|
Live Vote is temporarily unavailable.
|
|
Gücün babadan oğula geçişi günümüzde birçok monarşik düzende yaşanıyor. Ürdün, Fas, Bahreyn ve Katar bu konuda ilk akla gelen örnekler. Suriye de cumhuriyet ile yönetilmesine rağmen iktidarın babadan oğula geçişine sahne olan belki de ilk ülke.
Geleceği babası tarafından şekillendirilen ve yönetime hazırlanan diğer tek oğul Beşşar değil. Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyinin oğlu Uday,
Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Müberekin oğlu Cemal ve Libya lideri Kaddafinin oğlu Seif el-İslam da, sürpriz gelişmeler olmazsa babalarının koltuklarına oturacaklar.
Beşşara iktidar yolunu açmak için, Hafız Esadın ölümünün hemen ardından toplanan meclis Devlet Başkanı seçilme yaşını küçülttü. Daha sonra da oğul Beşşarın ordunun başına getirildiği açıklandı. Bu tür eğilimler, ülkedeki siyasi yapının ne kadar zayıf olduğunun ve siyasetin kurumlaşamamasının en tipik örneği. Çünkü iktidara farklı bir görüşün geçmesi bir anda ülkeyi istikrarsızlığın içine itiyor.
Siyasi uzmanlara göre 21 Arap ülkesinden 13ü cumhuriyetle yönetiliyor. Bu 13 ülkedeki demokratik katılım sınırı değişken ve hiçbirinde çağdaş normlara ulaşmamış. Meclisler ise daha çok liderin söylediklerini onaylayan ve uygulayan bir kurum olmanın ötesine geçemiyor.
Beşşar Esadın Devlet Başkanı olmasıyla Arap dünyasındaki genç liderler listesine bir isim daha eklenecek. Son birkaç yılda iktidara gelen genç isimlerden birkaçı; Ürdün Kralı Abdullah (38), Fas Kralı Muhammed (36), Bahreyn Şeyhi Hamad bin İsa El Halife (50) ve Katar Şeyhi Hamad bin Halife El Thani (47)
| |