Home page
Haber Menüsü




 CASA Genel Müdürü Fernandez
Casa’lar gözaltında
2001’in başından beri düşen 3’üncü Casa uçağı, yetkilileri harekete geçirdi. İspanyol Casa firmasından Türkiye’ye gelen 6 kişilik ekip ile TAİ, Tusaş ve Türk Hava Kuvvetleri’nden kaza kırım ekipleri uçakların düşüş nedenini araştırmaya başladı.
Ankara
NTV-MSNBC
    19 Mayıs—  Art arda meydana gelen 2’nci Casa kazası üzerine Türkiye’ye gelen Casa şirketi Genel Müdürü Alberto Fernandez, TAİ Genel Müdürü Kaya Ergenç ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Fernandez, Casa uçaklarının son günlerde yaptığı kazalara ilişkin araştırmalara başlandığını belirterek, araştırmalar sonuçlanmadan kazaların nedenine ilişkin spekülasyon yapmanın doğru olmayacağını bildirdi.  

   
 
       
    MSNBC News Askeri uçak nasıl düştü?
MSNBC News Casa'ların üretimi sürüyor
MSNBC News "Casa'nın hidrolik sorunu var"
MSNBC News FP Casa'ları Meclis'e getiriyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Fernandez, TAI Genel Müdürü Kaya Ergenç ile birlikte TAI’de düzenlediği basın toplantısında, Casa uçaklarının kazalarına ve ardından gelen spekülasyonlara ilişkin soruları yanıtladı.
       
  CASA gerçeği açıklansın
Hikmet Bila yazdı
10 yıl önceki test uçuşunda arızalı olduğu anlaşılan uçaklar siyasi baskı kurbanı mı?
Türkiye’ye bu kazalarda ölenlerin ailelerine taziyelerini bizzat iletmek için geldiğini belirten Fernandez, beraberinde 6 kişilik bir uzman heyet de getirdiğini kaydetti. Fernandez, bu ekibin Türk Hava Kuvvetleri, TÜSAŞ ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii kurumlarından çeşitli uzmanlardan oluştuğunu ve ekibin bu sabah çalışmalara başladığını ifade etti. İspanyol yetkili, Casa uçaklarının 1985’ten beri 21 ülkede yaklaşık bir milyon saat kadar uçuş yaptığını söyleyerek, bu uçakların uçuş emniyet rekorunun standartların üstünde olduğunu kaydetti.
       
İSPANYOL YETKİLİ: EMNİYETLİLER
İspanyol basınında kaza haberleri

       Daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Fernandez, “Uçak hem İspanya’nın, hem Fransa’nın, hem Türkiye’nin hem uluslarası kuruluşların en üst düzey sınavlarında geçmiştir. Sınıfında en üst düzey emniyete sahiptir. Bu hafta içinde maalesef kazalar oldu. Bu kazaların nedenlerini bulmak için çalışıyoruz. Bizim değerlendirmelerimize göre, Türk uzmanlar üstün görüşlere sahipler. Uçağı imal eden, gövdesini imal eden şirketin bu ekipten yardım alması normaldir. Şu an bunu yapmaktayız. Araştırmanın sonucu bize kazanın nedenini anlatacaktır. Şu anda spekülesyon yapmaksızın eksperlerin çalışmalarını sonuçlandırmalarını beklemeliyiz. Sonucu aldıktan sonra uçağın güvenilirliğini ve uçuş emniyetini daha üst düzeylere çıkarmak da olağan bir uygulama tarzıdır. Biz bunu yapacağız” dedi.
       
“Casa’nın hidrolik sorunu var”

        Dünyanın diğer ülkelerinde uçan uçakların uçuşlarını durdurmak için hiç bir sebep olmadığını kaydeden Fernandez, “Onlar hezmanki uçuşlarına devam ediyorlar” diye konuştu.
       Casa uçaklarında “yanlış giden bir şey” bulunmadığını ileri süren Fernandez, Türkiye’de kaza sonrasında yapılan araştırmaların gelişmiş ülkelerde yapılanlardan bir farkı bulunmadığını belirtti.
        Fernandez, uçaklarda bazı değişiklikler yapılmasına ilişkin ülkelere bazı raporlar sunup sunmadıklarının sorulması üzerine, sadece olumlu anlamda, uçaklarının performanslarının gelişterilmesine ve kabiliyetlerinin artırılmasına yönelik bazı tavsiyelerde bulunduklarını bildirdi. Fernandez, olumsuz bir özelliği düzeltme benzeri bir girişimleri olmadığını kaydetti.
       
“KAZALAR KAÇINILMAZDIR”
        Casa uçaklarını en üst uçuş emniyetinde uçurmanının esas olduğunu söyleyen Fernandez, “Ancak ne kadar dikkat ederseniz edin, kazalar kaçınılmazdır. Önemli olan kazanın sonucunu bulup bir daha tekrarlanmamasını sağlamak gerekir, bu bizim ana görevimizdir” diye konuştu.
       
ERGENÇ: ARAŞTIRMA ZAMAN ALACAK
       TAI Genel Müdürü Ergenç de araştırmanın sonuçlanmasının zaman alabileceğine dikkati çekerek, kazaların nedeninin tam olarak belirlenebilmesi için beklemek gerektiğini söyledi. Ergenç, CASA uçaklarına ilişkin spekülasyonların hatırlatılması üzerine, “Türk Silahlı Kuvvetleri’ndekiler uzman kişilerdir. Rastgele uçak almazlar” dedi. Pazardan tavuk alır gibi uçak alınamayacağını dile getiren Ergenç, “Uçağın, hidrolik teşkilatı da, kumanda teşkilatı da nasıl gerikiyorsa o şekildedir. Hatta daha iyidir. CASA uçağının bakımı kolaydır” diye konuştu.
       
ARAŞTIRMADA ÜÇ ADIM
       Kazanın araştırılmasında 3 adım bulunduğunu ve bunları görgü tanıklarının ifadeleri, enkazın incelenmesi ve karakutunun çözümü olarak sıralayan TAİ Genel Müdürü Ergenç, gerek karakutunun çözümünün gerekse tüm bu unsurların biraraya getirilmesinin uzun süre alabileceğini kaydetti.
Türkiye’ye gelen CASA şirketi Genel Müdürü Alberto Fernandez, TAİ Genel Müdürü Kaya Ergenç ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
       Ergenç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kaza için hayali nedenler ortaya koymanın burada bir anlamı yok, zamana ihtiyaç var. Aerodinamik bir ilimdir, uçmak bir sanattır, çok zor bir olaydır. İcra etmek de zordur, bir kazayı çözümlemek de zordur. Bir bakışta anlaşılmaz. Geçmiş tecrübelerden yararlanmak iyidir, ancak bu tecrübeleri şimdiki kazalara bir ceket giydirir gibi giydirmek kimsenin haddi değildir.” Ankara’da dün düşen uçağın daha önce arızası olup olmadığının sorulması üzerine, Ergenç bu uçağın ilk kez kalktığını, bu nedenle arıza gösteremeyeceğini ifade etti.
       
“SOKAKTAN TAYYARE TOPLANMIYOR”
        Casa uçaklarından bazılarının Ege’de görev yapmasının uygun olmadığı yolunda 1998 yılında bir rapor hazırlandığına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Ergenç, şunları söyledi: “Bunu, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’ndan sormanız lazım, benden değil. Bizim görevimiz ortak üretim yapmaktır. O raporu ben almadım, o raporu benim adamlarım da yapmadı. Buna ancak devlet karar verir.” Ergenç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
       “Bizim insanlarımızı da lütfen küçümsemeyelim. Hava Kuvvetleri de Türk Silahlı Kuvvetleri de uzman insanlardır. Rasgele uçak almazlar, almaları mümkün değildir. Mutlaka harekat ihtiyaçlarına cevap veren en uygun, en emniyetli uçaklardır. Yoksa uzman mühendislerimiz, kurmay subaylarımız, komutanlarımız sokaktan tayyare toplamıyorlar. Milletin parasını elbette doğru harcıyorlar. Ama firmalar ‘benimki iyi, seninki iyi’ derken bazı ihtilaflara neden oluyorlar.”
       
OCAK AYINDAKİ CASA KAZASI
       Ergenç, bu yılın Ocak ayında yine bir Casa uçağının kaza yaptığının hatırlatılması ve bu kazaya ilişkin hazırlanan raporun sonuçlarının sorulması üzerine, şunları söyledi: “Ocak’taki kaza Silahlı Kuvvetleri’nde uçan bir uçağın kazasıdır, bunu ayırt edelim. Ve o uçak 1992’den beri uçmaktadır. Sorumluluk onlardadır. Eğer Silahlı Kuvvetler Casa’dan ya da bizden yardım talep ederse, hay hay tabii ki varız. Ama istemediler. Dolayısıyla bize sormayın, bu rapor neden yayınlanmıyor diye. O raporu biz hazırlamadık, yayınlamak da bizim işimiz değil.”
        TAİ Genel Müdürü Ergenç, Casa uçaklarının “çok güvenli” olduğunu, farkının ucuz olması olduğunu belirterek, “Casa hafif ulaştırma sahasında diğerlerinden daha emniyetli, daha verimli, çok daha kolay kullanılabilir ve ucuzdur” diye konuştu. Ergenç, Casa uçaklarının hidrolik sistemlerinde bir sorun olduğuna ilişkin basında çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:
       “Tüm ihalelerde olduğu gibi bu söylediğiniz ihalenin yapıldığı sıralara dayanıyor. Şirket temsilcileri bazen sınırlarını aşarak karşıki malı kötülerler. Bunların hepsi külliyen yanlıştır. Uçak üzerinde uluslararası normlara, kalite standartlarına uygun techizat yoksa o uçağı kimse almaz. Müsaade ederseniz çoban mantığıyla söylüyorum; pazarda tavuk satar gibi uçağı alıp piyasaya çıkamazsınız. O uçak mutlaka asgari şartları karşılamak zorundadır. Bahsettigimiz 21 ülke, insanlarını rasgele bir uçağa bindirmez.”
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları