Home page
Haber Menüsü


Borsa kaynak beklentisiyle ‘zıpladı’
Ek kaynak beklentilerinin güçlenmesiyle, İMKB’de yoğun alımlar etkili oluyor. Ulusal 100 Endeksi ilk seansta yüzde 5.15 artarak 9.823 puandan kapandı. Dolar ve bono faizleri ise geriledi.
İstanbul
NTV-MSNBC
26 Ekim— Devlet Bakanı Derviş’in Uluslararası Para Fonu’yla temasların iyi gittiğine yönelik açıklamaları, piyasalara doping etkisi yaptı. Ulusal 100 Endeksi dün yüzde 2.46’lık düşüş ardından, ilk seansta yüzde 5.15, günün tamamında ise yüzde 6.13 yükseliş gösterdi. Endeks en yüksek 9.916 puanı görürken, kapanış 9.915 puandan yapıldı. Toplam işlem hacmi ise 535 trilyon lira olarak gerçekleşti. Endeks, bir haftalık sürede yüzde 12.39 artarken, 11 Eylül saldırısı sonrası en düşük değeri gördüğü 21 Eylül’den bu yana yüzde 35.7 arttı.

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: IMF kredisi aysonuna dek tamam
MSNBC News Derviş: Dış kaynakta umut var
MSNBC News Bankacıların enflasyon tahmini %5.4
MSNBC News ABD: Türkiye'ye ek kaynak için erken
MSNBC News Borsa 29 Ekim'de tatil
MSNBC News Borsalara teknoloji desteği
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
DERVİŞ DOPİNGİ
       Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’in, Uluslararası Para Fonu’ndan yeni kaynak konusunda iyi gelişmeler kaydedildiğini söylemesi, piyasaları destekleyen ana etken oldu. Derviş, İtalya’daki açıklamasında, “Bu ay sonuna kadar Uluslararası Para Fonu’yla önemli detayların tamamlanmasını bekliyoruz” derken, IMF’den kaynak konusunun 3-4 gün içinde netleşeceğini de kaydetti.
       Avrupa Yatırım Bankası’nın toplantıları için İtalya’nın Sorrento kentinde bulunan Bakan Derviş, Reuters’e yaptığı açıklamada, IMF yönetiminden ek kaynak talebi konusunda resmen talepte bulunulduğunu da kaydetti. Derviş, talep edilen kaynak miktarına ilişkin rakam açıklamadı.
       Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’in görüştüğü Fransa Maliye Bakanı Fabius ve Belçika Maliye Bakanı Reynders, Türkiye’ye ek kredi verilmesini desteklediklerini açıkladı. Avrupa Birliği Dönem Başkanı Belçika’nın Maliye Bakanı Didier Reynders de, Türkiye için AB’den de ek yardım verilmesi gerektiğini savundu.
       Ulusal 30 Endeksi yüzde 6.3 artışla 12,644 puana çıkarken, endeks kapsamında en fazla yükselen hisseler yüzde 13.64’le Enka Holding, yüzde 12.07’yle Ereğli Demir Çelik ve yüzde 12 ile Vestel oldu. Ulusal Sanayi Endeksi yüzde 5.53 artışla 9.122 puandan kapanırken, Ulusal Mali Endeks yüzde 6.02 artışla 12.514 puana çıktı. İşlem gören 290 hisse senedinin 231 tanesi yükselirken, 22 tanesi geriledi, 37 hissenin değeri değişmedi.
       İşlem hacmi en yüksek hisse senetleri ise Tüpraş, Turkcell, Vestell, Yapı Kredi Bankası ve Garanti Bankası olarak sıralandı.
       MNG Yatırım’dan Sermet Sevil, özellikle bankacılık, holding ve kamu sektörü hisselerindeki alımların yukarı harekette belirleyici olduğunu belirtirken, “İlk seanstakı hızlı çıkış sonrası, kar satışları gözlendi. Ancak piyasa ek kaynak beklentilerinin etkisiyle toparlandı” dedi. Sevil, endeksin gelecek hafta olumsuzluk yaşanmaması halinde 10.200-10.400 seviyelerini deneyebileceğini de ifade etti.
       
BONO FAİZLERİ GERİLEDİ
       Ek kaynak beklentilerinin yoğunlaşmasıyla, bono faizlerinde de gerileme hakim oldu.
       Dünkü kapanışa göre en fazla işlem gören 6 Mart vadeli bononun bileşik faizi 3 puanlık kayıpla yüzde 80.31’e inerken, en fazla işlem gören ikinci bono olan 23 Ocak vadeli kağıdın bileşik faizi yüzde 76.47’ye indi. Repo piyasasında ise 4 gecelik işlemler yüzde 59.09’den yapıldı.
       Bu arada, Türkiye’nin ihraç ettiği Eurobondların getirisi yükseldi. Arjantin ve gelişmekte olan piyasalarda genel olarak gerileme yaşanmasına karşılık, Türkiye tahvillerindeki yükseliş, IMF kaynağına yönelik beklentilerden kaynaklandı.
       Arjantin’in etkisiyle JP Morgan’ın gösterge niteliğindeki EMBI+ Endeksi 25 puanlık yükseliş gösterirken, risk primi daralan tek ülke Türkiye oldu.
       Uzmanlar, getiri artışında, IMF ve G-7’den ek kaynak geleceğine ilişkin beklentilerin belirleyici olduğunu belirtirken; bir analist, “Kimse IMF veya G-7’nin karşısında olmak istemiyor” dedi.
       
DOLAR GERİLEDİ
       Bu arada, bankalararası ve serbest piyasada döviz geriledi. Bankalararası piyasada dolar alışta en düşük fiyat 1 milyon 595 bin lira, en yüksek fiyat da 1 milyon 600 bin lira, satışta ise en düşük fiyat 1 milyon 605 bin lira, en yüksek fiyat da 1 milyon 611 bin lira düzeyinde kaldı.
       Merkez Bankası yaptığı döviz satış ihalesinde de ortalama 1 milyon 598 bin 375 lira fiyatla 20 milyon dolarlık satış yaptı. İhalede, en yüksek fiyat 1 milyon 600 bin lira, en düşük fiyat ise 1 milyon 597 bin lira olarak gerçekleşti. Dünkü ihalede doların ortalama kuru 1 milyon 618 bin 668 lira düzeyindeydi.
       Serbest piyasada dolar 1 milyon 606 bin lira, mark ise 732 bin lira satış fiyatıyla işlem gördü. Serbest piyasada dünkü kapanışta dolar 1 milyon 620 bin, mark ise 740 bin lira olmuştu.
       
YATIRIM ARAÇLARININ SEYRİ
       Geçen hafta Borsa yükselirken, altın ve dövizde önemli düşüşler oldu. Haftanın ilk günü ortalama yüzde 5.47 oranında artan Borsa, Salı günü de çıkışını sürdürdü ve günlük ortalama artış yüzde 3.89 oldu. Çarşamba günü gözlenen kararsız seyirle günlük bazda ortalama yüzde 0.92 oranında gerileyen endeks 9,578.17 puandan günü tamamladı.
       Perşembe günü bu seviyelerdeki dirence takılan endeks gelen kar satışlarıyla ortalama yüzde 2.46 oranında düşüş kaydetti. Cuma günü ise Kemal Derviş’in İtalya’da yaptığı temaslar sırasında Avrupalı bakanlardan ek kaynak konusunda destek sözü alması piyasalarda olumlu algılandı. Dövizde düşüşler olurken Borsa günlük bazda yüzde 6.13 oranında değer kazandı. Endeksteki günlük artış ise yüzde 572.65 puanı buldu. Endeks, haftalık bazda ortalama yüzde 12.39’luk artış kaydetti ve 9,915.52 puandan kapandı.
       Külçe altının satış fiyatı yüzde 3.50 düşerek 14 milyon 330 bin liraya, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 4.95 düşerek 96 milyon liraya geriledi.
       Dövizde ise ABD Doları’nın Türk Lirası karşısındaki haftalık değer kaybı yüzde 2.90, Alman Markı’nın da yüzde 3.94 oldu. Dolar Cuma günü kapanışta 1 milyon 606 bin liraya, Mark da 732 bin liraya düştü.
       Yatırım fonlarına katılma belgeleri, haftalık ortalama yüzde 1.56 oranında değer kazandı.
       İMKB Tahvil ve Bono Piyasası’nda, ağırlıklı ortalamalara göre çeşitli vadelerdeki bono ve tahvillerin haftalık net getirileri ise yüzde 0.82 ile yüzde 1.18 arasında gerçekleşti.
       Önde gelen ve değerlendirmeye alınan 10 kamu ve özel bankanın faiz oranlarına bakıldığında, mevduat faizinin haftalık net getirisi, bir yıllıkta ve 6 aylık mevduatta yüzde 0.96, 3 aylık vadeli mevduatta yüzde 0.98 ve 1 ay vadeli mevduatta da yüzde 0.99 oldu.
       Önceki hafta sonunda ortalama faizleri yüzde 60’ların biraz üzerinde olan haftalık reponun net getirisi yüzde 0.98’de kaldı.
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları