| | | Kuzey Anadolu fayındaki gibi 7.4, 7.5 büyüklüğünde depremlerin olmayacağını söyleyen Barka, 17 Ağustostan sonra herkes depreme daha duyarlı hale geldi ama Batı Anadoluda sürekli deprem üreten kaynaklar, faylar var dedi. Barka şunları söyledi:
Merkez üssü Ankaraya yaklaşık 80 km. Çerkeşe 30 km mesafede. Hepimizin kaderi, maalesef Türkiyenin böyle bir gerçeği var. Kuzey Anadolu fay hattı, dünyanın en ilginç en aktif ve en tehlikeli alanı. Aynı zamanda kırık alanlardan bir tanesi. Kuzey Anadolu fayında bu yüzyılda Karlıovadan Yunanistana kadar aldığımız 27 tane büyük deprem var.
YETERİNCE DEPREM OLUŞTU
Kuzey Anadolu fayı olarak bence, bu İzmit Körfezinden Erzincana kadar olan kısmı hemen hemen yeteri kadar deprem oluşturdu bu yüzyılda. Yani 5 ve 7.5 metre miktarında hareket etmiş durumda. Mesela, deprem beklenen yerlerden bir tanesi Erzincanın doğusunda bir parça var, hareket ettirmiş. Bir de Marmara Denizinin içi. İki kritik nokta var. Onun dışında 6.1, 6.5e kadar çıkan bir deprem her yerde olabilir. Çünkü onların anlamı 20-30 cm miktarında veya 1 metreye varan eksik yer değiştirmeler olabilir. Bunlar da bu tür depremlerle tamamlanabilir. Ama bu deprem, eğer yeri doğruysa Kuzey Anadolu Fayına ait bir deprem değil.
Son günlerde yoğun artçıların yaşandığı Pamukkale ve Denizlide iki tane büyük graber, normal faylarla sınırlı çöküntü alanı var. Büyük Menderes ve Gediz nehirlerinin birleştiği nokta. Orası sürekli deprem aktivitesi veriyor. Mesela 1963 ve 1988 yılları arasındaki 25 senelik döneme bakarsak, gördüğümüz gibi, yoğun bir deprem aktivitesi o dönemde de var. Yani bu 17 Ağustostan sonra herkes depreme daha duyarlı hale geldi ama Batı Anadoluda sürekli deprem üreten kaynaklar, faylar var. Bu normal fayların genel karakteristiği. Burada çok büyük depremler olmuyor, 7den küçük depremler.
| |