Home page
Haber Menüsü


İzgi: Referanduma gerek kalmayacak
Meclis Başkanı Ömer İzgi, Sezer’in referandum kararından dolayı “Hayal kırıklığı” içinde olduğunu, yeni bir değişiklik yaparak, referandumu konusuz bırakacaklarını söyledi.
Ankara
AA
16 Ekim— Partilerarası Uzlaşma Komisyonu Başkanı İzgi, Cumhurbaşkanı Sezer’in kararı karşısında “hayal kırıklığına” uğradığını bildirirken, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, halkoylamasının ekonomik kriz ve dünyanın karşı karşıya olduğu savaş ortamında Türkiye için bir lüks olduğunu belirterek, “Bununla, Cumhurbaşkanı’nın iradesi, Meclis’in iradesinin önüne geçmiştir” dedi.

   
 
       
    MSNBC News YSK'dan görüş sorulmadı
MSNBC News Vekili referandumdan kurtaracak yol
MSNBC News Cumhurbaşkanı 'referandum' dedi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Devlet adamlığında, inat ve küsmenin olamayacağını ifade eden İzgi, Anayasa değişikliği çalışmalarına hız vererek en kısa sürede yeni bir değişiklik teklifinin gündeme geleceğini söyledi. İzgi, milletvekili ödenek ve yolluklarıyla ilgili Anayasa’nın 86. maddesini değiştireceklerini kendisinin ve Başbakan Bülent Ecevit’in açıkladığını, bundan sonra TBMM’nin de bir yasa çıkarttığını anımsatarak, referandum kararından dolayı “Hayal kırıklığı” içinde olduğunu bildirdi. İzgi, yeni bir değişiklik yaparak, referandumu konusuz bırakacaklarını söyledi.
       DYP Genel Başkanı Tansu Çiller’in kendisine sunduğu teklif üzerinde çalışacaklarını kaydeden İzgi, referanduma gitmeye gerek kalmadan bu sorunun çözüleceğine inandığını ifade etti.
       
BAKAN TÜRK: MECLİS’İN İRADESİNİN ÖNÜNE GEÇİLDİ”
       Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ise Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Anayasa’nın, milletvekillerinin ödenek ve yollukları ile özlük haklarını düzenleyen maddesini referanduma götürme kararını değerlendirirken, “Bununla, Cumhurbaşkanı’nın iradesi Meclis’in iradesinin önüne geçmiştir” dedi.
  REFERANDUM
Sezer, halk oylaması istedi
YSK: Yasa değişirse referanduma gerek kalmaz
ÜMİT SEZGİN: İki yanlış bir doğru etmez
İzgi: Referanduma gerek kalmayacak
Halkoylaması nasıl yapılır?

       Türk, TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Cumhurbaşkanı’nın, Meclis’in üçte iki çoğunlukla kabul ettiği Anayasa değişikliklerini bile halkoyuna sunma yetkisi bulunduğunu hatırlattı. Anayasa’nın 175. maddesinde iki durum olduğunu kaydeden Türk, TBMM’nin anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları kabul ederken, halkoylamasına gidilmesi durumunda hangi maddelerin birlikte, hangi maddelerin ayrı ayrı oylanacağını karar bağladığını anlattı.
       
“DEĞİŞİKLİĞİN TÜMÜ REFERANDUMA SUNULMALI”
       Bu iki yetkinin birbirini engellemeyecek şekilde yorumlanması gereğine işaret eden Türk, şunları söyledi:
       “Her iki organın yetkilerini uygulama alanı olmalıdır. Oysa Cumhurbaşkanı, TBMM’de kabul edilen Anayasa değişikliklerinin 34 maddesinden birini halkoylamasına sunmaktadır. Bu, milletvekili maaşlarını düzenleyen maddedir. Şüphesiz bu madde, çok tartışmaya elverişlidir. Ancak, TBMM’nin kabul ettiği Anayasa değişikliği kanunun 35. maddesinde, (bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoylamasına sunulması halinde tümüyle oylanır) hükmü yer almaktadır.
       TBMM, Anayasa’nın 175. maddesindeki yetkisini kullanırken, halkoylamasına gidilmesi durumunda bunun bir bütün olarak yapılacağını hükme bağlamıştır. Bu maddenin yarısını geçerli, yarını geçersiz saymak mümkün değildir. Bu bakımdan, Sayın Cumhurbaşkanı, halkoylamasına sunma seçeneğini benimsediğine göre tümünü sunması gerekirdi. 175. maddenin kendi içinde, organlar arasında bir denge vardır. Burada, Cumhurbaşkanın iradesi, Meclis’in iradesinin önüne geçmiş durumdadır.”
       
KUTAN: REFERANDUMLA BİRLİKTE SEÇİM
       Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, referandum konusunda, “Doğru olan, bu referandumla birlikte genel seçimin yapılmasıdır” dedi.
       Partisinin Grup toplantısında konuşan Kutan vatandaşın güvenini kaybedenlerin, milleti aç, açık ve itibarsız koyanların, şimdi de onu, sonu belli olmayan maceraların içine sürüklediklerini ileri sürdü.
       Buna izin vermeyeceklerini belirten Kutan, “Bu hükümet herşeyi yanlış yapıyor, her konuda hata yapıyor. Milletvekilleri özlük hakları konusunu, yersiz ve zamansız gündeme getirerek, siyaset kurumunun daha da yıpranmasına neden olmuştur. Şimdi referandumla, millet ile milletvekilleri karşı karşıya getiriliyor. Bu yanlıştır. Doğru olan, bu referandumla birlikte genel seçim yapılmasıdır” dedi.
       
AKP: SEZER’İN TUTUMU POPÜLİST
       AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Cumhurbaşkanı Sezer’in milletvekili maaşlarını referanduma götürme kararını “büyük bir popülizm” olarak değerlendirdi. Kapusuz, “Türkiye referandum ile seçime götürülmelidir” dedi.
       Kapusuz, Sezer’in referandum kararını yanlış bir yetki kullanımı olarak niteledi. Kapusuz, şöyle dedi:
       “Sayın Cumhurbaşkanı, Meclis’in ortaya koyduğu bu iradeyi gözönünde bulundurarak bir maddeyi halkoylamasına götürmek yerine, Meclis’e gönderseydi daha isabetli bir karar almış olacaktı. Cumhurbaşkanı’nın bu kararında büyük bir popülizm ve geçmişte başbakan ile ilişkilerinde yaşanan sıkıntının devamının ifadesini görüyorum.”
       Halkoylamasının başlı başına bir seçim olduğuna işaret eden Salih Kapusuz, 86.maddenin yeniden düzenlenerek referanduma gidilebileceğini kaydetti.AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, halkoylaması yapılması durumunda da halk adına bir taleplerinin olacağını kaydetti. Kapusuz, “Referandumun 120 günlük süresinde değişiklik yapılarak, nisan ayında referandum ile birlikte bir erken seçim yapılmalı.” dedi.
       
GRUPLARIN TEPKİLERİ
       TBMM’de temsil edilen siyasi partilerin grup yöneticileri, Cumhurbaşkanı’nın Anayasa’nın milletvekili yolluk ve ödenekleri ile özlük haklarını düzenleyen 86. maddesindeki değişikliği referanduma götürme kararının doğru olmadığını savundular.
       ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan siyasi parti gruplarıyla görüşerek, yeni bir düzenlemeyle konuya çözüm bulanacağını belirtti.
       MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse de bu konuda TBMM Başkanı Ömer İzgi’nin ayrıntılı bir açıklama yaptığını kaydederek, İzgi’nin görüşlerine katıldığını belirtti.
       DSP Grup Başkanvekili Aydın Tümen ise Anayasa değişikliği öngören kanunda, yasanın tümünün birden halkoyuna sunulacağına ilişkin bir madde bulunduğunu belirterek, bir tek maddenin halkoyuna sunulmasının doğru olmadığını savundu.
       AKP Grup Başkanvekili Bülent Arınç, gazetecilerin konuya ilişkin sorusunu cevaplandırırken, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, Anayasa değişikliğine ilişkin yasanın tümünü bir daha görüşülmek üzere Meclis’e iade etmek yerine bir tek maddesini referanduma götürüp, kalan kısmını onayladığını hatırlattı. Arınç, “Siyasi açıdan çok doğru değil” görüşünü savundu.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları