Home page
Haber Menüsü


Vekili referandumdan kurtaracak yol
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Tufan Algan, TBMM’nin, halkoyuna sunulması istenen maddeyi değiştirmesi ve bu değişikliğin onaylanması halinde mevcut referandumun, hukuken kanunsuz kalacağından, geri çekileceğini söyledi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
16 Ekim— YSK Başkanı Tufan Algan, makamında bir grup gazeteciyi kabul ederek referandum sürecine ilişkin bilgi verdi. Algan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in 34 maddelik Anayasa değişikliği paketini bir madde dışında onaylaması ve miletvekillerinin özlük haklarını ve maaşlarını düzenleyen maddeyi referanduma götürmeye karar vermesi konusunu ele aldı.

   
 
       
    MSNBC News Cumhurbaşkanı 'referandum' dedi
MSNBC News Referandum kararına tepkiler
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tufan Algan, Anayasa gereğince yapılacak halkoylamalarında, 3376 sayılı Anayasa Değişikliğinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun’un hükümlerinin uygulanacağını bildirdi. Algan, bu yasaya göre, Anayasa değişikliği halkoylamasının 4709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun’un, Resmi Gazete’de yayımını takip eden 120. günden sonraki ilk pazar günü yapılabileceğini belirtti. Algan, oylamada “evet”, “hayır” şeklinde birleşik oy pusulasının, beyaz renk üzerine “evet”, kahverengi renk üzerinde de “hayır” mührü vurulmak suretiyle vatandaşın oyunu kullanacağını kaydetti.
       Ancak YSK Başkanı Algan, bu süreninin TBMM tarafından bir yasa ile değiştirilebileceğini de kaydetti. YSK Başkanı Tufan Algan, “TBMM, halkoyuna sunulması istenen maddeyi değiştirirse ve bu değişiklik onaylanırsa, mevcut referandum hukuken kanunsuz kalacağından, geri çekilir” dedi.
       
“3376 SAYILI YASA DEĞİŞTİRİLEBİLİR”
        TBMM’nin 3376 sayılı Yasa’da şayet gerek görürse değişiklik yapabileceğini kaydeden Algan, bu durumda değişiklik hükümlerini esas alacaklarını bildirdi. Algan, “Mesela burada 120 gün süre verilmiş, bunu uzatabilir de kısaltabilir de. Seçmen kütüklerinin yeniden yazılmasına gerek görmeyebilir. 18 Nisan 1999 seçimlerinde kullanılan seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi suretiyle halkoyuna gidilmesine karar verebilir. Bu tamamen TBMM’nin kendi yetkisindedir” dedi.
       Algan, bir soru üzerine, 120 günlük sürenin 45 günden az olmaması gerektiğini kaydetti. “YSK kaç günde çalışmalarını tamamlar?” şeklindeki bir soruya da Algan, şu yanıtı verdi:
       “34 maddelik Anayasa değişikliği Kanunu Meclis’e sevkedildiğinde Sayın Cumhurbaşkanımız bu kanunun gerek demokratik şartlar, gerek hukuka milletimizin hak ve hürriyetlerini geniş ölçüde genişleten bir kanun olduğunu ve bunun Meclis’in başarısı olacağını vurguladı.
       Meclis’de görüşülmesi sırasında 86. maddede milletvekillerinin aylık, ödenek ve yolluklarının değiştirilmesi ile ilgili bir madde daha eklendi ve kabul edildi.
       
“TEDBİRLERİMİZİ ALMAYA BAŞLADIK”
       Meclis’in kabul etmesi üzerine Cumhurbaşkanı kanunu 10 gündür inceliyordu. Bu incelemesinin bir nedeni vardı. Yani neyi inceliyordu. Önce bu değişiklik kanun paketinin Türk halkının özgürlük ve refahına uygun olduğunu, demokratik bir değişiklik olduğunu vurguladığı halde neden uzun süre inceliyordu.
       Biz bunun üzerine bir takım tedbirlerimizi almaya başladık. Muhtemelen bir halk oylamasına gidildiği takdirde yeterli kağıt stoklarının yetişip yetişmeyeceği, zarfın yeterli olup olmadığını araştırdık. Sandıkların, ‘evet’, ‘hayır’ mühürlerinin tüm ilçe seçim kurullarında olup olmadığını araştırdık. Alt yapı tedbirlerimizi geniş ölçüde tamamlamaya çalıştık. Bazı hususları da Sayın Cumhurbaşkanı’nın neye karar vereceğini bilemediğimiz için bekletiyorduk. Kalan işlemleri de en kısa sürede tamamlayacağız.”
       
REFERANDUMUN MALİYETİ
        Algan, halkoylamasının maliyetinin ve ek kaynak ihtiyaçları olup olmadığının sorulması üzerine, “Son ekonomik krizle fiyatların ne olacağını bilemiyorum. 1999 seçimlerinde 37 milyon seçmen vardı. Yaklaşık 19 trilyon lira harcandı” dedi. Algan, bir başka soru üzerine, referandumun maliyetinin 50 trilyon liranın çok altında kalacağını belirtti.
  REFERANDUM
Sezer, halk oylaması istedi
YSK: Yasa değişirse referanduma gerek kalmaz
ÜMİT SEZGİN: İki yanlış bir doğru etmez
İzgi: Referanduma gerek kalmayacak
Halkoylaması nasıl yapılır?

       “Halkoyuna sunulması istenilen madde TBMM’de değiştirilirse süreç ne olur” şeklindeki bir soruyu da Algan, “Çerçeve 27. madde Anayasa’nın 86. maddesini değiştirmiştir. Halkoylaması süresi içerisinde TBMM takdirini eski hale getirme şeklinde kullanır veya daha değişik bir şekil kabul eder ve Sayın Cumhurbaşkanı’nca bu onaylanırsa mevcut referandumu, hukuken konusuz kalacağından geri çekeriz” yanıtını verdi.
       
“120 GÜN FAZLA UZUN SÜRE”
        Algan, 3376 sayılı Yasa’nın referandum süresini 120 gün sonraki ilk pazar günü olarak belirlediğini tekrarlayarak, aynı Yasa’nın geçici 5. maddesindeki 40 günlük süreninin 1988’de yapılan mahalli idare seçimlerinin öne alınması ile ilgili Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulma ihtimaline çıkarılan bir düzenleme olduğunu söyledi. Algan, “Ancak TBMM isterse 120 günlük süreyi değiştirip 90, 75 yapabilir. TBMM’nin yetkisine dahildir. Belli bir miktarı da yok. Uzun bir süreye de gerek görmez. 120 gün çok fazla uzun bir süredir” diye konuştu. YSK Başkanı Tufan Algan, bir başka soru üzerine de TBMM’nin yeni bir seçmen kütüğü yazılmasını istemesi halinde 40 günlük sürenin yetmeyeceğini bildirdi. Algan, 18 Nisan 1999 seçimlerinde kullanılan seçmen kütüklerinin oldukça sağlıklı olduğunu belirterek, bu kütüklerin güncelleştirilerek kullanılabileceğini kaydetti. Algan, “Mevcut seçmen kütükleri kullanılırsa 45 gün rahat yeter” dedi.
       
“HÜKÜMET İLE TEMASIMIZ OLMADI”
       “Meclis Başkanlığı ile görüşmeniz olacak mı?” şeklindeki soruya “Şu ana kadar olmadı mutlaka olacaktır” diyen Algan, “Hükümetle temasınız olduğu yönünde haberler var” şeklindeki sözlere de “Hükümet ile bir temasımız olmadı” diye yanıt verdi. Algan, öncelikle referandumun mali portesini çıkaracaklarını, bu mali porteyi hükümete arz edeceklerini belirterek, buna göre para aktarılmasını isteyeceklerini kaydetti. Algan, 3376 sayılı Yasa’da yapılabilecek değişiklik doğrultusunda süreyi karşılıklı olarak istişare edeceklerini ifade etti. Tufan Algan, TBMM Başkanlığı ile görüşmelere ne zaman başlayacaklarına ilişkin bir soru üzerine de şöyle konuştu:
       “Meclis ve hükümet bu referandum karşısında nasıl tavır alacağını öncelikle belirleyecektir. Eğer çerçeve 27. maddeyi değiştirme yönünde bir görüş oluşursa, bizim de hazırlıklarımızı buna göre ayarlamamız gerekir. Meclis kendi tavrını belirleyecek. Hükümette bu konuda kendi inisiyatifini ortaya koyacak veya Meclisle birlikte karar verecek. Bunun üzerine biz görüşme yaparız.”
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları