Home page
Haber Menüsü


Ecevit
Başbakan Bülent Ecevit
 
‘Ekonomi küçülmeye mahkum değil’
 
Başbakan Bülent Ecevit, ekonomideki büyük daralmayı değerlendirirken, “Türk ekonomisi daralmaya mahkum değil. Önlemlerin büyümeyi hızlandıracağına inanıyorum” dedi.
 
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
1 Eylül—  Başbakan Bülent Ecevit, ekonomide büyüme hızındaki düşüş sürecinin mutlaka durdurulması gerektiğini vurgularken, “Türk ekonomisi daralmaya, küçülmeye mahkum değil” dedi. Ecevit, güç durumdaki şirketlerin ödeyemediği borçların taksitlere bağlanacağını da açıkladı.

   
 
       
   
MSNBC News Kerem Alkin: GSMH'yı müteahhit ve işçiler vurdu
MSNBC News Son 50 yılın rekor küçülmesi: %11.8
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ecevit, ekonomide ikinci çeyrekteki yüzde 11.8’lik daralma sonrasında, ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi. Ecevit, basın toplantısında, büyüme konusuna değinirken, “büyüme hızındaki düşüş sürecini mutlaka durdurmak ve büyüme sürecini yeniden hızlandırmak zorundayız. Türk ekonomisi daralmaya, küçülmeye mahkum değildir” şeklinde konuştu.
       Başbakan, alınması öngörülen önlemlerin, büyümeyi kısa sürede yeniden hızlandırabileceğine inandığını da kaydetti.
       
ÖDENEMEYEN BORÇLAR TAKSİTLENDİRİLECEK
       Başbakan Ecevit, güç durumda olan fakat kurtarılabilecek olan şirketlerin ödeyemedikleri borçlarının, taksitlere bağlanacağını da duyurdu. Ecevit, “Döviz tüketen değil, döviz üreten bir toplum olmak zorundayız” derken, ekonomiye düzlüğe çıkarmak için dövize kaçışı önlemek ve parasal politikalar oluşturmak gerektiğini, ancak bunun yeterli olmadığını vurguladı.
       Üretimin yeniden mutlaka canlandırılması ve yatırımların heveslendirilmesi gereğine işaret eden Başbakan, bu yönde alınan ya da alınacak önlemleri anlattı.
       
HAZİNE ARAZİLERİNİN SATIŞI
       İlk olarak, Hazine taşınmazlarının değerlendirilmesi için Meclis tatile girmeden yasa çıkarıldığını hatırlatan Ecevit, “Bu yasa süratle uygulanmaya konmaktadır. Kısa süre içinde bu yolla devlet ve topluma büyük gelir sağlanacak. Bu kaynaklar büyük ölçüde dar gelirli vatandaşların durumlarının düzeltilmesi ve güç durumdaki işletmelerin canlanmadırılması için değerlendirilecek” dedi.
       Başbakan Ecevit, Türkiye’nin çok geniş doğal kaynakları bulunduğunu ve bunların gereği gibi değerlendirilemediğini de söyledi. Altın ve gümüş bakımından Türkiye’nin, olağanüstü zenginlikte bir ülke olduğunu hatırlatan Ecevit, “Fakat bazı yasal ve toplumsal engeller, bunların gereği gibi değerlendirimesini önlüyor. Bu engelleri de mutlaka aşmak zorundayız” ifadesini kullandı.
       Güç durumda olan, fakat kurtarılabilecek durumda olan şirketlerin ödeyemedikleri borçların taksitlere bağlanacağını kaydeden Başbakan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) bu konuda çok anlayışlı davrandığını, bu yoldan da devlete büyük gelir sağlanacağına inandığını söyledi.
       Bu arada yolsuzluklarla mücadeleyi hiç aksatmadan sürdürmeye kararlı olduklarını belirten Ecevit, “ancak yolsuzlukluklarla mücadele ederken, bağcı dövmekten çok üzüm yemek olmalıdır” dedi. Endüstri bölgeleri tasarısıyla yatırımların kolaylaştırılması beklendiğine de işaret eden Ecevit, yabancı sermayeye getirilecek kolaylık konusunda şöyle konuştu:
       
BÜROKRATİK ENGELLER KALDIRILACAK
       “Türkiye’ye yabancı sermaye girişinin yavaş gitmesinin başta gelen sebebi, bürokratik engellerdir. Bundan, Türkiye’ye Yatırım yapmak isteyen yabancı kuruluşlar, çok sikayet etmektedir. Bir yabancı kuruluş yatırım yapmak için başvurduğunda 40 kapıyı çalmak zorundadır. Bu 40 kapıdan beklenen önlemler bazen aylar, bazen yıllar sürmektedir. Bu da Türkiye’ye yatırım hevesini kırmaktadır. biz bu durumu önlemek için yasa tasarısı hazırladık. Önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek. Bu yasa yürürlüğe girdiğinde, Türkiye’de yatırım yapmak isteyenler, 40 kapı çalmayacaklar, tek bir kapıya başvuracaklardır. 3 ay gibi kısa sürede kesin olarak kendilerine yanıt verilecek.”
       
VALİLİKLER YARDIMCI OLACAK
       Ayrıca, dış sermaye yatırımları ve yurt dışındaki Türklerin birikimlerinin, yatırımlarını değerlendirmesine de büyük önem verdiklerini anlatan Başbakan, kapanan veya üretimini kısmak zorunda kalmış işletmelerin yeniden canlandırılabiilmesi için harekete geçeceklerini vurguladı.
       Başbakan Ecevit, bunun ön hazırlığı olarak da, Valilikleri birer mektup gönderdiğini, illerindeki yarım kalmış veya üretimini düşürmek zorunda kalmış şirketlerin dökümünü istediğini anlatırken, şöyle devam etti:
       “Buralara yatırım yapmak isteyenler olabilir. Dış ve iş sermaye çevrelerinde bu konuda heves olabilir. Fakat, bir çoğu, nereye, nasıl yatırım yapacaklarını bilmiyor olabilirler. Onun için biz geçen haftaki basın toplantısında belirtiğim gibi, ben bütün valiliklere mektup yolladım. Bir hafta içinde yanıt rica ettim. Valilerimizden dileğim şu; Kapanan veya üretimini kısmak zorunda kalan işletmeleri yeniden canlandırabilmek için ne yapmak gerekir? İlinizde hangi yatırımlar durmuştur? veya üretimlerini kısmak zorunda kalmıştır? Bunların listesini rica ettim.”
       Beklediği cevapların çok büyük ölçüde geldiğine işaret eden Başbakan Ecevit, “bu yanıtlara göre, Türkiye’de hangi illerde yatrımların aksaması olduğunu, hangi fabrikaların kapandığını, hangi fabrikaların üretimlerinin ne kadar kısıldığını, gerek Türkiye’deki olası sermaye çevrelerini, gerekse yabancı ülkelerden Türkiye’ye yatırım yapmak isteyecek olanlara, bu arada yurtdışındaki Türklere, kardeşlerimize, bu Valiliklerden gelen bilgileri sunacağız” şeklinde konuştu.
       Başbakan Ecevit, Türk lirasına itibar kampanyasına değinirken de, kampanyanın özel sektör tarafından başlatıldığını belirterek, bu durumu “sevindirici” olarak niteledi.
       Ecevit, kampanyanın büyük ilgi gördüğünü ifade ederken, bu arada turistlerin alışverişlerini dolarla yapmalarında bir engel bulunmadığını kaydetti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları