|
|
|
İATAnın verilerine göre birçok havayolu şirketi zararı asgariye indirebilmek için personel sayısını azaltmaya başladı. Sadece Kuzey Amerikada 100 bin havayolu personelinin işten çıkarıldığı bildirildi.
İATAnın yayınladığı rapora göre; British Airways (BA), 7 bin personeline çıkış verirken haftada 190 seferini iptal etti, 20 uçağı ise tümüyle seferden kaldırdı.
EN HAFİF ATLATAN LUFTHANSA VE AİR FRANCE
Terör krizini hafif atlatan hava yolları arasında Alman Lufthansa ile Fransız Air France ilk sırada yer alıyorlar. İki havayolu da personele çıkış vermek yerine sefer sayısını azaltarak krizi atlatmaya çalışıyorlar.
Lufthansa şimdilik personel tasarrufuna gerek duymadığını açıklarken, kardeş kuruluşu LSG Sky ABDdeki personelinden 4 bin 800 kişiyi ücretsiz izine ayırdı.
SWISSAIR ZORA GİRDİ
Terör krizinden ençok zarar gören ise Avrupanın en istikrarlı havayolu olarak bilinen Swissair oldu. İsviçre hükümetinin ve bankaların mali desteğiyle seferlerini yeniden başlatan Swissairin de karşı karşıya olduğu mali krizi henüz tümüyle atlatamadığı belirtiliyor.
Hava yollarının yaşadığı bu krizin toplam turizm branşını ne derecede etkilediğinin ise henüz belirlenemediğini belirten İATA yetkilileri, birçok havayolu şirketinin bilet fiyatlarına zam yaparak krizi atlatmaya çalıştıklarını bildirdiler.
Buarada uçak üreticisi şirketlerin de terör eylemlerinden nasibini aldığını belirten İATA yetkilileri, dünyanın en büyük uçak üreticisi olarak bilinen Boeingin 30 bin kişiyi işten çıkardığını, Kanadadaki Bombardier şirketinin ise 3 bin 800 personeline çıkış verdiğini kaydettiler.
Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği İATAnın yayınladığı raporda, Birliğin üyesi olan Türk Hava Yollarına ilişkin ise herhangi bir değerlendirme yapılmadı. |
|