Home page
Haber Menüsü


Anayasa değişikliği önerisi: ‘Dili Türkçe’ yerine ‘Resmi Dili Türkçe’
Partilerarası Uzlaşma Alt Komisyonu’nun anayasa değişiklik önerileri açıklandı. Bu öneriler arasında anayasanın “Dili Türkçedir” ibaresi, “Resmi Dili Türkçedir” şeklinde düzenleniyor ve “değiştirilemez” hükümlerine de “eklemeler” yapılıyor.
Ankara
AA
23 Mayıs— Siyasi parti temsilcileri, Partilerararası Uzlaşma Komisyonu’na sunulan 51 maddelik Anayasa Değişikliği Teklifi’nin çok sayıdaki maddesine de “çekince” koydu. Çekinceli maddelerle ilgili görüş ayrılıkları Uzlaşma Komisyonu’nda aşılmaya çalışılacak. Alt Komisyon, üzerinde değişiklik yapılması kararlaştırılan 51 maddenin yanı sıra hazırladığı bir raporu da Partilerarası Uzlaşma Komisyonu’na sundu.

   
 
       
    MSNBC News MHP, 'resmi dili Türkçe'dir'e karşı çıktı
MSNBC News Formül: Cumhuriyetin dili Türkçedir
MSNBC News TÜSİAD'dan 10 emir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Komisyonun, Anayasa’nın tamamını gözden geçirdiği bildirilen raporda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Ulusal Program, bilim adamlarının görüşleri, sivil toplum örgütleri ve toplumun çeşitli katmanlarından gelen taleplerin değerlendirildiği kaydedildi. Siyasi partilerce hazırlanan Anayasa değişikliği taslaklarını, çeşitli ülkelerin Anayasalarını da inceleyen alt komisyon raporunda amaç, “Kamuoyunda oluşan beklentiler doğrultusunda, toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilecek, demokratik standartlara uygun; insan hakları ve hukukun üstünlüğünü ön plana çıkartan bir değişikliği gerçekleştirmek” olarak açıklandı.
       
DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİ
       Alt Komisyonun bazı maddelere ilişkin değişiklikleri görüşbirliği ile kabul ettiği, bazılarının ise Uzlaşma Komisyonu’na görüş veya seçenek olarak sunulmasını kararlaştırdığı bildirildi.
       Anayasada değişiklik yapılması istenen bazı maddeler şöyle:
       Başlangıç bölümü 5. fıkra değişsin: Beşinci fıkranın başında geçen “Hiçbir düşünce ve mülahazanın” ibaresinin doğrudan düşünceye bir sınır ve yasak koyduğu noktasından hareketle değişiklik ihtiyacı doğurduğu kaydedilerek, bu ibarenin “Hiçbir eylemin” şeklinde değiştirilmesi önerildi.
       Değiştirilmeyecek hükümler tartışılsın: Anayasa’nın 2. maddesinin değiştirilmesini öngören alt komisyon metninde “Değiştirilemeyecek hükümler” arasında yeralan bu maddenin bu açıdan tartışmaya açılması istendi. Raporda, bu düzenlemede Cumhuriyetin niteliklerinin değiştirilmediği de vurgulandı.
       Egemenlik hakkı: Egemenlikle ilgili 6. maddeye eklenen fıkranın; bu konuda referandum modeli ile birlikte değerlendirilmesi önerildi. Ancak, “Egemenlik hakkının sınırlanması veya diğer devletlerle paylaşıma yol açacak uluslararası topluluk veya kuruluşlara katılma; egemenliğin asıl sahibi olan ulusun kabulüne bağlı olmalıdır” görüşünün bu bağlamda Uzlaşma Komisyonu’nda tartışmaya açılması önerildi.
       İletişim hürriyeti: Değişiklik paketinde “Haberleşme Hürriyeti” kapsamı genişletilerek, “İletişim Hürriyeti” şeklinde düzenleniyor ve özgürlüğün sınırları genişletilirken, bu hürriyete müdahaleye yönelik eylem ve işlemler hakim kararına, yetkili merciin yazılı emrine ve hakim onayına bağlanıyor. Yerleşme ve Seyahat Hürriyeti’ni düzenleyen 23. maddede önerilen değişiklikle de, “ülkenin ekonomik durumu” nedeniyle yurtdışına çıkmaya getirilen kısıtlama kaldırılıyor.
       Dil yasağı kaldırılıyor: 26’ıncı maddede köklü değişiklik öneriliyor. Mevcut maddedeki, “Düşüncelerin açıklanması ve yayılmasında kanunla yasaklanmış olan herhangi bir dil kullanılamaz” hükmü ile bu yasağa aykırı davranışlarda öngörülen yaptırımlar madde metninden çıkarılıyor. “Basın Hürriyeti”nin düzenlendiği 28’inci maddenin ikinci fıkrası maddeden çıkarılarak, düşünce ve anlatım özgürlüğünün sınırları genişletiliyor ve bu maddedeki dil yasağı da kaldırılıyor.
       
Milli Güvenlik Kurulu: 118. madde değişikliği ile MGK bünyesine Başbakan Yardımcıları ile Maliye ve Adalet Bakanlarının da eklenmesini öngörülüyor. Maddedeki bir başka değişiklikle MGK kararlarının tavsiye niteliğinde olduğu vurgulanıyor.
       12 Eylül’e yargı yolu: Geçici 15. maddede yapılması istenilen değişiklikle 12 Eylül 1980-6 Aralık 1983 döneminde çıkartılan yasalar, KHK’ler ile Anayasa Düzeni hakkında Yasa uyarınca alınan karar ve tasarrufların Anayasa’ya aykırılığının iddia edilebilmesine olanak sağlanıyor.
       Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararlarına karşı da yargı yolu açılmasını öngören teklifte, Adalet Bakanı’nın Kurul Başkanlığı, Müsteşarının Kurul üyeliğine son veriliyor. Ayrıca üyelerin Cumhurbaşkanı tarafından atanması bölümü de değiştiriliyor.
       
PARTİLERİN ÇEKİNCELERİ
       MHP: “Cumhuriyetin nitelikleri, Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması, temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılamaması, Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı, Kişi hürriyeti ve güvenliği, Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti ve Basın hürriyeti.”
       Ayrıca MHP’nin, “TBMM’nin görev ve yetkileri” ni düzenleyen madde değişikliğinin “Temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılamaması” maddesinde yapılacak değişikliğe paralel olarak değiştirilmesi görüşünü taşıdığı kaydedildi.
       DSP VE MHP:
       “Basın araçlarının korunması” maddesinde değişiklik yapılmasın.
       FP: “Yasama dokunulmazlığı.”
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları