Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 13:46 TS 18 Tem., 2000
‘MHP, demokrasi ile problemli’
Fazilet Partisi (FP) Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) arasındaki “faşitlik” suçlaması sürüyor. FP’li Bekaroğlu, bunun iki parti arasındaki problemden çok, tam demokrasi isteyenlerle istemeyenler arasında problem olduğunu söyledi.
Ankara
AA
17 Temmuz— Fazilet Partisi (FP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, “Bu problem, MHP’nin demokratikleşme konusundaki tavrı, hükümetin diğer partileriyle de sorun yaratacaktır” dedi. Bekaroğlu, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, çeşitli konulara ilişkin görüşlerini dile getirdi.

   
 
       
    MSNBC News Bahçeli: AB olmayacak şey istiyor
MSNBC News MHP'den 'faşist değiliz' açıklaması
MSNBC News FP, 312'nin değişeceğinden umutlu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye’de, Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesinin ve insan hakları sorunlarının tartışıldığını ancak bunun da ötesinde Türkiye’nin ekonomik tablosunun çok kötü olduğunu öne süren Bekaroğlu, Türkiye’de tartışmalar kişiye özel olarak yapıldığı için sorunların çözülemediğini vurguladı. Bekaroğlu, “Erbakan cezaevine girecek diye 312 tartışılıyor. Çok ciddi konular bir olaya kişiye endeksleniyor. Bunu DGM’de de, idam konusunda da yaşadık” diye konuştu.
       Türkiye’de gelir dağılımının büyük bir adaletsizlik gösterdiğini, yapılan bir araştırmanın, nüfusun yüzde 15’inin Avrupa standartlarında bir yaşam sürdüğünü ortaya çıkardığını belirten Bekaroğlu, işçi, memur ve çiftçinin çok zor durumda olduğunu ifade etti.
       
“DEMOKRASİ VE TÜRKİYE’NİN GÜVENLİĞİ
       Demokratikleşme ve insan haklarının, ‘devletin güvenliği tehlikeye düşüyor” diye ertelenemeyeceğini kaydeden Bekaroğlu, şu görüşlere yer verdi:
       “Bunlar, AB’ye endekslenemez konulardır. İnsan hakları, demokrasi, gelir dağılımının düzeltilmesi kendi milletimiz için yapılmalıdır. Hala Anayasa’nın geçici 15. maddesi değiştirilemedi. Bunda sorumluluk siyasilere aittir. Türkiye’nin güvenliği önemlidir. Ancak demokrasi ve insan hakları Türkiye’nin güvenliğini tehlikeye atmaz. Güvenlik, gelir dağılımındaki bozukluk, tam demokrasi ve insan hakları alanında iyileştirme yapılamadığında tehlikeye düşebilir. 9 milyon insanın iyi durumda olması sorunları çözmez. Önemli olan tam demokrasi, insan hakları ve gelir dağılımındaki adaleti sağlamaktır. “
       
CEZAEVİ OLAYLARI
       Burdur Cezaevi’nde yaşanan olayları, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi olarak yakından takip ettiğini belirten Bekaroğlu, Ulucanlar Cezaevi’yle ilgili raporda, Burdur Cezaevi’ne yeni tayin edilen müdürün tutum ve davranışlarına dikkati çekerek, yetkilileri uyardıklarını söyledi. F tipi cezaevlerini de incelediğini kaydeden Bekaroğlu, bu cezaevlerinin tamamen güvenlik endişesine yönelik olarak yapıldığını, güvenliğin ve insan haklarının birarada değerlendirilerek bir yapılanmanın şart olduğunu söyledi. Bekaroğlu, bir soru üzerine, Ulucanlar, Metris ve Burdur cezaevlerinde meydana gelen olaylardan Adalet Bakanı’nın siyasi olarak sorumlu olduğunu savundu.
       
ANAYASA MAHKEMESİ’NE DAVA
       Kamu personelinin özlük hakları ile diğer bazı konularda hükümete kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi veren Yetki Yasası’nın iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açıp açmayacaklarının sorulması üzerine Bekaroğlu, dava açabilmeleri için grup kararı gerektiğini, yarın FP Parti Grubu’nun toplanarak bu konuda karar alacağını belirtti.
       Bekaroğlu, “Hükümet daha önce TBMM’nin denetim yetkisini ortadan kaldırdı. Bu yasayla da yasama yetkisini gasp ediyor, bu Anayasa’ya aykırıdır. Davada aynı zamanda yürütmenin durdurulmasını da isteyeceğiz” diye konuştu.
       
FAŞİTLİK SUÇLAMALARI
       FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç’ın MHP’nin faşizm ürünü düşünce taşıdığını söylemesi, MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt’un da FP’yi “faşist kafalı” olarak suçlaması üzerine iki taraf arasında başlayan polemiğe ilişkin bir soru üzerine Bekoroğlu şöyle konuştu:
       “Bu konuyu Sayın Arınç’a sormak gerekir. Bu tartışmaların olmaması daha iyi olur. MHP ile FP’nin arasında anlaşamadığımız çok konu vardır, yaklaşımlar farklıdır. MHP’nin demokratikleşme konusundaki tavrı FP ile aynı değildir. Sayın Bahçeli 312 konusundaki görüşünü açıklamıştır. Biz ise Anayasa’nın 13 ve 14. maddeleri de dahil bazı yasalar ile 12 Eylül döneminde çıkan yasaların değiştirilmesini istiyoruz. Bunların Türkiye’nin güvenliğini tehlikeye düşüreceğine inanmıyoruz. MHP bu konulara çok serin bakıyor. Sorun, MHP ile FP arasında değil, demokrasi isteyenlerle istemeyenler arasında problem vardır. MHP ile FP arasındaki problemden daha çok, tam demokrasi isteyenlerle istemeyenler arasında problem vardır. MHP’nin bu tutumu önümüzdeki günlerde hükümete de ciddi şekilde taşınacaktır. Mesut Yılmaz’ın açıklamaları ile MHP’nin açıklamaları arasında büyük farklar vardır. Hükümet, Anayasa da dahil bazı yasaların değiştirilmesini Ekim’de gündeme getirecektir. Bu değişikliklerde, MHP ile hükümet arasında ve diğer partiler arasındaki fikir ayrılıkları o zaman ortaya çıkacaktır. “
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları