Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 17:16 TS 7 Haz., 2000
Çankırı depremi köylerde yüzlerce kerpiç evin çökmesine yol açtı. Çok sayıda yaralının bulunduğu Çankırı'nın özellikle köylerinde maddi hasar büyük.
Çankırı deprem
Çankırı’da deprem: 3 ölü, 80 yaralı
Merkez üssü Çankırı’nın Çerkeş ilçesi olan, 5.9 büyüklüğündeki depremde 3 kişi öldü, en az 80 kişi de yaralandı. Kurtarma ekipleri bölgeye ulaştı. Deprem, Orta Anadolu’dan Karadeniz’e kadar geniş bir alanda hissedildi.
NTV-MSNBC
    07 Haziran—  Merkez üssü Çankırı’nın Çerkeş ilçesi olan, 5.9 büyüklüğündeki depremde, ilk belirlemelere göre, 3 kişi öldü, en az 80 kişi de yaralandı. Saat 05.41’de meydana gelen ve 30 saniye süren deprem sırasında Ankara’nın Çubuk ilçesi Aşağı Çavundur kasabasında 1, Çankırı Orta ilçesinde de 1 kişinin öldüğü kaydedildi. Çubuk Kaymakamı Abdülhamit Erguvan, Çubuk’un Yukarı Çavundur beldesinin Aydost yaylasından 80 yaşındaki Fatma Erkoçoğlu’nun deprem nedeniyle geçirdiği şok sonucu yaşamını yitirdiğini bildirdi. Çankırı Valisi Halil Ulusoy da, merkez üssü Çerkeş ilçesi olan deprem nedeniyle Orta ilçesinde bir kişinin enkaz altından cesedinin çıkarıldığını bildirdi. Yetkililer aynı noktaya yakın yerlerde 1951’yılında 6.9, 1953 yılında da 6.0 büyüklüğünde depremler meydana geldiğini hatırlattılar. Deprem araştırma uzmanları NTV’ye çelişkili açıklamalar yaptı. Bir grup deprem uzmanı, Çankırı depreminin Kuzey Anadolu Fay Hattı’yla ilgisi bulunmadığını, farklı bir fay üzerinde gerçekleştiğini belirtirken, depremin Rasathane yetkilileri Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde olduğunu kaydetti.  

   
 
       
    MSNBC News MTA: Depremin kaynağı KAF değil
MSNBC News Meclis'te deprem çatlağı!
MSNBC News Işıkara: 5.0 civarında artçı olabilir
MSNBC News Kalafat: "Faylar etkilendi"
MSNBC News Barka: İki kritik nokta var
MSNBC News Gündoğdu: Kuzey Anadolu değil
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Güldürcek Barajı’nda depremden dolayı çatlamalar meydana gelmiştir. Biz de görevli arkadaşlarımızı göndererek, kontrollü bir şekilde suyun tahliyesine başladık.
HALIL ULUSOY
Çankırı Valisi
       Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi, merkez üssü Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde bu sabah meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde, şu ana kadar 3 kişinin öldüğünü, 80’den fazla kişinin yaralandığını bildirdi. Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi’nden yapılan açıklamada, depremin başta Çerkeş olmak üzere Orta ve Dodurga ilçelerini etkilediği belirtildi.Çankırı Valisi Halil Ulusoy, merkez üssü Çerkeş ilçesi olan deprem nedeniyle Orta ilçesinde bir kişinin enkaz altından cesedinin çıkarıldığını bildirdi.
       
BARAJDA ÇATLAK
       Ulusoy, Güldürcek Barajı’nda çatlak meydana gelmesi üzerine, barajdan kontrollü olarak su tahliyesine başladıklarını söyledi.
       Vali Ulusoy, “Yapmış olduğumuz enkaz kaldırma çalışmalarında bir vatandaşımızın cenazesini çıkardık. Güldürcek Barajı’nda depremden dolayı çatlamalar meydana gelmiştir. Biz de görevli arkadaşlarımızı göndererek, kontrollü bir şekilde suyun tahliyesine başladık. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir” dedi. Öte yandan, Dodurga beldesinde, yıkılan evlerin enkazı altında kalanlar bulunduğu ihtimali doğrultusunda, enkaz kaldırma çalışmaları yürütülüyor.

       Deprem Çankırı’nın yanı sıra Bolu, Karabük, Zonguldak, Kastamonu, Samsun, Çorum, Ankara ve Kırıkkale’de de hissedildi. Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
       “24 saat esasına göre çalışan Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi; valilikler, kaymakamlıklar ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla temasa geçerek, duruma anında müdahale etmiştir. İlk etapta, Ankara İli Sivil Savunma Birliği ekipleri alarma geçirilerek, 06.35 itibariyle bölgeye tam teçhizatlı bir ekip gönderilmiş, saat 08.00 civarında yine tam teçhizatlı ikinci bir ekip Orta ilçesine hareket etmiştir. Genelkurmay Başkanlığı ile kurulan temas sonucu bölge üzerinde keşif ve fotoğraflama uçuşu yapmak üzere Kara Kuvvetleri’ne bağlı iki adet helikopter bölgeye hareket etmiştir. Orta ilçesindeki binalarda hasarın fazla olduğu bildirildiğinden buraya Kızılay Genel Müdürlüğü’nce bir seyyar mutfak gönderilmiş, bölgenin çadır ihtiyacını karşılamak üzere Karabük Valiliği’nce gerekli tedbirlerin alınması sağlanmıştır.”
       Açıklamada, haberleşme sisteminin doğrudan ve kesintisiz yapılabilmesi için Başbakanlık Kriz Merkezi ile Orta ilçesi arasında seyyar uydu telefon hattı kurulması için cihazların yola çıkarıldığı belirtilerek, devlet bakanları Mustafa Yılmaz ve Edip Safter Gaydalı ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın’ın incelemelerde bulunmak üzere helikopterle bölgeye hareket edecekleri bildirildi.
       
DOĞALGAZ BORUSU PATLADI

       Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi açıklamasında, depremde, resmi olmayan bilgilere göre, Ankara’nın Çubuk ilçesinde 1, Çankırı’nın Orta ilçesinde de 1 olmak üzere 2 kişinin öldüğü, Çankırı Merkez’de 10, Çerkeş’te 5, Orta’da 3, Kurşunlu’da 2, Şabanözü’nde 1 ve Ankara-Çubuk’ta da 18 olmak üzere toplam 39 kişinin yaralandığı, Orta’da çok sayıda binanın yıkıldığı kaydedildi. Çubuk Kaymakamı Abdülhamit Erguvan bugün yaptığı açıklamada, Çubuk’un Yukarı Çavundur beldesinin Aydost yaylasından 80 yaşındaki Fatma Erkoçoğlu’nun deprem nedeniyle geçirdiği şok sonucu yaşamını yitirdiğini bildirdi.
       Çubuk’un Aşağı Çavundur kasabasında bir binanın çökmesi sonucu bir çocuğun enkaz altında kalarak öldüğü ve iki kişinin de yaralandığı belirtilen açıklamada, Ankara’nın Aktepe semtinde doğalgaz borusunda meydana gelen patlama sonucu, iki işçinin hafif şekilde yaralandığı bildirildi.

       Açıklamada, Ankara’nın Beypazarı, Şereflikoçhisar, Haymana, Polatlı, Nallıhan, Akyurt ve Çamlıdere kaymakamları ile yapılan görüşmelerden alınan bilgilere göre, bu ilçe ve köylerinde herhangi bir hasar ve can kaybı olmadığının tespit edildiği ifade edildi. Çankırı merkezindeki bazı binalarda çatlaklar olduğu, depremin yoğun olarak tahribat yaptığı Orta ve köylerindeki yıkılan bina ve yaralı sayısının yükselebileceği belirtildi.
       
200 KERPİÇ EV YIKILDI
       Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, deprem bölgesinde çok sayıda kerpiç evin yıkıldığı haberini aldıklarını vurgularken, “özellikle Orta ilçesinde 200 civarında kerpiç ev yıkılmış” dedi.
       Helikopterle bölgeyi havadan gezeceğini belirten Aydın, il ve ilçe merkezlerinde bekledikleri ölçüde tahribat olmadığını kaydetti. Koray Aydın, şunları söyledi:
       “Şu an itibariyle il ve ilçe merkezlerimizde beklediğimiz ölçüde tahribat yok. Biz daha büyük çaplı birşey olabileceğini düşünüyorduk. Sivil savunma ekiplerimizi bölgeye erken saatlerde gönderdik. Şu anda bölgedeler. Göçük olan binalara müdahale etmek üzere. Şu an itibariyle bütün ekipler görevi başında. Hakikaten Türkiye’de bir deprem bilinci oluştu. Herkes vazifesinin bilincinde. Herkesin görev başında olması, işin ciddiye alınması güzel birşey. Şu an itibarıyle fazla bir sıkıntı gözükmüyor.”
       
ANKARA’DA KORKULU ANLAR
Ankara'nın Çubuk ilçesinde 1 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda yaralı hastanede tedavi altına alındı.
Çubuk deprem        Depremden etkilenen Ankara’nın Çubuk ilçesindeki Aşağı Çavundur Köyü’nde 3 katlı bir bina çöktü. Olayda bir kişi öldü, 7 kişi yaralandı. İlçeye bağlı 20 köydeki binalarda yüzde 90 oranında hasar meydana geldiğini ifade eden Çubuk Kaymakamı Abdülhamit Erguvan, Aşağı Çavundur Köyü’nde bir göçük olduğunu, olay yerine giden ekiplerin kurtarma çalışmalarına başladıklarını belirterek, “göçük altında kalan 17 yaşındaki Ali Yılmaz’ın, kolon düşmesi sonucu olay yerinde öldüğü belirlendi, yaralanan 18 kişi ise Çubuk Devlet Hastanesi’nde tadavi altına alındı. Durumu ağır olan üç kişi Ankara’ya gönderildi” dedi.


       Yukarı Çavundur beldesinde taştan yapılan 10 yayla evinin çöktüğünü anlatan Erguvan, aynı bölgede bin küçükbaş, üçyüz de büyük baş hayvan olmak üzere toplam 1300 hayvanın telef olduğunu kaydetti. Erguvan, telef olan hayvanların kireçlenerek gömüldüğünü ifade etti.
       Kaymakam Erguvan’a göre, Kızılay, bölgeye ulaştırılmak üzere 200 çadır ile 200 battaniye yola çıkardı. Ayrıca Kışlacık bölgesi merkez olmak üzere, Kızılay, 1500 kişiye aynı anda yemek verebilen aşevi kuruldu. Bunların dışında bölgede, 6 ambulans, 16 kişilik mühendis ekibi, 4 dozer ve 16 kişilik personeli çalışmalarına başlarken, Ankara‘dan gönderilen 7 bin ekmeğinde bölgeye ulaştığı bildirildi.
       Öte yandan, çeşitli partilere mensup Ankara Milletvekilleri de Çubuk Kaymakamı Abdülhamit Erguvan‘dan, bölgedeki son durum ile ilgili bilgi aldılar.
       Depremin etkisiyle başkentlilerin büyük bölümü evlerini terkederken, panik nedeniyle de çok sayıda vatandaş hastanelere müracaat etti. Hacettepe Hastanesi’ne camdan atladığı için ayağı kırılan bir vatandaşın yanı sıra, aşırı korku nedeniyle kalp krizi geçiren bir başkentli daha getirildi. Kalp krizi geçiren vatandaşın durumunun ciddi olduğu ve yoğun bakıma alındığı belirtildi.
       İbni Sina Hastanesi’nde ise tansiyon ve göğüs sıkışması problemleri nedeniyle 3, Numune Hastanesi’nde ise tamamı psikolojik nedenlerden olmak üzere 4 başkentlinin tedavi altına alındığı belirtildi.
       
ÇANKIRI’DA OKULLAR TATİL OLDU

       Çankırı’da il kriz merkezi, okulların bir gün tatil edildiğini duyurdu. Çankırı Valisi Halil Ulusoy başkanlığında toplanan il kriz merkezi, il genelinde okulları bir gün süreyle tatil etti. Alınan karar, Çankırı belediyesi hoparlörlerinden belirli aralıklarla anons ediliyor. Bu arada, Çerkeş ilçesinde balkondan atlayan bir kişinin Kurşunlu Devlet Hastanesi’ne getirildiği, burada röntgeni çekilen şahısta herhangi bir kırığa rastlanmadığı ve taburcu edildiği bildirildi.
       Öte yandan, depremin hissedildiği Kastamonu, Çorum, Kırıkkale ve çevre ilçelerde de herhangi bir can ve mal kaybının olmadığı belirtildi.
       
TOPRAK KAYMASI
       Depremin Kastamonu’da hissedilmesinin ardından halk, sokaklara çıktı. Kent merkezi Esentepe mevkiindeki eski Tosya yolu, Patpat deresi mevkiinde meydana gelen toprak kayması sonucu trafiğe kısmen kapandı, açık olan kısımda ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor.
       Kastamonu’da, emniyet birimlerine herhangi bir can kaybı haberinin gelmediği bildirildi. Çorum ve Kırıkkale’de de hissedilen ve vatandaşları sokağa döken depremde, bu iller ve bağlı ilçelerinde, il merkezlerine can veya mal kaybı bilgisinin gelmediği belirtildi.
       
ARTÇI SARSINTILARI SÜRÜYOR
       5.9 büyüklüğündeki depremin artçı sarsıntıları sürüyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgiye göre, 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından saat 10.00’a kadar, 3,0 ila 4,5 arasında 25 artçı deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi’nden Doğan Kalafat, büyüklüğünün 5,9, şiddetinin 7 olduğunu bildirdi. Merkez üssü Çankırı Çerkeş depreminin saat 09.00’a kadar olan artçı sarsıntıları şöyle:
        Saat Büyüklük
        ——- ——————
        05.53 3.2
        05.57 3.2
        06.00 3.8
        06.02 3.2
        06.03 3.2
        07.24 3.2
        08.13 3.4
        08.40 3.4
        09.00 4.5
       
DİĞER DEPREMLER
       Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Çankırı’da meydana gelen 5.9 şiddetindeki depremin dışında, çeşitli yerlerde 6 küçük depremi daha tespit etti.
       Rasathanenin internet sayfasında yer alan bilgilere göre; depremlerin yer, saat, derinlik ve şiddetleri şöyle:
       Denizli-Merkez : 01:21 5 km. 3.0
       Denizli-Sarayköy: 01:40 5 km. 2.9
       Denizli-Sarayköy: 01:46 5 km. 3.6
       Bitlis-Ahlat: 02:59 5.5 km. 3.6
       Marmara Denizi: 03:14 5.4 km. 3.0
       Bitlis-Ahlat: 04:26 5.1 km. 3.0
       
       
       
       
       
       
       
 
       
    MSNBC News Dünya sallandı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları