Home page
Haber Menüsü


Merkez Bankası’ndan faiz indirimi
Merkez Bankası, kısa vadeli faiz oranlarını 2-3 puan indirdi. Buna göre, gecelik faiz oranı yüzde 62’den 60’a, 1 haftalık faiz oranı 68’den 65’e çekildi. Merkez Bankası, yaptığı açıklamada, mali ve parasal disiplinin tümüyle sağlandığını vurguladı.
Ankara/İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
27 Ağustos— Merkez Bankası, kısa vadeli faiz oranlarını 2-3 puan düşürdü. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, gecelik faiz oranı yüzde 62’den yüzde 60’a, 1 haftalık faiz oranı yüzde 68’den yüzde 65’e, 2 haftalık faiz oranı ise yüzde 69’dan yüzde 66’ya çekildi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu arada, Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, Haziran ve Temmuz aylarında olumsuz beklentilerin oluşmasına yol açan gelişmelerin ortadan kalktığını belirtti. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, mali ve parasal disiplinin tümüyle sağlandığı vurgulandı.

       Açıklamada, bankacılık sektörünü sorunlu bankalardan arındırıldığını, kalan bankaların sermaye yapılarının güçlendirilmesi yönünde önemli adımlar tıladığını belirtirken, “İstikrar programının olmazsa olmaz koşulu olan mali ve parasal disiplin tümüyle sağlanmıştır” denildi.
       
SONUÇLARA KISA SÜREDE ULAŞILACAK
       Merkez Bankası açıklamasında, enflasyon ve büyüme konusundaki hedeflerin kısa sürede ulaşılacağı da kaydedilirken, şöyle denildi:
       “Düşük enflasyon, hızlı ve sürdürülebilir büyümenin, daha adil gelir dağılımı gibi toplumca arzu edilen sonuçları almak için iktisadi temellerin düzeltilmesi her ne kadar zorunluysa da, tek başına yeterli değildir. Bekleyişlerin olumlu ya da olumsuz olmasına bağlı olarak aynı iktisadi temeller çok farklı iktisadi sonuçlar doğurabilir. Bekleyişlerin, uluslararası tüm ölçütler açısından son derece başarılı bunca iktisat politikası uygulamasının hak ettiği olumluluk düzeyinde oluşması halinde, toplumca arzu edilebilir sonuçlara kısa sürede ulaşılacağı açıktır.”
       
BEKLENTİLER OLUMLUYA DÖNDÜ
       Açıklamada, Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı’nın tasarlanması sırasında öngörülmeyen, ancak Haziran ve Temmuz aylarında ekonomiye bir dizi şok etkisi yaparak olumsuz bekleyişlerin yaygınlaşmasına yol açan gelişmelerin Ağustos ayında etkisini kaybettiği belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:
       “Merkez Bankası’nın 16 Temmuz’da kısa vadeli faiz oranlarını artırmasının temel nedeni, söz konusu gelişmelerin özellikle döviz kurları üzerindeki etkisiyle enflasyonist bir süreç başlatabileceği endişesiydi. Olumsuz iktisadi bekleyişler, sadece döviz kurlarındaki hareketlerin iktisadi temellerden uzaklaşmasına ve giderek köpük niteliğine bürünmesine yol açmakla kalmamaktadır. Aynı zamanda, algılanan riskler arttığından faiz oranları da yükselmektedir. Bu süreç içerisinde iç borç stokunun ne kadar çevrilebilir olduğu sorusu da hep gündemde kalmaktadır.
       Ağustos ayı içerisinde Hazine Müsteşarlığı’nın yaptığı açıklamalar ve gerçekleştirdiği başarılı ihaleler, iç borcun çevrilebilirliği açısından oluşan soru işaretlerinin azaldığını göstermektedir. Nitekim, son haftalarda, ikincil piyasalarda faiz oranlarında sürekli bir düşüş eğilimi izlenmektedir.”
       
DIŞ KOŞULLAR OLUMLU DEĞİŞİYOR
       Ağustos ayında bekleyişlerin değişmesiyle, Merkez Bankası müdahalelerinin ‘yok sayılabilecek bir düzeye inmesinin olanaklı’ olduğu kaydedilen açıklamada, döviz piyasalarının daha sağlıklı bir şekilde işlemesinin ön koşullarından birisinin gerçekleştiği ifade edildi. Dış piyasalardaki gelişmelerin Türkiye’nin lehine bir yön aldığı belirtilen açıklamada, Arjantin’deki gelişmelere değinildi.
       Açıklamada, şöyle denildi: “Arjantin ve Türkiye ekonomilerinin uygulanan program açısından oldukça farklı oldukları giderek daha iyi anlaşılmaktadır. Kaldı ki, Arjantin ekonomisi de uluslararası kuruluşlardan destek tazelemek üzeredir. Bankalarımızın bir kısmı yeni dış kredi anlaşmaları imzalarken, bir kısmının da kısa süre içerisinde benzer anlaşmaları gerçekleştireceği anlaşılmaktadır. Giderek artan cari işlemler fazlamız ile birlikte ele alındığında bu gelişmeler, döviz piyasalarını daha da rahatlatacak gelişmelerdir.”
       
PROGRAM İYİ GİDİYOR
       Açıklama, şöyle sone erdi: “Bu gelişmelerin, iktisadi bekleyişleri, uygulanmakta olan programın hak ettiği olumluluk düzeyine doğru yönlendirdiği düşünülmektedir. Bu sürecin kesintiye uğramaması halinde, faiz, döviz kuru ve enflasyon gibi değişkenlerin iktisadi temellere uygun bir düzeye oturacağını ifade etmek gerekir.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları