Home page
Haber Menüsü


AİHM : RP kararı Eylül’e sarkabilir
Kapatılan Refah Partisi’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) Türkiye’ye karşı açtığı davayla ilgili kararın Eylül ayına sarkabileceği belirtildi.
Kayhan Karaca/Strasbourg
NTV-MSNBC
20 Haziran— NTV’nin AİHM kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Refah Partisi kararı en erken 15 Temmuz tarihine doğru açıklanacak.

   
 
       
    MSNBC News FP'nin erteleme talebi reddedildi
MSNBC News Fazilet Partisi'nde 'ret' şoku
MSNBC News Erdoğan'dan Yenilikçilere: Sine-i millet ve 3. yola aldanmayın
MSNBC News 'Sine-i millet' tartışması FP'yi böldü
MSNBC News FP'de yeni parti hazırlığı hızlandı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ancak mahkeme yetkilileri, “teknik sorunlar” bulunduğunu öne sürerek, kararın açıklanmasının Eylül, hatta Ekim ayına kadar ertelenebileceği olasılığından da söz ediyorlar. Yetkililer, AİHM’nin RP ile ilgili kararını adli tatile gireceği 16 Temmuz tarihinden önce “almaya çalışacağını” belirtiyorlar. AİHM prosedürüne göre, herhangi bir dava hakkında alınan kararlar, 3 hafta sonra duyuruluyor. Bu da, kararın henüz tamamlanmayan bölümlerinin, bugünlerde kaleme alındığı anlamına geliyor.
       
  FP kapatma davası
Milli Görüş'ün tarihi
Erdoğan, Yenilikçileri uyardı
‘Sine-i millet’ FP’yi böldü
FP’de yeni parti hazırlığı
AİHM'nin RP kararı eylülde
Sezer: Beyan vermek yanlış
Liderlerin Anayasa zirvesi
Gökçek: Kapanmazsak kalırım
Öte yandan, RP’nin eski yöneticilerinden ve Genel Başkan Necmettin Erbakan ve Ahmet Tekdal ile birlikte Türkiye’ye karşı davayı açanlardan biri olan Şevket Kazan’ın da geçtiğimiz günlerde Strasbourg’a gelerek, RP’nin Fransız avukatı Laurent Hincker’le görüştüğü öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Kazan, Fransız avukattan “RP davası kararının en kısa sürede açıklanması için AİHM bünyesinde girişimde bulunmasını” istedi.
       Fazilet Partisi Milletvekili Şeref Malkoç’un Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı “dava ertelemesi” basvurusu da Strasbourg’dan dün iletilen bir sinyalin sonuncunda gerçekleşti. RP’nin avukatı Hincker, muvekkilerine “AİHM’deki kararın Temmuz ortalarında açıklanabileceğine dair işaret aldığı” sinyalini verdi.
       
AİHM’DEKİ REFAH PARTİSİ DAVASI
       AİHM, RP’nin Türkiye’ye karşı açtığı davayı 16 Ocak 2001 tarihinde görmeye başladı. Necmettin Erbakan, Şevket Kazan ve Ahmet Tekdal, yöneticisi oldukları RP’nin kapatılışına itiraz etmek amacıyla AİHM’ye başvurmuşlar, başvuruları mahkeme tarafından 3 Ekim 2000 tarihinde “kabul edilebilir” ilan edilmişti.
       
6 MADDE İHLAL EDİLİYOR
       AHİM, RP davasına Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) şu maddelerine dayanarak inceledi:
* Düşünce, vicdan ve inanç özgürlükleri ( AİHS 9. Madde),
* İfade özgürlüğü (AİHS 10. Madde),
* Örgutlenme özgürlüğü (AİHS 11. Madde),
* Ayrımcılığın yasaklanması (AİHS 14. Madde),
* Mülkiyetin korunması (AİHS 1 n°’lu protokolun 1. Maddesi),
* Özgür seçim hakkı (AİHS 1 n°’lu protokolun 3. Maddesi).
       RP’nin avukatları, AİHM’ye yaptıkları başvuruda AİHS’nin adil yargılanmayla ilgili 6. Maddesi, suçta ve cezada kanunilikle ilgili 7. Maddesi ve AİHS’nin 7 n°lu protokolunun aynı suç için iki defa yargılanma ve cezalandırılmayla ilgili 4. Maddesini de gerekçe göstermişler, ancak AİHM başvurunun bu bölümlerini “kabul edilemez” ilan etmişti.
       RP, 16 Ocak 1998 tarihinde, “Laiklik prensibine karsi faaliyetlerin odaği haline geldiği” gerekçesiyle, 2820 saylı Siyasi Partiler Kanunu’nun 101 b ve 103§1 maddeleri uyarınca Anayasa Mahkemesi tarafindan kapatılmıştı. Aynı yasanın 107. Maddesi geregince de tüm malvarliği Hazine’ye devredilmişti.
       Anayasa Mahkemesi’nde RP’nin kapatılmasına ilişkin oylamada, iki yargıç (Haşim Kılıç ve Sacit Adalı) kapatılma kararının AİHM’nin siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin içtihatlarıyla uyumsuz olduğu gerekçesiyle kapatılmaya karşı oy kullanmışlardı. Aynı yargıçlar, şiddete başvurmayan siyasi partilerin siyasi sahnede yeri olduğu ve “şok edici” ve “rahatsğz edici” fikirlerinin dahi çogulcu bir sistemde tartışma konusu olabileceği görüşlerini savunmuslardı.
       Dolayısıyla RP’nin avukatları bu konuyu gündeme getirerek, örgütlenme ve ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğini savundular.
       
İÇTİHAT VAR
       RP davası, AİHM’nin Türkiye’de siyasi partilere getirilen yasaklamalarla ilgili ele aldıdğı ilk dava değil.
       Bundan önce, Sosyalist Parti (SP), Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) ve Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖZDEP) Anayasa Mahkemesi tarafindan kapatıldıktan sonra AİHM’ye başvurmuşlardı. AİHM, bu 3 davada da Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözlesmesi’nin örgütlenme özgürlügüyle ilgili 11. Maddesini ihlal ettiğine hükmetmişti.
       
RP’NIN SAVUNMASI
       RP, AİHM’ye 500 bin dolarlık maddi tazminat istemiyle yaptığı başvuruda şu konuları ön plana çıkarttı:
       RP’nin kapatılması AİHS’nin 11. Maddesine aykırıdır. Laiklik prensibine aykırı davranan bir partinin kapatılmasının yasalarla öngörüldüğü doğrudur, ancak laikliğin öncelikli önemi RP’nin programında açıkça dile getirilmiştir. RP hiçbir zaman ne anayasal düzene ne de laiklik prensibine karşi olmuştur. Kaldı ki laiklik kavramının uygulanışı da Türkiye’nin iç gündem maddeleri arasındadır.
       RP’nin kapatilmasına gerekçe olarak, bazı üyelerinin basında çıkan ifadeleri gösterilmiştir. Demokratik bir toplumda bu gereksiz bir uygulamadır. Kaldı ki bu ifadelerin sahibi üyeler RP’den ihraç edilmiştir. Söz konusu ifadelerde kesinlikle şiddet çağrısı bulunmamaktadır.
       RP yöneticileri dini planda tavır aldıklari ve bu konuları siyasi tartişma gündemine taşıdıkları için cezalandırılmıştır. Dini felsefeye dayalı değerleri programına katan bir siyasi parti kurmak AİHS’nin 9. Maddesi kapsamına girmektedir. RP yöneticilerinin din özgürlüğü ihlal edilmiştir.
       RP yöneticilerinin gördükleri dini eğitim ve esinlendikleri dini felsefe RP’nin laiklik ilkesini çignediğinin bir göstergesi olarak sunulmuştur. Bu bağlamda, AİHS’nin 9. Maddesine ek olarak, 14. Maddesi de ihlal edilmiştir. Yani RP yöneticilerine ayrımcılık yapılmıştır.
       Anayasa Mahkemesi, siyasi partiler kanununa yönelik düzenlemeleri iptal ederek, AİHS’de öngörülen özgürlüklerin aksine RP’nin hak ve özgülüklerini kısıtlamıştır. Bu da AİHS’nin 17 ve 18. Maddelerinin ihlali anlamına gelmektedir.
       Kapatilma kararı sonrası RP’nin malvarlığının Hazine’ye sevki de AİHS’nin 1 n°lu protokolunun 1. Maddesine aykırıdır.
       Birkaç üyesinin ifadesi nedeniyle kapatılan RP’ye oy veren 6,5 milyon seçmenin istedikleri partiye oy verme haklari da ellerinden alinmis, boylelikle AİHS’nin 1 n°’lu protokolunun 3. Maddesi ihlal edilmiştir.
       RP’nin gerçek kapatılma nedeni Türkiye’deki buyuk sirketlerin RP’nin devletin bu sirketlere borçlanmalarini engellemek yonundeki politikasıdır. Bu şirketler (isim verilmiyor) bu politikanğn Türkiye’nin yararona olduğunu bilmekle birlikte, kendi çıkarlarına aykırı olduğu kanısındadır. Bu şirketler basın aracılığıyla RP’nin itibarini zedelemiş ve kapatılması için bürokrasiyi kullanmışslardır.
       
TÜRKİYE’NİN YANITLARI
       Türk hükümeti ise AİHM’ye gönderdiği ön savunmasında şu ayrıntılara yer verdi:
       Laiklik ilkesi liberal ve çoğulcu demokrasinin öncelikli koşuludur. Laiklik prensibine uyan bir ülke toplumun dini prensiplere göre örgütlenmesine karşı çıkar. Laiklik Türkiye açısından diğer demokrasilere oranla daha önemlidir. Reaksiyoner İslami akımlar, günümüz Türkiye Cumhuriyeti açısından tehlike unsuru olmaya devam ediyor. Siyasi İslam, sadece bireyle Tanrı ilişkilerini değil, toplum ve devleti de organize etmek istiyor. Takkiye sistemini kullanan siyasi İslam’ın amacı şeriat devletidir.
       Demokratik sistemin ifade ve örgütlenme özgürlüklerini suistimal eden siyasi hareketlere karşı kendilerini korumaları militan demokrasinin bir gereğidir. Avrupa Parlamentosu tarafından 1996 yılında siyasi partilerin anayasal statüleri üzerine alınan bir kararda, siyasi partilerin programlarının AB sözleşmesinde tanımlanan hukuk devletinin anayasal temel prensipleri, insan hakları ve demokrasiye saygı duymaları gerektiği belirtilmektedir.
       RP, aktif olarak mevcut düzene karşı saldırgan bir tutum izliyor ve planlı biçimde bu düzeni yıkmak amacıyla işleyişinin önünü tıkamaya çalışıyordu. Yöneticilerinin halkı isyana itici ve güç kullanmaya teşvik edici söylemleri şiddete teşvik ve Cihat çağrısıdır. Bu durumda RP’nin kapatılması demokrasiyi kurtarmak için alınmış ve Anayasa tarafindan öngörülmüş ihtiyati bir önlemdir.
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları