Home page
Haber Menüsü


Endeks büyüme verileriyle % 1.1 geriledi
GSMH verilerinin beklenenin altında kalmasının yarattığı olumsuzluk ve kar satışları endeksi yüzde 1.11 geriletti. Dolar ise 1 milyon 373 bine indi.
İstanbul
NTV-MSNBC
31 Ağustos— Piyasalarda Zafer Bayramı nedeniyle bir günlük ara sonrasında, işlemlerde satışlar ağır bastı. İstanbul Borsası’nda hisse senetleri ortalama yüzde 1.11 değer kaybederken, kapanış 9.878 puandan yapıldı. Toplam işlem hacmi ise 153 trilyona geriledi. Serbest döviz piyasasında da dolar günü 1 milyon 373 bin liradan, bankalararası piyasada ise 1 milyon 375 bin liradan tamamladı.

   
 
       
   
MSNBC News Hazine'den halka arzda satış 693.2 trilyon
MSNBC News Merkez Bankası'ndan faiz indirimi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uzmanlar, tatil sonrası işlem hacminin çok düşük kaldığını belirtirken, yılın ikinci çeyreğine ilişkin açıklanan büyüme rakamlarının beklenenden kötü çıkması ve yurtdışı piyasalarda gözlenen düşüşün satışları hızlandırdığını ifade ettiler. Endeks en düşük 9.653 puanı görürken, döviz ve faizdeki gelişmelerin İMKB’de belirleyici olmayı sürdüreceği görüşündeler.
       Uzmanlar, Pazartesi günü açıklanacak Ağustos ayı enflasyon verileriyle yukarı hareketlenme beklenebileceğini söylüyorlar. CNBC-E’nin tahminlerine göre enflasyonun yüzde 3.1 artması öngörülüyor.
       Gedik Yatırım Fon Yönetim Müdürü Ahmet Mergen, yaptığı değerlendirmede, endeksin satışlarla 9.700 desteğinin üzerinde tutunduğunu ifade ederken, “Endeks bu düzeyde yatay hareketini devam ettirirse, yeni yıla daha iyimser şekilde başlanabilir” dedi. Mergen, işlem hacminin çok düşük olduğuna da dikkat çekerek, endeksin dolar bazında 0.7 centteki destekte tutunacağını ifade etti.
       Mergen, İstanbul Borsası’nda genelde Ksaım ayında çıkışın başladığını belirtirken, “Çıkışlar Kasım’da başlayıp, Ocak sonunda bitiyor. Eğer endeks 0.6 centin altına inmezse, yukarı hareketlilik sürecektir. Yukarı hareketlilik kapsamında endeks 1.18 cent düzeyine çıkabilir” dedi.
       
DÖVİZ YATAY GİTTİ
       Bu arada, Çarşamba gününü 1 milyon 387 bin liradan tamamlayan dolar, sınırlı bir yükseliş sonrası, yerinde saydı. Dolar serbest piyasada günü 1 milyon 373 bin liradan, bankalararası piyasada ise 1 milyon 375 bin liradan günü kapattı.


       Diğer yandan, Merkez Bankası, Ağustos ayının son döviz satış ihalesinde 1 milyon 386 bin lira fiyatla 60 milyon dolarlık satış yaptı. Banka Ağustos ayı ihale programını tamamlarken, Çarşamba günü yapılan ihalede ortalama kur 1 milyon 387 bin lira düzeyindeydi.
       Öte yandan, Vadeli İşlemler Piyasası’nda Eylül sonu vadesi dolan sözleşmelerde dolarda ilk işlem 1 milyon 460 bin liradan yapıldı.
       A Bank Döviz Masası Müdürü Sevgi Aytekin, yaptığı değerlendirmede, döviz ve bono piyasasında olumlu seyrin devam ettiğini söylerken, “Merkez Bankası’nın faiz indiriminden bu yana süren satış hareketi, döviz ve bonoya olumlu yansıyor. Merkez Bankası’nın uygulamalarını başarılı şekilde nitelendirilebilir” dedi.
       Aytekin, olumlu seyrin devam etmesi için siyasi alanda gerginliğin olmaması gerektiğini belirterek, “Eylül başında enflasyon verileri açıklanacak. Enflasyon konusunda piyasada yüzde 2.5-3 beklentisi var. Bu kapsamda bir indirim daha gelebilir görünüyor. Önümüzdeki haftada bir olumlu talep devam eder. kurumsal alanda yüksek talep gelmeszze seyir normal devam edebilir” dedi.
       Bu arada, repo piyasasında işlemler yüzde 60.1 düzeyinde işlem görürken, bono piyasasında en fazla işlem gören 6 Mart vadeli bonolarda bileşik faiz yüzde 81.51 düzeyinde kaldı.
       Diğer yandan, işlem yapılmayan Vadeli İşlemler Piyasası’nda Eylül sonu vadesi dolan sözleşmelerde doların uzlaşma fiyatı 1 milyon 460 bin lira oldu. Önceki kapanışa göre doların uzlaşma fiyatı yüzde 0.27 geriledi.
       
DOLAR VE ALTIN GETİRİDE LİDER
       Bu arada, Ağustos ayında İMKB yerinde sayarken, altın ve dövizde tasarruflarını değerlendirenlerin kazancı yüksek oldu.
       Piyasalar dövizdeki hareketliliğe bağlı seyrederken, endeks ilk üç haftada düşüş gösterdi. Dolar, 1 milyon 500 bin lirayı, külçe altının gram satış fiyatı da 13 milyon 200 bin lirayı geçti.
       Oluşan iyimser hava sonucunda özellikle geçen hafta altın ve dövizde yüzde 5-6’nın üzerinde düşüşler kaydedildi. Hisse senetleri Ağustos ayında ortalama yüzde 0.36 oranında değer yitirirken, endeks 9.878 puaana indi.
       Külçe altının gram satış fiyatı yüzde 6.39 artarak 12 milyon 150 bin liraya, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 6.45 artarak 82 milyon 500 bin liraya çıktı. ABD Doları’nın Türk lirası satış fiyatı yüzde 2.62 oranında artarak Ağustos ayını bir milyon 372 bin liradan tamamladı. Alman Markı’nın satış fiyatı da yüzde 7.00 oranında artarak 642 bin liraya çıktı.
       Yatırım fonlarına katılma belgeleri Ağustos ayında ortalama yüzde 4.73 oranında artış kaydetti. İMKB Tahvil ve Bono Piyasası’nda, Temmuz sonundaki ağırlıklı ortalamalara göre çeşitli vadelerdeki bono ve tahvillerin Ağustos ayındaki net getirileri yüzde 4.1 ile yüzde 5.6 arasında gerçekleşti. Banka faizleri Ağustos ayı boyunca küçük çapta iniş çıkışlar göstermesine rağmen, ay sonu kapanışta Temmuz sonu değerlerini korudu.
       Önde gelen ve değerlendirmeye alınan 10 kamu ve özel bankanın Temmuz sonundaki faiz oranlarının ortalamaları dikkate alınarak yapılan hesaplamalara göre, mevduat faizinin aylık net getirisi, bir yıllık mevduatta yüzde 4.15, 6 aylık mevduatta yüzde yüzde 4.22, 3 aylık mevduatta yüzde 4.33 ve bir aylık mevduatta da yüzde 4.43 oldu.
       Temmuz sonunda ortalama yüzde 70’lerin biraz üzerinde seyreden aylık repo oranlarından parasını repoda değerlendiren yatırımcılar Ağustos ayında yüzde 4.95 dolayında kazanç elde ettiler.
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları