Home page
Haber Menüsü


TÜSİAD’dan siyasi reform talebi
Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Anayasa değişikliklerinin gerçekleştirilmesini ve Siyasi Partiler Yasası’nın reforma tabi tutularak partilerin şeffaflaşması ve parti içi demokrasinin sağlanmasını istedi.
Ankara
NTV-MSNBC
26 Haziran— TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Parlamento İşleri Komisyonu Başkanı Mustafa Koç, gelecek yasama yılında parlamentodan tüm siyasi partilerin uzlaşması ile hazırlanmış bir siyasi partiler kanununun geçmesinin çoğulcu, özgürlükçü, şeffaf ve topluma değer veren bir siyasi parti yapısının sağlanmasını ümit ettiklerini bildirdi.

   
 
       
    MSNBC News Anayasa değişikliği Eylül'e kaldı
MSNBC News Yılmaz: Anayasa'nın 15 maddesi hemen değişebilir
MSNBC News TÜSİAD: Yeni bir toplum sözleşmesi imzalanmalı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  TÜSİAD’ın siyasi partiler yasasında değişiklik öngören paketiyle ilgili olarak Ankara Sheraton Oteli’nde düzenlediği basın toplantısında konuşan Koç, geçen hafta yaşananların anayasa değişiklik paketinin ne denli önemli olduğunu gösterdiğini, diğer yandan da Anayasa değişikliklerinin gerçekleştirilmesinde gecikildiğini ortaya koyduğunu söyledi.
       Mustafa Koç, bu çalışmaların Meclis’in tatile girmeden yasalaşmasının hem içerde, hem de yurtdışında Türkiye’nin geleceğine olan güvenin artmasına yardımcı olacağını kaydetti. Koç, Anayasa değişiklik paketinin gerek siyasi sistemde bazı açılımlar sağlanması, gerekse Avrupa Birliği Kopenhag siyasal kriterlerinin karşılanması yönünde önemli bir adım olarak gördüklerini belirtti.
       Mustafa Koç, genel doğrultusu itibariyle TÜSİAD’ın demokratikleşmeyle ilgili yayınladığı raporlar ve görüşler ile paralel noktalar içeren bu pakette, mevcut siyasi partiler mevzuatının reforma tabi tutulmasının başta parlamenterler olmak üzere tüm kuruluşlar için önemli bir öncelik olduğuna dikkat çekti. Koç, “Önümüzdeki yasama yılında Anayasa değişikliği paketinde olduğu gibi Meclis’ten tüm siyasi partilerimizin uzlaşması ile hazırlanmış bir siyasi partiler kanunun geçmesini çoğulcu, özgürlükçü, şeffaf ve topluma değer veren bir siyasi parti yapısının sağlanmasını ümit ediyoruz” dedi.
       
“TÜRKİYE DEMOKRATİKLEŞMEDE ÖRNEK OLMALI”
       TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Parlamento İşleri Komisyonu Başkanı Mustafa Koç, şöyle konuştu:
       “Ülkemiz, demokratikleşme konusunda da sadece başka ülkeleri takip eden değil, dünya trendleri doğrultusunda öncü örnekleri de oluşturmalıdır. Örneğin halen Avrupa’da yalnızca Almanya, İspanya ve Türkiye’de bir Anayasal yükümlülük olarak yer alan parti içi demokrasi ilkesini uygulamaya geçirecek mevzuat değişikliklerinin ülke ihtiyaçları ve modern yaşamın gereklerine uygun şekilde gerçekleştirilmesi, ülkemize uluslararası arenada da saygınlık kazandıracaktır.
       
SİYASİ PARTİLERİN HESAP VERMESİ
       Toplumun siyasi partilerin güveni arttıracak en önemli araçlardan biri de siyasi partilerin hesap verilebilirliğinin sağlanmasıdır.
       Seçim harcamalarının sınırlarının denetim usullerinin saygınlık ilkesi çerçevesinde düzenlemesi ve mevcut siyasal partiler mevzuatının reforma tabi tutulması, başta parlamenterler olmak üzere tüm ulusumuz için çok önemli bir önceliktir.
       Önümüzdeki yasama yılında Anayasa değişikliği paketinde olduğu gibi Meclis’ten tüm siyasi partilerimizin uzlaşması için ile hazırlanmış bir siyasi partiler kanununun geçmesini çoğulcu, özgürlükçü, şeffaf ve topluma güven veren bir siyasi parti yapısının sağlanmasını ümit ediyoruz.”
       
“LİDERİN SEÇTİĞİ VEKİLLER”
       Mustafa Koç’un ardından kürsüye gelen TÜSİAD Siyasi Kriterler Çalışma Grubu Başkanı Can Paker, Türkiye’de siyasi partiler sisteminin dünyaya ve topluma kapalı partiler yarattığını söyledi. Rekabet ortamının başarısız kadroların elenmesi için en uygun yöntem olduğunu belirten Paker, bu yöntemin siyasi parti sistemimiz açısından geçerli olmadığını, dolayısıyla oylarında dramatik düşüşler görülen partilerin bile aynı liderle yola devam ettiğini belirtti.
       “Toplumumuz bir ömür boyunca karşısında aynı liderleri görüyor” diyen Can Paker, parti kadrolarının lider tarafından seçildiğini, bunun sonucunda Meclis’teki parlamenterlerin milletin değil, liderin vekili konumuna düştüğünü öne sürdü.
       Yapılan kamuoyu yoklamalarına dikkat çeken Paker, “Toplumun çok önemli bir bölümü, hangi partiye oy vereceği konusunda kararlı bir biçimde kararsız görünüyor” dedi. Partilerin oy oranlarındaki düşüşün bir uyarı olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Paker, siyasi partilerin dış dünyaya açık, parti içi demokrasiyi işleten ve şeffaf yapılar haline gelmesini sağlayacak yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini ekledi. Can Paker, “Siyaset yapma anlayışının da değişmesiyle birlikte, Türkiye ekonomik ve siyasi reformları daha kolay gerçekleştirip Kopenhag Kriterleri’ne uyum konusunda mesafe alabilecektir” dedi.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları