Home page
Haber Menüsü


2002’de zorunluluk dışında proje yok
Gelecek yıl kamu kurulşları, zorunlu haller dışında yeni proje teklifinde bulunamayacak. 2002 Yılı Programı’na göre, kamu kuruluşları yatırım programı dışında taşıt alamayacak.
Ankara
AA
18 Ekim— Kamu kurum ve kuruluşları, 2002 yılı içinde zorunlu haller dışında yeni proje teklifinde bulunmayacak. 2002 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karar, Resmi Gazete’nin 17 Ekim tarihli 2. mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, 2002 Yılı Yatırım Programı’nda yer almayan herhangi bir proje için harcama yapılamayacak. Aşınan eskiyen veya hasar gören tesislerin korunması amacıyla üretim kapasitesi veya özellikleri değişmeden, bir yıl içinde tamamlanması sözkonusu olan idame ve yenileme yatırımları için verilen ödenekler yeni sabit sermaye yatırımları ile rehabilitasyon ve modernisazyon yatırımlarında kullanılamayacak.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
ZORUNLULUK DIŞINDA PROJE YOK
       2002 yılı içinde, zorunlu haller dışında yeni proje teklifinde bulunulmayacak. Zorunlu hallerde Programa alınacak yeni projeler ile Programdan çıkarılacak projelere ait taleplerden, maliyeti 40 trilyon liraya kadar olanlar Yüksek Planlama Kurulu’nca (YPK), maliyeti bunun üzerinde olanlar ise Bakanlar Kurulu’nca karara bağlanacak.
       2001 Yılı Programında yer alıp biteceği düşüncesiyle 2002 Programına dahil edilmemiş projelerden 3 trilyon liraya kadar harcama ile yılı içinde tamamlanacak olanların Programa alınmasına yönelik talepler Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarfından kararlaştırılacak.
       Bu miktarın üzerinde ödenek ihtiyacı gösteren projeler ile bir yıldan fazla sürecek projelerin Programa dahili ise YPK’ca karara bağlanacak.
       Mahalli idareler dışında kalan kamu kurum ve kuruluşlarının yıl içinde ortaya çıkan ve geciktirilmeden yapılması zaruri olan işler ile büyük onarım mahiyetindeki işlerden yıl içinde bitirilecek olup, 1.5 trilyon liraya kadar olanlar için, harcama yapılması hususunda da DPT yetkili olacak.
       
PROJELERDE YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER
       2002 Yılı Programında yer alan projelerin yer değişikliklerinde aynı il sınırları içinde maliyeti 2.5 trilyon liraya kadar olan projeler de DPT’nin yetkisinde olacak. Maliyeti aynı olmak beraber proje yerini il bazında değiştiren talepler ile maliyeti 40 trilyon liraya kadar olan projeler YPK tarafından, maliyeti 40 trilyon liranın üzerinde olanlar da YPK’nın görüşü alındıktan sonra Bakanlar Kurulu’nca karar bağlanacak.
       Karakteristik ve süre değişikliklerinde ise maliyeti 50 trilyon liraya kadar olan projelerde DPT, maliyeti bundan yüksek projlerde de YPK yetkili olacak. Maliyet değişikliği olacak projelerde ise maliyeti 50 trilyon liraya kadar olan projelerde ve maliyeti bu rakamdan fazla olmakla birlikte ödenek değişikliği sebebiyle maliyet değişikliği yapılması gereken projelerdeki maliyet değişiklikleri DPT tarafından, bunun üzerindeki rakama sahip projeler ise YPK tarafından karara bağlanacak. Ödenek değişikliklerinde de proje ödeneğinden yıl içinde aktarma ve/veya ek ödenek tahsisi suretiyle toplam 10 trilyon liraya kadar ödenek değişiklikleri DPT tarafından kararlaştırılacak.
       Yatırım programında iz ödenekle yer alan projelere aktarma ve/veya ek ödenek tahsisleri ise YPK tarafından karar bağlanacak.
       
DIŞ KREDİLER
       Genel ve katma bütçeli kuruluşlar, KİT’ler ve bağlı ortaklıkları ile döner sermayeli kuruluşlar ve mahalli idarelere açılan dış kredilerin tamamının kullanılmaması durumunda bu kredilerin ihtiyacı olan kuruluşlara tahsisi Hazine tarafından sonuçlandırılmadan önce DPT’nin uygun görüşü alınacak.
       Mahalli idarelerin yatırımlarında büyükşehir belediyelerine ait projelerden dış finansman kullanımı söz konusu olanlar, makro politikalar, sektör programları ve yatırım öncelikleri dikkate alınarak bu Karardaki esaslara göre Yatırım Programına alınacak. Dış kredi yükümlülükleri, ilgili büyükşehir belediyesi tarafından yerine getirilecek.
       Kamu kuruluşları yeni teşkilatlanmaya giderken 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda ve 2002 Yılı Programında yer alan ilkeler, politikalar, hukuki ve kurumsal düzenlemelere uyacak, bu tür düzenlemelerde DPT’nin uygun görüşünü alacak.
       KANUN TASARILARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİN ALINMASI
       Bakanlıklar ekonomik, sosyal ve kültürel politikalar ve tedbirlerle ilgili kanun tasarılarını Bakanlar Kurulu’na sunmadan önce görüş alınmak üzere ilgili bakanlık ve DPT’ye gönderecek.
       Genel ve katma bütçeli idareler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kefalet sandıkları, hizmetlerinin genel veya katma bütçelerin tranfer taleplerinden aldıkları ödenekle yürüten kuruluşlar, KİT’ler ve bunların bağlı ortaklıkları, kuruluş şekli ne olursa olsun bütün fon idareleri ve fonları kullanan kuruluşlar, 2002 Yılı Yatırım Programında yer alanlar dışında binek ya da station wagon tipi taşıt alımı yapamayacak.
       Tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca, finansal kiralama yoluyla gerçekleştirilecek yatırımlara 2002 Programında yer verilecek.
       
2003 TABLOLARI TEMMUZ’A DEK YOLLANACAK
       Kamu kuruluşları 2003 yılı program, konsolide yatırım ve finansman tablolarını, 15 Temmuz 2002 yılına kadar Devlet Planlama Teşkilatı’na (DPT) gönderecek.
       Buna göre kamu kuruluşları, Kalkınma Planı ve 2002 Program hedef ve önceliklerini esas alarak proje düzeyinde 5 yıllık yatırım programları hazırlayacak ve 15 Temmuz 2002 tarihine kadar DPT’ye gönderecek.
       Ulusal programda yer alan öncelikler çerçevesinde, 2002 yılında Avrupa Birliği tarafından sağlanacak mali yardımlardan faydalandırılması talep edilen projeler, 8. Plan ve 2002 Yılı Programına uygunluğun sağlanmasını teminen, doğrudan DPT’ye gönderilecek.
       
ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ
       Çok taraflı ve ikili teknik işbirliği programları veya anlaşmaları çerçevesinde sağlanacak teknik yardımlardan yararlanarak proje uygulamak isteyen kamu, özel ve gönüllü kuruluşlar, almak istedikleri yardımla ilgili proje önerilerin DPT’ye gönderecek.
       2002 yılı Programınının gerçekleştirilmesi yönünden önemli olan ve/veya çeyşitli kuruluşlarca birlikte yürütülmesi gereken projeler ile bölgesel gelişme plan ve projelerinin hükümet ve bölge kademesindeki koordinasyonu DPT tarafından yürütülecek.
       Bölge ve il koordinasyon kurulları, il ölçeğinde yürütülen projelerin Program ilkelerine uygun şekilde ve belirtilen sürede gerçekleştirilmesi ile üretim tesislerinin tam kapasitede verimli çalışması için gerekli koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması ve Program uygulamasının il düzeyinde takibinde valilere yardımcı olacak. Bu amaçla il koodinasyon kurulları Şubat, Nisan, Ağustos ve Kasım aylarında toplanacak.
       KİT’ler ve bağlı ortaklıkları, fon idareleri, kamu bankaları, sosyal güvenlik kuruluşları, büyük şehir belediyeleri ve nüfusu 50 bin ve daha fazla olan belediyeler ile bazı kuruluşların, DPT tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde hazırlayacakları 2001 yılı gerçekleşme ve 2002 yılı birinci gerçekleşme tahmini konsolide yatırım ve finansman tabloları, 15 Mayıs 2002 tarihine kadar DPT’ye gönderilecek. 2002 yılı 2. gerçekleşme tahmini ve 2003 yılı program konsolide yatırım ve finansman tabloları da, 15 temmuz 2002 yılına kadar DPT’ye gönderilecek. Karar, 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe girecek.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları