Home page
Haber Menüsü


Japon Havayolları ABD'ye seferleri azalttı.
 
Havayolları havada kalma savaşında
 
Dünyanın önde gelen tüm havayolu şirketleri hızla sefer sayısı azaltıyor.
 
Tokyo
NTV
 
5 Ekim—  Havayolu şirketleri krizle boğuşmak için önlem üzerine önlem alıyor. Japon havayolu şirketleri ABD’ye uçuşlarını azalttı. Batılı ve Asya-Pasifik’deki bazı ülkeler ile Arap ülkelerindeki havayolları kapasite küçültürken, Çin ve Hong Kong’daki bazı havayolları ile dünyanın birçok yerindeki küçük ve orta ölçekli havayolları şirketleri adeta atağa kalktı.

   
 
       
   
MSNBC News Avrupa'da güçlü olan havayolu ayakta kalacak
MSNBC News Özel havayolu şirketleri çıkış arıyor
MSNBC News Özel havacılar: 1 ay sonrasını göremiyoruz
MSNBC News Swissair uçakları yeniden uçuyor
MSNBC News "Swissair krizinden Havaş etkilenmeyecek"
MSNBC News Bolayırlı: Sektör seneye düzelir
MSNBC News Sabena da konkordato ilan ediyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Japonya’nın en büyük havayolları, Japan Airlines ve All Nippon Airways, 11 Eylül’deki saldırıların ardından talebin düştüğünü ve ABD’ye yaptıkları uçuşları azaltma kararı aldıklarını açıkladılar.
       Ülkenin en büyük havayolu şirketi Japan Airlines, Ekim ayından itibaren Pasifik ötesi uçuşlarını yüzde 24 oranında azaltırken All Nippon kesin bir rakam üzerinde henüz karara varmadıklarını belirtti.
       Öte yandan Japan Airlines saldırılar nedeniyle 2002 mali yılında uluslararası uçuşlardan elde ettiği gelirin 82.91 milyon dolar civarında azalacağını da açıkladı.
       
MALEZYA DA SEFER KALDIRDI
       Malezya Havayolları da, New York dahil, 17 hatta seferleri kaldırıp, zararlarını kapatacak ve yılda 190 milyon ringgit (50 milyon dolar) tasarruf edecek. Ancak, New York’a haftada üç kez yapılan seferler geçici olarak kaldırılacak. Karlı olmayan uzun menzilli ve yüksek maliyetli seferlerden Manchester, Zürih, Roma, Beyrut, Kahire, İstanbul, Buenos Aires, Darwin, Cairns, Auckland ve Karaçi’ye olanlar, Mart 2002’ye kadar kaldırılıyor. Buna karşılık giderek büyüyen Asya pazarında uçak seferleri artırılacak.
       Bu arada Malezya Havayolları, muhtemel bir ittifaka girmek için Hollanda Kraliyet Havayolları KLM ile müzakerelerde epey mesafe kaydetti. Havayolu şirketi, eleman fazlasını çıkarma hazırlığında.
       
SWISSSAIR UÇMAYA DEVAM
       Swissair, devletin 450 milyon İsviçre franklık (281 milyon dolar) köprü yardımıyla kurtarıldıktan 24 saat geçmeden, Güney Afrika, ABD ve Makedonya’ya seferleri dahil, 50 hatta seferlere yeniden başlattı, ancak, en kısa sürede optimal uçuş programını sunacak.
       Swissair’in İsviçre’nin iki dev bankası UBS SA ve Credit Suisse Group’a Pazartesi günü sattığı bölgesel havayolu Crossair de, Avrupa’da 110 uçuşu başlattı. Swissair, uçuşlarını durdurmadan önce Perşembe günü için 486 uçuş planlanmıştı.
       Kriz öncesinde borç yükü zaten epey artmış olan Swissair Grubu’nun, bilançosu hakkında hissedarlarına ve kamuouyan doğru bilgi vermediğinden dolayı aleyhinde dava açıldı.
       
SWISSAIR İÇİN KAMPANYA
       Hayvan hakları savunucusu Franz Weber de, gazetelere tam sayfa verdiği ilanla, Swissair’in İsviçre halkı için kurtarılması amacıyla 10 milyar İsviçre frangı toplanması için kampanya başlattı. Swissair, genişleme stratejisinin başarısızlığı nedeniyle 2000’de 2.9 milyar İsviçre frangı (1.79 milyar dolar) zarar etti. ABD’deki terörist saldırılar nedeniyle uğranacak zararın tutarı yıl sonunda 1.9-2.3 milyar dolara çıkacak.
       sabena’ya kredi onaylanacak
       Öte yandan Belçika’da yayınlanan De Standaard Gazetesi’nin, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’ndan adını vermediği kaynaklara dayanarak bildirdiğine göre, Sabena Havayolları’nın ayakta kalabilmesi için gereken kredi muhtemelen onaylanacak.
       Sabena’nın rakibi İrlandalı havayolu şirketi Ryanair de, sübvansiyonlu bir havayolu şirketiyle haksız rekabet konusundaki şikayetini iletti ve kanuni işlem talep etti. AB Komisyonu, İsviçre hükümetinin Swissair’e 281 milyon dolarlık köprü kredisi için kendisine danışılmamasını eleştirirken, sivil havacılıkta ikili işbirliği ruhuna uyulmasını istedi.
       
BAZI HAVAYOLLARI DA BÜYÜYOR
       Çin’in üç büyük havayolu şirketinden biri olan China Southern ise Amerikan uçak yapım şirketi Boeing’ten, 2002-2005 döneminde teslim edilmek üzere 20 adet Boeing B737-800 tipi yolcu jeti, iki adet de B747-400 tipi kargo jeti satın alacak. Bu alımların bedeli 8.88 milyar yuanı (1.07 milyar dolar) geçecek.
       İrlanda’nın mütevazi havayolu şirketi Ryanair de, daha fazla yolcu çekmek için fiyat kırıyor ve yeni hatlar kuruyor. Merkezi Dublin’deki Ryanair, Almanya, İsveç ve İtalya’daki şehirler ile ile Kuzey İrlanda Belfast’a da seferler düzenleyecek. Ryanair, halen İngiltere, İskoçya ve Belçika ile Avrupa’daki bazı şehirlere seferler düzenliyor.
        Büyük havayollarının bile küçüldüğü konjonktürde, 1,500 kişiyi istihdam eden Ryanair eleman çıkartmayacağı gibi, ağını genişletiyor.
        Ryanair, müşteri çekmek için bilet fiyatlarını Avrupa’daki şehirlere Kasım ayı sonuna kadar 15 dolar ve daha ucuza düşürünce, geçen hafta rekor sayıda bilet kesti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları