|
Live Vote is temporarily unavailable.
|
|
Cumartesi günü olağanüstü toplanan Suriye Parlamentosu, 40 yaş olan Devlet Başkanı olma sınırını 34e indirerek Hafız Esadın oğlu Beşşar Esad için liderlik yolunu açtı.
İktidara hazırlanan Beşşar Esad, Londrada eğitim görmüş bir göz doktoru. 1994 yılında ağabeyi Basilin ölümünün ardından Hafız Esad oğlunu çağırdı. Ülkesine dönen Beşşar bir yandan babası tarafından iktidara hazırlanırken bir yandan da Suriye Bilgi İşlem Şirketinin başına geçerek 150 bin genci bilgisayarla tanıştırdı. Bu, Ona girişken ve modern bir kişilik imajını kazandırdı.
Orduda hızla yükselerek albaylığa gelen Beşşar, uluslararası politikada deneyim kazanmak için bir dizi dış geziye çıktı. Takvimler 1999 ekimini gösterirken, Beşşar Esadın karşısında amcası Rıfat Esad vardı. Beşşar Esada bağlı cumhuriyet muhafızları, iktidar mücadelesinde Rıfat Esad yanlılarını giriştikleri kanlı bir operasyonla öldürdüler. Bu operasyonun ardından Beşşar, Suriye askeri istihbaratının başkanlığına
kendisine yakın bir isim olan General Hasan Halili getirerek yerini sağlamlaştırdı. Hafız Esadın giderek ilerleyen hastalığına bağlı olarak, Beşşar Esadda gün geçtikçe, yönetimdeki etkisini arttırmaya başladı. Suriyedeki seçkin sınıfın aksine mütevazi bir portre çizen Beşşar, bu özelliğiyle de halk tarafından seviliyor.
ESADIN ARDINDAN NE OLACAK?
Siyasi gözlemciler, batılı bir eğitim aldığı için Beşşar Esadın Ortadoğu sorunlarına daha ılımlı yaklaşacağını söylüyor. Önde gelen Ortadoğu uzmanları siyasi ve askeri kurumların zedelenmeyeceği görüşünde. Bu yorumların dayanak noktasıysa şöyle:
Beşşar uzun süredir yönetime ısınıyordu. Suriyenin geleceğe hazırlanmasını sağlamak amacıyla ülkenin en önemli kurumu olan orduda bile değişiklikler yapıldı. Genelkurmay Başkanının emekli edilmesi ve mart ayında Beşşarın istekleri doğrultusunda gerçekleşen kabine değişikliği hep Beşşara dikensiz gül bahçesi bırakmak içindi.
Şu anda ordu, hükümet ve istihrabat örgütü Muhaberat Beşşardan yana görünüyor. Ancak her şeye karşın, askeri eğitiminin yetersiz olması nedeniyle ordu içinden Beşşara karşı çıkanlar olabileceği belirtiliyor.
Hafız Esadın biyografisini yazan İngiliz yazar Patrick Seala göre, Beşşra sorun çıkarabilecek iki kişi, Generlkurmay Başkanı Ali Arslan ile askeri istihbarat başkanı General Şevkat.
|
|