçe hazırlanırken, iki hususun dikkate alındığını belirterek, bunlardan birinin kamu maliyesinin sağlıklı hale getirmek, diğerinin de ekonomide yeniden canlanmayı harekete geçirmek olduğunu söyledi.
       Oral, 2002 yılı bütçesi ile ilgili olarak hedeflenen rakamları tekrar ederken, 98 katrilyon lira olarak öngörülen harcama kaleminin, sadece yüzde 44’ünün faiz harcamaları için ayrıldığını hatırlattı. Yüzde 22’sinin personel harcamaları için ayrıldığını kaydeden Bakan, yatırıma ayrılan payın yüzde 5.4 olduğunu bunun ise gerçekten çok düşük bir oran olduğunu kaydetti.
       Türkiye’nin bütçesinde yatırımlara yeniden büyük paylar ayırabilmesi için faizlerin aşağı çekilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan, “Kamu maliyesinin sağlığının bozulması nedeniyle yatırımlara pay ayrılamamaktadır. Bu, ancak sağlıklı bir kamu maliyesi ile mümkün olacaktır” diye konuştu.
       Bütçenin sadece rakamlardan oluşan bir belge niteliğini taşımadığını belirten Oral, bütçenin, aynı zamanda ülkedeki sosyal dengeleri gözeten bir belge niteliğinde olması gerektiğini söyledi. Enflasyonun ve kamu maliyesinin istenen noktaya gelmesi durumunda gelir dağılımında da istenen noktanın yakalanacağını kaydeden Oral, hedeflerin tutturulabilmesi için de bütçe uygulamalarının önemli olduğuna işaret etti.
       
DAHA İYİYE DOĞRU
       Bütçenin tek başına soruların çözümünde yeterli olmadığının görüldüğünü, bunun içinde performans bütçe uygulamasına geçileceğini, harcamaların kod sistemine göre yapılacağını bildiren Oral, beyannamelerin elektronik ortamda alınacağını, saymanlık harcamalarının günü gününe takibinin mümkün olacağını bildirdi.
       Oral, 2002 yılı bütçesini “Bu bütçe, mevcut koşulları daha iyiye götürmeyi, güven ortamını yeniden tesis etmeyi amaçlayan bir bütçedir” sözleri ile tanımladı.
       11 Eylül’de ABD’de yaşanan saldırının gerek dünya ekonomisini, gerekse Türkiye ekonomisini daralttığını ifade eden Bakan, 2002 bütçesinin, 2003’de daha az faiz ödenmesi konusunda adımlar atılacağına zemin hazırladığını söyledi.
       Bakan, konuşmasının son bölümünde TÜRMOB’un çeşitli sorunları bulunduğunu, bunların farkında olduklarını kaydederek, düzeltilmesi konusunda gereken gayretlerin gösterileceğini sözlerine ekledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları