| | | Ancak bu kredinin verilmesi için AB Komisyonunun onayı istendi. Komisyon, haksız rekabet kurallarını dikkate alarak değerlendirmede bulunacağını ve kararını gelecek hafta açıklayacağını duyurdu.
Sabena, hisselerinin yüzde 49,5 oranına sahip olan İsviçreli Swissair şirketinin konkordato ilan ederek yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine büyük sorunlar yaşıyor. ABDde, 11 Eylülde meydana gelen olayların ve çeşitli grev hareketlerinin de şirketin maddi durumunu zorlaştırdığı belirtiliyor.
Konkordato ilanının, şirketi iflastan kurtarmanın son yöntemi olduğu, alacaklılara yönelik yükümlülüklerin askıya alındığı, yeni ödeme ve yönetim planları sunulacağı, başarısızlık halinde iflas ilan edileceği kaydedildi.
AB KOMİSYONUNDAN İSVİÇRE HÜKÜMETİNE ELEŞTİRİ
Bu arada BBCnin internet sitesindeki bir habere göre, Avrupa Birliği Komisyonu, İsviçre hükümetini, Swissair ve ortağı Sabenaya mali yardım yaptığı için eleştiriyor. Komisyon, İsviçreyi 199 yılında Avrupa Birliği ile vardığı ancak bazı üye ülkelerin henüz onaylamadığı, ulaştırmayı da kapsayan bir anlaşmayı ihlal etmekle suçluyor.
11 EYLÜL SALDIRILARIYLA İLGİSİ YOK
komisyon, anlaşmanın henüz tüm ülkelerce onaylanmamasının, anlaşmaya aykırı hareket etmek için gerekçe olmadığına dikkat çekiyor. Avrupa Birliği Komisyonu, Swissair ve Sabenanın mali çıkmaza girmesinin ise, ABDye yapılan saldırılarla ilgisi olmadığını düşünüyor.
Komisyon, saldırılardan önce zaten zor durumda olan bu şirketlere yapılan yardımın, havayolu sektöründe rekabeti zedeleyeceğini savunuyor.
DİĞER ŞİRKETLERE ÖRNEK OLABİLİR
Komisyona göre, İsviçrenin bu hareketi, diğer Avrupa ülkelerini de, komisyona başvurmadan bazı şirketlere yardım etmeye teşvik edebilir.
İsviçre hükümeti ise, yardımı, Swissairin faaliyetlerini genişletmesi ya da konumunu güçlendirmesi için yapmadığını savunarak, yardımın vadesi ve miktarı belli bir borç olduğunu kaydediyor. | |