Home page
Haber Menüsü


Yugoslavya Başbakan Yardımcısı Miroljub Labus, uluslararası topluluğa, ülkesinin geçiş döneminin yükünü birlikte omuzlama çağrısında bulundu.
Yugoslavya’ya yardım miktarları belli oldu
Belçika’nın başkenti Brüksel’de bugün başlayan Yugoslavya’ya yardım konferansında, bu ülkeye yapılacak yardımın miktarı yavaş yavaş belli olmaya başladı.
Brüksel/Berlin
REUTERS
    29 Haziran—  Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn, bankanın Yugoslavya’nın yeniden imarı için 580 milyon dolar tutarında yardım edeceğini bildirdi. Linn, bu miktarın 150 milyon dolarının bu yıl, geriye kalan 430 milyon dolarlık kısmının gelecek yıl bu ülkeye aktarılacağını belirtti. Avrupa Komisyonu ise, Yugoslavya‘ya uluslararası yardım için yapılan konferansta, bu ülkeye 1 milyar 280 milyon dolar yardım taahhüdünde bulundu.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Komisyon sözcüsü Gunnar Wiegand, beklenen miktardan 30 milyon dolar daha fazla çıkan yardımla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu çok çok olumlu bir sonuç“ dedi. Dünyü Bankası‘nın Avrupa ve Orta Asya‘dan sorumlu Başkan Yardımcısı Johannes Linn ise, yardımla ilgili olarak “Bu uluslararası toplumun (Yugoslavya‘ya) çok büyük yanıtıdır“ diye konuştu
       Uzun bir süre konferansa katılma konusunda tereddüt eden ve yardımına Belgrad’ın USSM ile işbirliği şartını koyan ABD de, bu ülkeye 181 milyon dolar tutarında bir yardım taahhüt etti. 40 kadar ülke ile 30 civarında uluslararası yardım kuruluşunun katıldığı Brüksel konferansında karara bağlanması beklenen mali yardımın büyük bölümünün, altyapının iyileştirilmesi, eğitim ve tıp elemanlarının maaşlarının ödenmesine ayrılması öngörülüyor. Dünya Bankası uzmanları, Yugoslavya’nın önümüzdeki yıl 1.2, ondan sonraki 4 yıl için de 3.9 milyar dolara ihtiyacı olduğunu bildirmişlerdi.
       Yugoslavya Başbakan Yardımcısı Miroljub Labus, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, yardım yapacak ülke ve kuruluşlarından, ülkesinin yeniden yapılanmasına yardımcı olmalarını istedi uluslararası topluluğu “ülkesinin geçiş döneminin yükünü birlikte omuzlamaya” çağırdı.
       Başbakan yardımcısı Labus, konuşmasında, eski Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç döneminde ekonomik alanda yıllarca kötü yönetilmesiyle ve yarım milyondan fazla mülteci yaratan bir dizi Balkan savaşıyla bozulan bir ulusu betimledi. Dünya Bankası yetkilisi Johannes Linn de, “uluslararası toplum, Yugoslavya’ya karşı cömert davranmalıdır. Borçların silinmesini de gündeme almalıyız” diye konuştu. Sırbistan Maliye Bakanı Bozidar Djeliç ise, mali yardımın mümkün olduğunca acil yapılması gerektiğini vurguladı. Konferansı düzenleyenler, Yugoslavya’nın bozulmuş altyapısının iyileştirilmesine yardımcı olmak amacıyla 1.25 milyar dolar yardım toplamayı amaçlıyor.
       
SOLANA: “BELGRAD YARDIMI HAKETTİ”
       AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Slobodan Miloşeviç’in USSM’ye teslimini çok önemli bir adım olarak memnuniyetle karşıladığını belirterek, Belgrad’ın bu zor kararı alarak yardımı hakettiğini söyledi.
       Solana, bir savunma konferansı için Berlin’e gelişinde yaptığı açıklamada, Miloşeviç’in tesliminin uluslararası adalete inanan herkes için iyi bir haber olduğunu, insanlığa karşı suç işlemekten suçlanan bir kişinin uluslararası mahkemede adil bir şekilde yargılanmasının çok önemli olduğunu belirtti.
       Güneydoğu Avrupa İstikrar Paktı başkanı Bodo Hombach da, Yugoslavya’nın Miloşeviç’i teslimi karşısında Batılı ülkelerin Belgrad’a büyük maddi yardımını serbest bırakabileceğini kaydetti. Hombach, Miloseviç’in tesliminin ardından Yugoslavya’ya birlik çağrısında da bulundu. Bu arada, Norveç Dışişleri Bakanı Thorbjoern Jagland, Miloşeviç’in Yugoslavya’nın dağılmasında, ardından bölgede çıkan savaşlarda önemli sorumluluğu bulunduğunu ve zamanımızın en büyük savaş suçlarından bazılarıyla suçlandığını belirtti. Jagland, “Miloşeviç şimdi de yargı karşısına geçip, bu çok ciddi suçlamalara yanıt vermeli” dedi.
       
       
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları