Home page
Haber Menüsü


Piyasalarda moraller iyi
Ekonomik göstergelerin olumlu işaretler vermeye başlaması, dövizde ve faizdeki düşüş, piyasalarda moralleri yükseltiyor. Ancak uzmanlar, İMKB’de sert çıkış beklenmemesi gerektiğini, toparlanmanın Kasım başında gerçekleşeceği görüşündeler.
İstanbul
AA
    30 Ağustos—  Bankalara uzun aradan sonra yeniden sendikasyon kredileri verilmesi, Merkez Bankası’nın faiz indirimine yönelmesi ve dövizde gelen satışlarla piyasalar moral kazandı. Buna karşılık, uzmanlar, piyasalardaki güçlü toparlanma ve İMKB’de yükseliş için Kasım-Aralık döneminin beklenmesi gerekebileceği görüşündeler. Faizlerin halen yatırımcılar için cazip olduğunu belirten uzmanlar, paranın borsaya yönelmesinde zaman gerektiğini dile getiriyorlar.  

   
 
       
   
MSNBC News Dolar 1 milyon 400 binin altında
MSNBC News Bono halka arzında satış 693.2 trilyon
MSNBC News Merkez Bankası'ndan faiz indirimi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
YILMAZ: SERT ÇIKIŞ HAYAL
       Gedik Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Uğur Yılmaz, yüzde 5-6 küçülen ekonomide Borsa’da sert çıkışlar beklemenin hayal olduğunu savundu. Dövizdeki talebin kırıldığını faizlerin ise cazip olduğunu belirten Yılmaz, Borsa’da çıkışın Kasım ayı ile Aralık başlarında beklendiğini ifade etti.
       Yılmaz, ekonomide bütün gelişmelerin şu anda Türkiye’nin lehine olduğunu ifade ederek, 2002 yılının ilkbahar aylarında ilk düzelme işaretlerinin görüleceğini, ilk tepkinin de yine Borsa’dan geleceğini ve bunun Kasım ayında başlayacağını düşündüğünü kaydetti.
       Vatandaş ve yatırımcının fakirleştiğine dikkat çeken Uğur Yılmaz, şunları söyledi:
       “Borsa büyük yatırımcı ve spekülatörün kontrolünde, çıkış için zamana ihtiyaç var. Endeks, 0.60 cent tabanına oturdu ve artık buradan yüzde 10 çıkışta dahi ciddi direnç gelir. Endeks 11 bin seviyesini test edebilir, ancak bunun ötesindeki sert çıkışlar yine sert satışlara neden olacaktır. Alternatif piyasalardaki gelişmeler piyasanın lehine de olsa çıkış şu aşamada hayal.”
       Yılmaz, son çıkışta bir miktar yabancı para girişi olduğunu, ancak bunun da “bıyıklı yabancı” olarak tabir edilen yerli yatırımcıdan kaynaklandığını belirterek, yabancı paranın bonoya gittiğini sözlerine ekledi.
       
KONUKOĞLU: DÖVİZDE DÜŞÜŞ OLACAKTI
       Ak Yatırım Menkul Değerler Araştırma Geliştirme Departmanı Müdür Yardımcısı Kadir Konukoğlu da, döviz kurlarındaki düşüşlerin beklendiğini ve bankaların döviz pozisyon açıklarının kapatılmasından kaynaklandığını kaydetti.
       Konukoğlu, hafta başında Merkez Bankası’nın faiz indirimine rağmen dövizdeki düşüşün sürmesinin de bunu teyit ettiğini ifade ederek, aşırı değerlenen dövizde bundan sonra kriz beklemenin doğru olmayacağını belirtti.
       Repo faizleriyle birebir hesaplanan bono faizlerinde de düşüş başladığını vurgulayan Konukoğlu, faizlerdeki düşüşün yumuşak bir şekilde devam edeceğini söyledi.
       Kadir Konukoğlu, piyasaların bundan böyle ancak uluslararası piyasalarda yaşanabilecek önemli bir olumsuzluktan etkilenebileceğini belirterek, Ekim-Kasım aylarındaki yüklü itfalarda da Hazine’nin zorluk çekmesinin beklenmediğini kaydetti.
       Hisse senetleri piyasasında da beklentilerin olumluya döndüğünü vurgulayan Konukoğlu, özel sektör bankalarındaki yabancı ortaklık anlaşmalarının gerçekleşmesi durumunda, bunun piyasalara itici güç olacağını savundu.
       
FIRILDAK: ‘BEKLENTİLER OLUMLU
       Kent Yatırım Araştırma Müdürü Özgecan Fırıldak, Hazine’nin Türk Lirası ve döviz cinsinden çok başarılı halka arzlarla dövizdeki psikolojik baskıyı kırdığını belirterek, piyasalarda beklentilerin olumluya döndüğünü söyledi.
       Dövizdeki psikolojinin değişmesiyle önümüzdeki dönemde Türk Lirası’na dönüşün başlayacağını düşündüklerini ifade eden Fırıldak, Eylül ayında IMF’den gelecek 3 milyar dolar kredi ve turizm gelirlerindeki yansımayla faizlerdeki düşüşün de süreceğini savundu.
       Fırıldak, Borsa’da kar realizasyonları yaşandığını belirterek, önümüzdeki haftadan itibaren orta vadeli bir yükseliş trendi gerçekleşmesini beklediğini sözlerine ekledi.
       
BAHÇUVAN: CANLANMA BEKLİYORUZ
       Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan da, Ağustos sonlarında ekonomide genelde bir canlanma olduğuna işaret ederek, böyle bir hareketi beklediklerini söyledi.
       Bahçuvan, okulların açılma dönemiyle birlikte piyasalarda ve reel sektörde bir hareketlenme yaşandığını vurgulayarak, insanlarda dövizdeki yükseliş korkusunun durulması, dövizi yukarı çektiği söylenen yabancı bankaların satışlarına yerli bankaların da aynı yönde eğilim göstermesinin, insanlar tarafından psikolojik olarak işlerin açılacağı ve dövizde beklemenin anlamsız olduğu şeklinde yorumlandığını savundu.
       Ali Bahçuvan, bu iyimserliğin bir süre daha devam edebileceğini ancak önemli olanın “Kasım ayı sendromunun” atlatılması olduğunu vurguladı.
       Bahçuvan, eğer bunu hafifletecek tedbirler alınır Eylül ayından bu para uygun koşullarda toplanırsa, piyasalardaki güven ortamının pekişeceğini anlattı.
       En önemli indikatörün dolar olduğuna dikkat çeken Bahçuvan, dövizdeki ani iniş çıkışlara izin verilmemesi, gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti.
       BORYAD Başkanı Ali Bahçuvan, borsacıların en korktukları şeyin siyasilerin söylemlerindeki aşırılıklar olduğunu ifade ederek, siyasetten gelecek sinyaller ve Meclis açılınca kimin ne diyeceğinin de önem taşıdığını belirtti.
       Ali Bahçuvan, piyasaya bir miktar para girişi olduğunu ama gelen paranın yabancı parası değil, daha çok korkup piyasadan kaçan para olduğunu savundu.
 
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 6 aylık bilançoları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları