Home page
Haber Menüsü


Miloşeviç ilk duruşmasında
 
Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne teslim edilen eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç mahkemenin yasadışı olduğunu söyledi.   Slobodan Miloşeviç Savaş Suçları Mahkemesi'nde

 
Belgrad
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
3 Temmuz—  Slobodan Miloşeviç mahkemenin yasadışı olduğunu ve duruşmayı reddettiğini açıkladı ve avukat istemedi. İngilizce konuşan Miloşeviç suçlamaların asılsız olduğunu; USSM’nin NATO’nun Sırbistan’a yönelik operasyonlarının devamı olduğunu söyledi. Yargıç Robert May, Miloşeviç’e kendisine yönelik suçlamaların okunmasını isteyip istemediğini sordu, Miloşeviç ise “bu sizin sorununuz” dedi. Yargıç, avukat istemediğini söyleyen Miloşeviç’ten tekrar düşünmesini istedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yargıç Richard May, iddanameyi okumadan önce, savunmasını hazırlaması için Miloşeviç’e zaman verilebileceğini söyledi. Duruşma 27 Ağustos’a ertelendi.
  Kosova'dan izlenimler
Burbuçe Ruşiti yazdı
Kosovalılar sabah saatlerinde televizyonlarının önüne toplanarak Lahey'deki Miloşeviç davasının ilk duruşmasını ilgiyle izlediler. Savaştan sonra, sabahları yayın yapmayan Kosova devlet televizyonu bugün özel yayınla bu tarihi yargilanmayı verdi. Ancak Yugoslavya Eski Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç’in Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi yargıçlarının önüne çikması, Kosova ve Bosna’da buruk bir sevinç yaratırken savaş kabuslarını da yeniden yaşattı. Bu yayından hemen sonra Kosovalıların ilk tepkisi şu oldu: "Miloseviç suçları işledigi Kosova'da ya da Bosna'da, toplu mezarların önünde yargılanmalıydı. Çünkü bu topraklarda Miloseviç yüzünden acı yaşamamış insan yok." Ama bir yandan da bu olay, ulusalarası adaletin büyük bir zaferi olarak nitelendiriliyor. Çünkü bugün, bu yargılama, Balkanlarda yaşanan faciaların sonunun başlangıcı olarak görülüyor.

       
CARLA DEL PONTE, MİLOŞEVİÇ İLE GÖRÜŞTÜ
       Eski Yugoslavya için Lahey’de kurulan mahkemenin başsavcısı Carla del Ponte ilk kez mahkemeye çıkan eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç ile kısa bir görüşme yaptı.
       Başsavcının siyasi danışmanı Jean-Jacques Joris, “Carla del Ponte, bütün sanıklarla yaptığı gibi, Miloşeviç ile de kısa bir görüşme yaptı” dedi.

       
       Miloşeviç ilk duruşmasına çıkarılmak üzere tutuklu bulunduğu Hollanda’nın Lahey kentindeki hapishaneden alındı. Miloşeviç hapishaneden yoğun güvenlik önlemleri altında çıkarıldı. Miloşeviç’in üç arabalık konvoyuna motorsikletli polisler de eşlik etti. Miloşeviç’i götüren konvoyun mahkeme binasına varışında gazeteci ve kameramanların görüntü almasına izin verilmedi. Polis, basın mensuplarını binadan uzaklaştırdı.

Lahey'deki Savaş Suçları Mahkemesi        
       Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanacak ilk devlet başkanı olan Miloşeviç’in avukatları dava sırasında salonda bulunmayacak. Miloşeviç, mahkemeyi tanımadığını açıklamış ve her türlü suçlamayı reddedeceğini belirtmişti.
       
10 KİŞİLİK AVUKAT EKİBİ
       Miloşeviç’in avukatı Zdenko Tomanoviç, Miloşeviç’in savunmasını Sırp halkının 10 yıl boyunca kurban edilmesine dayandıracaklarını söyledi.
       
Holbrooke: Miloşeviç’i mahkum etmek kolay değil

       Miloşeviç, 1998-99 yıllarında Kosova’da işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan yargılanacak.
       
  Miloşeviç'i yargılayacak heyet
Carla del Ponte
Yargıç Richard May
Yargıç Muhammed El Habib Fassi Fihri
Yargıç Patrick Lipton Robinson

       Miloşeviç’in avukatlarına göre, Miloşeviç savunmasında NATO’yu gerçek suçlu olarak göstermeye hazırlanıyor. Avukatı Branimir Gugl, “Bay Miloşeviç, NATO’ya karşı duran tek kişi olduğu için bunun tamamiyle siyasi bir mahkeme olduğuna inanıyor” dedi. Savunma tamamiyle “Sırp ulusal çıkarlarının korunması” senaryosuna dayandırılacak.

USSM Başsavcısı Carla del Ponte        
       Bosna savaşı sırasında meydana gelen Saraybosna kuşatması da, Müslümanların Sırplara karşı olan savaşında sempati kazanmak için yapılmış bir işgal olarak gösterilecek. Srebrenica katliamı ise Batı propagandasının bir ürünü...
       Miloşeviç’e göre, ülkesinde son on yılda olan her şey, dünyanın Sırp ulusuna karşı bir komplosundan ibaret. Avukatı Gugl, “Miloşeviç kendini Sırp halkının çıkarlarını koruduğu için suçlu hissetmiyor ve aynı şeyi yine yapacağını söylüyor” dedi.
       Bu arada Miloşeviç’in, iktidara gelişini destekledikleri gerekçesiyle bazı batılı diplomatları da tanık sandalyesine oturtmaya çalışacağı belirtildi. Bu diplomatlar arasında Lord Hurd of Westwell, Lord Owen ve Lord Carrington var.
       Balkanlar barış görüşmecilerinden olan Lord Owen, Miloşeviç’le “gizli anlaşma” yaptığını yalanladı.

       
       Miloşeviç’in yarınki duruşmasının kısa sürmesi bekleniyor. Mahkeme Başkanı Richard May, suçlamaları okuyacak ve sanığın yanıtını soracak. Asıl mahkemenin ise yıllarca süreceği tahmin ediliyor.
       
HOLLANDA, MİLOŞEVİÇ’İN EŞİNE VİZE VERİP VERMEMEYE KARAR VERECEK
       Hollanda hükümeti, Miloşeviç’in eşi Mira Markoviç’e vize verip vermeme konusunu değerlendiriyor. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Frank de Bruin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Miloşeviç’in yargılandığı mahkeme yetkililerinden, başvuruda bulunması halinde, Mira Markoviç’e vize verilmesi yönünde talep geldiğini söyledi.
       
MİLOŞEVİÇ’İN VALİZİ KAYBOLDU
  Miloşeviç-Yargıç May diyalogu
İlk duruşmadaki konuşmaların tam metni
Duruşmanın başında İngilizce konuşan Yugoslavya eski devlet başkanı Miloşeviç'in, duruşmanın ortalarına doğru ana dilinde konuşmaya başlaması üzerine, çevirmen kullanıldı.

       Eski Yugoslavya Devlet Başkanı’nın hayatındaki aksilikler bitmek bilmiyor. Son olarak da avukatının Miloşeviç için Lahey’e getirdiği valiz kayboldu. Avukat Zdenko Tomanovic kayıp valizde Miloşeviç’e duruşmada gerekli eşyalar bulunduğunu söyledi ancak eşyaların neler olduğunu açıklamadı.
 
       
    MSNBC News Miloşeviç avukat istemiyor
MSNBC News Yugoslavya'da hükümet düştü
MSNBC News Racak'ta buruk sevinç
MSNBC News Miloşeviç'in tek yönlü gidiş bileti
MSNBC News Avrupa'daki son diktatörün sonu
MSNBC News Yugoslavya'ya yardım miktarları belli oldu
MSNBC News Miloşeviç hakkında USSM iddianamesi
TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları