Home page
Haber Menüsü


Başbakan Bülent Ecevit, ATO Başkanı Sinan Aygün'le birlikte hazırlanan afişleri medyaya tanıttı.
Ecevit: Döviz üreten toplum olmalıyız
Başbakan, ATO Başkanı Aygün’ü TL’ye Destek Kampanyası’ndaki son gelişmeler nedeniyle kabulünde yaptığı konuşmada, asıl gerekli olanın yatırım ve üretim olduğunu söyledi. Aygün de 450 sivil toplum örgütünün kampanyayı desteklediğini belirtti.
Ankara
NTV-MSNBC
    3 Eylül—  Türk Lirası’na Destek Kampanyası çerçevesinde Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün’ü kabul eden Başbakan Bülent Ecevit, “Döviz tüketen yerine üreten bir toplum olmalıyız” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Ecevit: Ekonomi küçülmeye mahkum değil
MSNBC News Akay: TL değil, yöneticiler itibar kaybetti
MSNBC News Yazarlar tarihi fakirleşmeyi nasıl yorumladı?
MSNBC News Özel tüketim geriliyor
MSNBC News Son 50 yılın rekor küçülmesi: %11.8
MSNBC News Baydur: Yurtdışındaki 50 milyar doları geri çekelim
MSNBC News ATO dövizli etikete yasak getirdi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Başbakan Ecevit tarafından kabul edilen Sinan Aygün, Türk Lirası’na Destek Kampanyası’yla son gelişmeleri Başbakan’a aktardı. Ecevit, Aygün’ü düzenledikleri kampanyadan dolayı tebrik ettiklerini ifade etti.
       
GEREKLİ OLAN YATIRIM VE ÜRETİM
       Bülent Ecevit, ekonomiyi darboğazdan kurtarmak için Türk Lirası’na işlerlik ve saygınlık kazandırması gerektiğine işaret ederken, “döviz tüketen değil üreten bir toplum olmalıyız. Türk Lirasına işlerlik kazandırmak gereklidir fakat yeterli değildir. Asıl gerekli olan yatırımdır ve üretimdir” dedi.
       ATO Başkanı Aygün’ün, “Bir müjde verebilir miyiz” sorusu üzerine Başbakan Ecevit, bir hazırlık yapmadan bu gibi konularda birşey söylemede hakkını kendinde görmediğini söyledi. Aygün’ün bu çerçevede bulunduğu taleplerle ilgili yanıt verecek konumda bulunmadığını belirten Ecevit, ancak bu konuları gündemlerine alacaklarını ve bunların ne ölçüde nasıl uygulanabileceğine ilişkin Ecevit, döviz kullanımının nasıl engellenebileceğine ilişkin çalışacaklarını vurguladı. Ecevit, ancak bu konuların üzerinde özenle duracağını, neler yapılabileceği, bunlardan hangileri uygulanabilirse bunun üzerinde duracaklarını söyledi.

       Türk Lirası’na saygınlık kazandırılması çabasına devletin nasıl katkıda bulunabileceği konusunun da gözden geçirileceğini belirten Başbakan Ecevit, şunları söyledi:
       “10 gündür kamuoyunun dikkatini, üretim ve yatırım konularında yoğunlaştırmaya çalışıyorum. çünkü türkiyenin önde gelen yaşamsal sorunu bu konulardır. O nedenle de aynı konular üzerinde bugünde kısaca duracağım. ATO’ya döviz konusuna dikkatleri çektiği için ve Türk lirasına saygınlık kazandırmak için bir kampanya başlattığını için kutluyorum. Bir çok girişimci kuruluşun da bu kampanyaya katkıda bulunmaları çok sevindiricidir. Biraz önce verdiğiniz haberlere göre Türkiye’nin her köşesinden bu kampanyaya büyük katılım olmaktadır. Bu halkımızın bu konuda ne kadar bilinçli ve duyarlı olduğunu göstermektedir.”
       
DÖVİZ ÜRETEN TOPLUM
       Ekonomiyi darboğazdan kurtarmak için Türk Lirası’na işlerlik ve saygınlık kazandırması gerektiğine işaret eden Başbakan Ecevit, şöyle konuştu:
        “Döviz tüketen değil üretim bir toplum olmalıyız. Türk Lirasına işlerlik kazandırmak gereklidir fakat yeterli değildir. Bunu en iyi sizler tüccarlar, sanayiciler bilirsiniz. Gerçekçi para politikaları da gereklidir ama o da yeterli değildir. Asıl gerekli olan yatırımdır ve üretimdir. Yatırım ve üretimin önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Bunun için kaynak gereklidir. Dış kaynaktan çok iç kaynak gereklidir.”
       
“İÇ KAYNAK BOL, İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ”
       Ecevit, İç kaynağın ise ellerin altında bol bol bulunduğunu ve o kaynakların değerlendirilebilmesi gerektiğini anlatırken, iç kaynakların başında “girişimci ve deneyimli insan gücünün” geldiğini belirtti.
        Türkiye’nin bu bakımdan çok zengin olduğunu, son yıllarda yeni bir girişimci kuşağın ortaya çıktığını belirten Başbakan Ecevit, bu Türk girişimcilerinin komşu ülkelerde ve bölge ülkelerinde yatırıma yer yer öncülük eder duruma geldiklerini vurguladı.
       
KAPANAN SANAYİ KURULUŞLARI
       Onların bu deneyim ve birikimini, öncelikle Türkiye’de yapılacak, yapılabilecek yatırımlarla değerlendirilmesinin şart olduğunu, onların önündeki engelleri de mutlaka kaldırmaları gerektiğini ifade eden Başbakan, “Elimizin altında bulunan bir büyük iç kaynak, ekonomideki daralma nedeniyle devreden çıkan ve donanımı çürümeye bırakılan binlerce sanayi kuruluşudur” dedi.
       
GURBETÇİLERDEN DESTEK BEKLENTİSİ
       Bu sanayi kuruluşlarının, yurt içi ve yurt dışından işletme giderlerini karşılayacak yeni yatırımcılar beklediğini de kaydeden Ecevit, özellikle yurtdışında çalışan vatandaşlardan büyük destek beklediklerini söyledi.
       Bundan bir hafta kadar önce bütün Valilere birer mektup göndererek, illerindeki ekonomideki darboğaz nedeniyle kapanan fabrika ve işyerlerinin hangi konularla ilgili oldukları ve nerede bulundukları ile sorunlarının ne olduğu, ne kadar kişinin işsiz kaldığına ilişkin bilgi vermelerini istediğini belirten Ecevit, bu konuda şimdiden 70 ilden ayrıntılı bilgi aldığını kaydetti.
       Diğer yanıtların ise mektup ve faksla yolda olduğunu bildiğini belirten Ecevit, bütün valilerin bu konularda değerli katkılarda bulunduğunu söyledi.
       Ecevit, bu bilgileri değerlendireceklerini, öncelikle Almanya gibi Türklerin çok yoğun bulunduğu ülkelere ulaştıracaklarını söyledi. Ecevit, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen kuruluşlara da, bu konudaki bilgileri ileteceklerini kaydetti.
       
YABANCI YATIRIMA BÜROKRASİYE SON
       Ecevit, yabancı ülkelerden yatırım çekmenin yolunun, yatırımlar önündeki bürokratik engellerin tümüyle ortadan kaldırılması olduğunu söyledi. Ecevit, “bu bürokratik engelleri kaldırmaya kararlıyız. Bu konuda tasarı hazırladık. Tek kapıyı yeterli hale getireceğiz” dedi.
       Ecevit, şimdiye kadar Türkiye’de yatırım yapmak isteyen bir girişimcinin, en az 40 kapıya başvurmak zorunda olduğunu belirtti.
       Ecevit, bunun aylar ve yıllar sürdüğünü, bu nedenle yabancıların Türkiye’ye gelmekte çekingen davrandıklarını bildirdi. Bu bürokratik engelleri kaldırmaya kararlı olduklarını ve bu konuda bir tasarı hazırladıklarını belirten Ecevit, “Tek kapıyı yeterli hale getireceğiz” dedi.
       Ecevit, Türkiye’de yatırım yapmak isteyen bir yabancının 40 kapıya başvurmak zorunda kalmayacağını ve en fazla 3 ay içinde, girişimiyle ilgili yanıt alacağını bildirdi. Ecevit, bürokratik engeller kalkıp güven duygusu gelişince, Türkiye’deki yatırımlara büyük rağbet oluşacağını söyledi.
HAZİNE TAŞINMAZLARI DA SATILACAK
       Başbakan Ecevit bu arada, bir başka iç kaynağı Hazine taşınmazlarının oluşturduğunu, bu konuyu da değerlendirmek için ellerinden geleni yaptıklarını, kısa sürede Hazine taşınmazlarından devlete büyük gelir sağlanacağına inandığını kaydetti.
       Türkiye’de bir başka önemli kaynağın da madenler ve mineraller olduğunu, Türkiye’nin bu bakımdan çok zengin olduğunu, özellikle altın ve gümüş bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden birinin Türkiye olduğunu belirten Ecevit, bu zenginliğin maalesef gereği gibi değerlendirilemediğini vurguladı.
       Bunların önünde bir takım bürokratik ve yasal engeller bulunduğunu belirten Ecevit, “Bu engelleri de kaldırarak, madenlerimizi minerallerimizi daha büyük ölçüde değerlendiremye kararlıyız” dedi.
       
ZORDAKİ ŞİRKETLERE TAKSİT İMKANI
       Ecevit, güç durumda olsalar da, kurtarılabilecek durumda bulunan şirketlerin borçlarının takside bağlanacağını da vurguladı.
       BDDK’nın, bunun ilk uygulamalarını başlattığına dikkati çeken Ecevit, şöyle devam etti:
       “Bunu devam ettirmeyi düşünüyoruz. Hükümet olarak yolsuzluklarla, gelişimizden beri amansız bir mücadele verdik ve vermeye devam ediyoruz. Fakat bir yandan yolsuzluklarla amansız mücademizi sürdürürken, bir yandan da bağcıyı dövmekten çok, üzüm yeme yollarını bulmamız gerektiğine inanıyorum.”
       
BİR BAŞKA ÖNEMLİ KAYNAK TOPRAK VE SU
       Türkiye’nin bir başka kaynağının toprağı ve suyu olduğunu anlatan Ecevit, Türkiye’nin dünyada tarıma en elverişli ülkelerinden biri olmasına rağmen, son yıllarda tarımda büyük bir gerileme olduğunu hatırlattı.
       Ecevit, şöyle konuştu:
       “Bu, çok üzücü bir olgu. Tarıma da gerekli katkıda bulunmak için, tarımda Türkiye’nin olanaklarını gerekli şekilde değerlendirebilmek için öncelikle ucuz girdi gereklidir. Güçlü bir kooperatifçilik hareketi gereklidir, çağdaş bir eğitim gereklidir ve alternatif ürünlerin saptanması gereklidir, yani Türkiye’de geriğinden fazla yetiştirilen ürünlerin yerine başka ürünler gelişmesini özendirme kararındayız. Bütün bu kaynak ve olanakları gereğince değerlendirebiliyiz.”
       
KENDİ PARAMIZA SAHİP ÇIKMAK
       Bütün bu kaynak ve olanakları yeterince değerlendirebilmenin başta gelen koşullarından birinin de, kendi paramıza sahip çıkmak olduğunu kaydeden Ecevit, bunun toprağa ve vatana sahip çıkmak kadar önemli olduğunu bildirdi.
       Ecevit konuşmasında, ATO Başkanının Türk parasının değerlendirilmesine ilişkin kendisine verdiği görevi de, yerine getirmeye çalışacağını vurguladı. Başbakan Ecevit, ATO Başkanı Aygün’ün bedelli askerlik gibi konularda bir an önce karar verilmesine ilişkin talebi üzerine de, “Bazı konularda acele karar vermemek lazım” dedi.
       
450 SİVİL ÖRGÜT DESTEKLİYOR
       Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün ise, 70 ayrı meslek dalında 451 sivil toplum örgütü yani yaklaşık 7.5 milyon kişinin TL’ye İtibar kampanyasına destek verdiğini ifade etti.
       Aygün, dolardaki her 100 liralık yükselişin Türkiye’nin borç yükünü yaklaşık 12 katrilyon lira artırdığını belirtti.
       Aygün Ecevit’e, “TL’Ye güven”, “Geleceğini yastık altından çıkart”, “Etiketine bakmadan alışveriş yapma” başlıklarını taşıyan üç pankartı da verdi.
       Aygün, Türk Lirasına itibar kazandırılması kampanyasına destek veren kuruluş sayısının ise 81 ilde 451’e yükseldiğini belirtirken, kendilerine faks çekmeden kampanyaya destek verenlerin de katılması halinde, bu sayının 600-700’lere ulaşacağını tahmin ettiğini bildirdi.
       Kampanyaya yaklaşık 30 milyon kişinin destek verdiğini anlatan ATO Başkanı, 451 sivil toplum örgütü olarak dolarla mücadelede gerekli görevi yaptıklarına inandıklarını da belirterek, “Şimdi görev sırası sizde sayın Başbakanım” dedi.
       Aygün, konuşmasında yurtdışı çıkışlarda alınan 50 dolar uygulamasının kaldırılarak TL’ye çevrilmesi, bedelli askerlik taksitlerde döviz uygulamasından vazgeçilmesi, Hükümetin ve resmi kuruluşların alım-satımlarında dövizden vazgeçmelerini de istedi.
       Aygün ayrıca, dövizle eğitim yapan okul ve üniversitelerin dövizli eğitimden çıkarılmasını, döviz üzerinden işyeri ve konut kiralamaları, dövize endeksli Hazine ihalesi yapılması, özelleştirmelerde dövizle ödeme yapılması gibi uygulamalara da son verilmesini isterken, Başbakan Ecevit’ten bu konuda gerekli yerlere ya talimat vermesi ya da yasal düzenleme talebinde bulundu.
       Aygün, Başbakan Ecevit’e ATO tarafından hazırlanan ve Kurtuluş savaşını anlatan 2 ciltlik bir de kitap sundu.
       
14 MADDELİK ÖNERİ PAKETİ SUNDU
       Aygün ve ATO temsilcileri Başbakan Ecevit’e kampanyanın başarısı için devletin yapabileceklerini içeren 14 maddelik bir öneri paketi sundu. Öneri paketinde KİT mevduatlarının TL’ye çevrilmesinden, dövize endeksli hazine ihalesinin yapılmamasına kadar bir dizi talep yer alıyor.
       Talepler şöyle sıralanıyor:
* Yurtdışına çıkışlarda alınan 50 dolar uygulamasından vazgeçilsin.
* Bedelli askerlik borçlanması TL’ye çevrilsin.
* Eğitim kurumları ve özel üniversiteler TL’ye dönsün.
* İşyeri ve konut kiraları TL Üzerinden yapılsın
* Dövize endeksli Hazine ihalesi yapılmasın.
* Bankalarda yatan döviz cinsinden KİT mevduatları TL’ye çevrilsin.
* Kamu kurumları dövize endeksli fiyat politikasından vazgeçsin.
       
KIZILAY ESNAFINDAN DESTEK
       Bu arada Aygün, Kızılay’daki esnaf ve tüccardan “TL’ye itibar kampanyası” için destek istedi. Aygün, Kızılay’da dükkanları dolaşırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Aygün, kendilerinin üzerine düşeni yaptıklarını, topu hükümete teslim ettiklerini ve hükümetin isterse gol atacağını, istemezse atmayacağını kaydetti.
       Aygün, Başbakan Bülent Ecevit’in de bu işe önem verdiğini ve bunun göstergesi olarak ilk defa bugün Bakanlar Kurulu Toplantı Salonu’nda böyle bir toplantının yapıldığını söyledi.
       Ticaret Odası Başkanı olarak dükkanlara afiş astığını ifade eden Aygün, tüccarın da dükkana afiş asılmasını ve dövizle satış yapmamayı kabul ettiğini söyledi.
       ATO Başkanı Aygün, bundan sonrasının hükümetin görevi olduğunu belirterek, bu konuların hükümetin görev alanı içinde olduğunu söyledi. Aygün, “Top hükümettedir, ama biz de takipçisi olacağız” dedi. Sinan Aygün, mağazaların camlarına da “Etiketine Bakmadan Alış Veriş Yapma”, “Türk Lirası’yla Öğün, Türk Lirası’yla Çalış”, “Türk Lira’sına Güven”, “Geleceğini Yastık Altından Çıkart” yazılı afişler yapıştırdı.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları