Home page
Haber Menüsü


Avrupa’daki son diktatörün sonu  
Balkanları kana bulayan Yugoslavya eski Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanmak üzere götürüldüğü Lahey’de cezaevine konuldu. Sırbistan Devlet Başkanı’nın USSM’ye kendiliğinden teslim olabileceği belirtildi.  
   
Miloşeviç Lahey'de elleri kelepçeli olarak hapishaneye götürülürken  
 
   
Belgrad
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    29 Haziran —  Miloşeviç, savaş suçuyla uluslararası mahkemede yargılanacak ilk devlet başkanı olacak. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi (USSM) Savcısı Carla del Ponte, Slobodan Miloşeviç’in 3 Temmuz Salı günü yargıç karşısına çıkarılacağını bildirdi. Ekonomik sıkıntılar yaşayan Belgrad yönetimi, Miloşeviç’i teslim ederek, bugün Brüksel’de yapılacak toplantıda, daha önceden vaat edilen 1 milyar dolarlık yardımın serbest bırakılmasını bekliyor. Öte yandan, Sırbistan İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Sırbistan Devlet Başkanı Milan Milutinoviç’in de USSM’ye teslim olabileceğini ve Miloşeviç aleyhine tanıklık edebileceğini açıkladı.  

   
 
       
    MSNBC News Cem: Miloşeviç bizim canımız olan insanların kanına girmiştir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Miloşeviç, dün tutuklu bulunduğu Belgrad Cezaevi'nden zırhlı bir araçla alınarak önce Borsa-Hersek'teki ABD üssüne, buradan da uçakla Lahey'e gönderildi.
       Bir İtalyan gazetesine demeç veren USSM Savcısı Del Ponte, “eski Sırp liderini ne zaman görebileceğinin” sorulması üzerine, “Salı günü yapılacak ilk duruşmadan önce olmaz” dedi. Miloşeviç’in dün gece Lahey’e sevk edilmesinden sonra konuşan Del Ponte, “Bu normal sorgulama olacak. Duruşmadan sonra kendisiyle görüşüp çalışma programımı belirleyeceğim” ifadesini kullandı.

Miloşeviç'i Lahey'e götüren helikopter         USSM sözcüsü Jim Landale, Reuters televizyonuna yaptığı açıklamada, Miloseviç’in yargıç önüne ilk kez Salı günü TSİ 11.00’de çıkarılacağını, bu duruşmada kendisine suçlamaların okunacağını ve savunmasının isteneceğini söyledi.
  Miloşeviç'in kurbanları
Kosova ve Bosna'da hüzünle karışık sevinç
Racak'ta yaşananlar unutulmadı

       
“AYNI ŞEYLERİ YİNE YAPARIM”
       Miloşeviç’in gözaltında bulunduğu Lahey’de ailesiyle temasa geçtiği ve hakkındaki savaş suçlarına karşı kendisini savunacak avukat heyetini belirlediği bildirildi. Miloşeviç’in avukatlarından Branimir Gugl, yaptığı açıklamada, eski Devlet Başkanı’nı Belgrad mahkemesinde yolsuzlukla ilgili davada savunmakla görevli olan avukatların, Uluslararası Savaş Suçları Makemesi’nde de savunacağını bildirdi. Avukat Gugl, savunma heyetinin Hollanda’ya bugün ya da yarın gideceğini kaydetti. Miloşeviç’in, “kendisini suçlu hissetmediğini çünkü politikasının Sırbistan halkının çıkarlarını korumak olduğunu ve aynı şeyleri yeniden yapabileceğini” söylediğini anlatan Gugl, Miloşeviç’in şu an kendisinden çok ailesini düşündüğünü ve onları sakinleştirmeye çalıştığını da söyledi.
       Bu arada USSM’den yapılan açıklamada, Miloşeviç’in sağlık durumunun iyi olduğu ve bugün muayene edilen eski Yugoslavya Devlet Başkanı’nın hiçbir sağlık sorunu bulunmadığı belirtildi. USSM yetkililerinin Miloşeviç’e hakkındaki iddianameyi sundukları ve Miloşeviç’in iddianamenin kendisine sunulması sırasında sükunetini koruduğu kaydedildi.
       Miloşeviç’in Lahey’e gönderildiği haberi, ilk olarak dün akşam saatlerinde bağımsız yayın yapan B-92 Radyosu tarafından duyuruldu.
Yugoslavya’da hükümet düştü

       Bütün dünyada bomba etkisi yapan haberde, hükümet kaynaklarına dayanılarak eski Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç’in, Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne (USSM) teslim edilmek üzere yola çıkarıldığı duyuruldu. Miloşeviç’in avukatları, habere inanamadıklarını söylediler.
  Miloşevic ve Yugoslavya
Yugoslavya'da Miloşeviç dönemi
Portre: Slobodan Miloşeviç
Belgrad-USSM ilişkileri
Ama basın mensupları Miloşeviç’in de içinde bulunduğu bir araç konvoyunun bilinmeyen bir yöne doğru hareket ettiğini bildirdi. Ardından, Sırbistan Başbakanı Zoran Cinciç, televizyonda yaptığı açıklamada, “Eski Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç, Lahey yetkililerine teslim edildi” diye konuştu.
Miloşeviç hakkında USSM iddianamesi

       
CİNCİÇ: ANLAYIŞ BEKLİYORUZ

       Sırbistan Başbakanı Zoran Cinciç, eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç’in USSM’ye teslimi yönünde hükümetin verdiği “zor karar” için Sırp halkının anlayış göstermesini istedi. Cinciç, devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, “Bunu Sırbistan’ın iyiliği, çocuklarımızın geleceği için yaptık” diye konuştu.
       
Del Ponte: Miloşeviç’in trasferi başlangıçtır

       
       Gelen haberlere göre, Miloşeviç önce Belgrad’dan Bosna-Hersek’in Tuzla kentinde bulunan Amerikan üssüne götürüldü. İlerleyen dakikalarda Belgrad Haber Ajansı, Miloşeviç’i taşıyan uçağın, Belgrad’dan ayrıldığını duyurdu.
Lahey'e ulaşan Miloseviç, havaalanından helikopterle alınarak Scheveningen Cezaevi'ne konuldu.
       İnsanlık ve savaş suçu işlemek itham edilen Miloşeviç’i taşıyan uçak, Türkiye saatiyle 02.00 sıralarında Lahey’in kuzeyindeki Valkenburg Askeri Havaalanı’na indi. Miloşeviç, havaalanından helikopterle Lahey’deki Scheveningen Cezaevi’ne götürüldü. Burada Miloşeviç’e hakkındaki suçlamaların ve haklarının okunduğu belirtildi. Miloşeviç’in, sağlık kontrolünden geçirileceği kaydedildi.
  Miloşeviç'e konforlu hücre
Miloşeviç'e otel odasını andıran hücre veriliyor.

       
KOŞTUNİTSA: ANAYASAYA AYKIRI

Miloşeviç hapishaneye götürülürken        
       Miloşeviç’in halk ayaklanmasıyla devrilmesinden sonra koltuğuna oturan Yugoslavya Cumhurbaşkanı Voyislav Koştunitsa ise, eski Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç’in USSM’ye teslim edilmesinin anayasaya aykırı bir hareket olduğunu savundu. Miloşeviç’in teslim edilmesinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini ileri süren Koştunitsa, “Bu olay devletin anayasal düzeninin ciddi şekilde tehlikeye atıldığı şeklinde yorumlanabilir” dedi.
Mirka: Eşim ve ailem medya kurbanı

BELGRAD YARDIM BEKLİYOR
       Miloşeviç’in Lahey’e teslim edilmesine yönelik alınan kararla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma kararı çıkmasına rağmen Miloşeviç’in apar topar Lahey’e gönderilmesinin altında Yugoslavya’nın ekonomik sıkıntıları yatıyor. Belgrad yönetimine yapılacak dış yardım, Amerika Birleşik Devletleri ve Batılı ülkeler tarafından Miloşeviç’in Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne teslim edilmesi koşuluna bağlanmıştı. Bugün Brüksel’de yapılacak toplantıda, Yugoslavya’ya verilmesi öngörülen 1 milyar dolarlık yardımın serbest bırakılması bekleniyor.
Yugoslavya’ya yardım miktarları belli oldu

KATLİAMLARDAN SORUMLU TUTULUYOR
       USSM, Mayıs 1999’da Miloşeviç’i Kosova’da Arnavutlara karşı işlenen toplu katliamlardan ve Arnavutların yerlerinden edilmesinden sorumlu tutarak, savaş suçu işlemekle suçlamıştı.
  USSM'nin tarihçesi
Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçlarını araştırmak üzere 1993'te kurulan USSM'de ölüm cezası verilemiyor. En büyük ceza ömür boyu hapis.
Savcıların, Miloşeviç’i, Bosna Hersek ve Hırvatistan’da da savaş suçu işlemekle itham etmeleri bekleniyor. Görevini kötüye kullanmak ve yolsuzlukla suçlanan Miloşeviç, 1 Nisan’da Belgrad’da güvenlik güçlerine teslim olmuştu. Hükümet, Miloşeviç’i USSM’ye teslim edebilmek için 23 Haziran’da kanun hükmünde kararname yayınlayınca, Miloşeviç’in avukatları kararnamenin anayasaya uygun olmadığını öne sürerek dava açmışlardı.
Miloşeviç Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu

BELGRAD KARIŞTI

       Yugoslavya’nın eski Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç’in yargılanmak üzere Lahey’deki USSM’ye teslim edildiğinin açıklanmasından sonra, Belgrad’da toplanan yaklaşık 4 bin kişi “ayaklanma” çağrısında bulundu. Binlerce Miloşeviç yanlısı, başkentin merkezinde toplanarak “hıyanet” yazılı pankart altında gösteri yaptı. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan göstericiler, çok sayıda gazeteci ve televizyon muhabirini tartaklarken, (Sırbistan Başbakanı Zoran) “Cinciç’i öldüreceğiz” şeklinde sloganlar attı.
  MİLOŞEVİÇ`İN EŞİ MİRA MARKOVİÇ:
"Kahramanım olmadan kendimi kaybolmuş hissediyorum"
Lahey`deki uluslararası savaş suçları mahkemesinde dün yargıç karşısına çıkan eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç`in eşi Mira Markoviç, kocasını ``kahramanım`` diye niteleyerek, o olmadan ``kendini kaybolmuş hissettiğini`` söyledi. Markoviç, eşi Miloşeviç`in Lahey`e teslim edilmesinden bir gün sonra Hırvatistan`ın haftalık Globus dergisine verdiği demeçte, ``Onsuz tek başıma bir şey yapamıyorum. Hayatım boyunca hep yanımdaydı. Onu hala şirin ve çekici buluyorum. Ne söyleyebilirim? O benim kahramanım`` dedi. İlk gençlik dönemlerinden bu yana Miloşeviç ile siyasi ve özel yaşantısında birlikte olan 58 yaşındaki Markoviç, neo komünist görüşleri ve tasavvuf tutkusu nedeniyle Balkanlar`ın ``Lady Macbeth``i ya da ``Kızıl Cadı``sı olarak adlandırılıyor.
A.A.

       
ORDUDAN “YORUM YOK”
       Yugoslav ordusu, hükümetin eski lider Slobodan Miloşeviç’i Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne (USSM) dün akşam teslim etmesi konusunda yorum yapmadı. Genelkurmaydan bir yetkili, Tanjug ajansına yaptığı açıklamada, “Ordunun hükümetin verdiği kararı yorumlaması için sebep yok” dedi.
  Dış tepkiler
Batılı liderler, Miloşeviç'in Lahey'e teslim edilmesini memnuniyetle karşıladı
Bush: Kararı alkışlıyorum
Chirac: Hesap verecek
Blair: İyi haber
Rusya tepki gösterdi
AA

       Kimliğinin açıklanmasını istemeyen askeri yetkili, “Bu karar ve uygulanışı hükümet icraatıdır. Anayasa’yla uyum içindeki ordunun bu kararla ilgisi olamaz. Bütün ordu birlikleri, her zamanki gibi faaliyetlerini sürdürmektedir” diye konuştu. 80 bin askerden oluşan ordu Devlet Başkanı Voyislav Koştunitsa’ya, 60 bin polisten oluşan güvenlik güçleri ise hükümete bağlı bulunuyor. Koştunitsa, Miloşeviç’in USSM’ye teslim edilmesinden yana değildi ve hükümetin dünkü kararından “iş işten geçtikten sonra”’ haberdar olmuştu.
       
YUNANİSTAN’DA MİLOŞEVİÇ DESTEKÇİLERİ GÖSTERİ YAPTI
       Yunanistan’ın başkenti Atina’da, yaklaşık 3 bin kişi, Yugoslavya eski Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç’in Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne (USSM) teslim edilmesini protesto etti. Atina’daki ABD ve Yugoslavya Büyükelçiliği yakınlarında gösteri yapan Komünist Parti yanlısı protestocular “Miloşeviç’e özgürlük” diye bağırdılar. Yüzlerce polis ABD Büyükelçiliği’nin etrafını kuşatırken, bir grubun, protesto mektubunu iletmeleri için Yugoslavya Büyükelçiliği yakınlarına yaklaşmalarına izin verildi. Öte yandan, Komünist Parti’nin Rizopastis adlı gazetesinin manşetinde “Miloşeviç katillerin elinde” başlığı yer alırken, muhafazakar Kathimerini gazetesi “Bir avuç dolar için” başlığını kullandı. Yunanistan’da birçok kişi, Yugoslavya’yı anayasayı çiğnemekle suçluyor ve ABD’yi Sırbistan’a şantaj yapmakla eleştiriyor.
       
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları