Home page
Haber Menüsü


Telekom Yasası’na Meclis’ten onay
 
TBMM Genel Kurulu, Türk Telekom’un özelleştirilmesini öngören yasa tasarısını 209 oyla kabul etti.  
Tasarının yasalaşmasının ardından milletvekilleri Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ü kutladılar.
 
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
13 Mayıs—  Öncelikli yasalar kapsamındaki Türk Telekom’un özelleştirilmesini öngören yasa tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda 1’e karşı 209 oyla kabul edildi. Tasarıya 2 de çekimser oy verildi. 7 saatlik görüşmeler sırasında, Fazilet Partisi ile iktidar partisi vekiller arasında gerginlik çıktı ve FP milletvekilleri Genel Kurul salonunu terk etti.

   
 
       
    MSNBC News Bankalar tamam, sırada Telekom var
MSNBC News Telekom komisyondan geçti
MSNBC News Bakan Enis Öksüz: Umurumda değil
MSNBC News Acil yasalar yol alıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Dün akşam Meclis’te kabul edilen ve Türk Telekom’un özelleştirilmesine olanak sağlayan yasa tasarısına göre, şirkette kamu payı yüzde 50’nin altına düşünceye kadar, şirket ana sözleşmelerinde yapılacak değişikliklerde Ulaştırma Bakanlığı’nın onayı yerine görüşü alınacak.
       Türk Telekom’daki kamu payı yüzde 50’nin altına düştüğünde Türk Telekom’un tüm tekel hakları 31 Aralık 2003 tarihinden önce de olsa ortadan kalkmış olacak. Türk Telekom, sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan kamu kurum, kuruluş ve ortaklarına uygulanan mevzuata tabi olmayacak.
       
ALTIN HİSSE
       Türk Telekom’un, ekonomi ve güvenlikle ilgili milli yararın korunması amacıyla devlete söz ve onay hakkı verecek bir imtiyazlı hisse dışındaki hisseleri satılabilecek.
       İmtiyazlı hisse, milli yararların korunması amacıyla ana sözleşme değişiklikleri, yeni şirketler kurulması veya kurulu bulunan şirketlere iştirak edilmesi, uluslararası telekomünikasyon birliklerine katılınması veya uluslararası anlaşmalara taraf olunması konularında söz ve onay yetkisine sahip olacak.
       Ayrıca, söz ve onay yetkisi yönetim kontrolünü etkileyecek oranlardaki nama yazılı hisselerin devri ve nama yazılı hisselerin devrinin pay defterine işlenmesi konularını da kapsayacak. İmtiyazlı hisseyi temsilen Hazine Müsteşarlığı, Türk Telekom Yönetim Kurulu’nda bir üye bulunduracak. İmtiyazlı hisse sahibinin Genel Kurula katılma ve konuşma hakkı olacak. İmtiyazlı hisse sahibi sermaye artırımlarına katılmayacak, kardan pay almayacak.
       
YABANCI ORTAKLARIN PAYLARI
       Yabancıların Türk Telekom’daki hisse oranı yüzde 45’i geçemeyecek ve bunlar doğrudan ya da dolaylı olarak şirketin çoğunluk hisselerine sahip olamayacaklar.
       Yabancı gerçek veya tüzel kişiler, Türk Telekom’un yönetim ve denetiminde oy çoğunluğu sağlayamayacak. Tüm satış işlemlerinde bu şart ve karşılıklılık ilkesi göz önünde bulundurulacak. Hisse satışında Türk Telekom ile Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü çalışanları ve küçük tasarruf sahiplerine yüzde 5 pay ayrılacak.
       Bu payın satışı halka arz yöntemiyle ve sermaye piyasası mevzuatına uygun olarak yapılacak. Değer tespiti sonuçları ile satışa sunulacak hisselerin ne kadarının ve hangi satış yöntemiyle satılacağına, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın görüşü ve Ulaştırma Bakanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu karar verecek. Blok satışta nihai işlemler, Bakanlar Kurulu’nca onaylanacak.
       Türk Telekom’daki kamu hisselerinin satışı ile telekomünikasyon hizmetlerine ilişkin GSM görev ve imtiyaz sözleşmeleri ile ruhsat ve genel izinlerden elde edilecek gelirlerin tamamı Hazine’ye devredilecek.
       
LİSANS YETKİSİ
       Ayrıca, tüm telekomünikasyon hizmetlerine ilişkin her türlü sözleşme yapma, izin ve ruhsat verme yetkisi Türk Telekomünikasyon Kurumu’na verilecek. Güvenlik amacıyla imzalanan ve imzalanacak tüm sözleşme ve protokoller Türk Telekom’un özelleştirilmesinden sonra da geçerli olacak.
       
ÖKSÜZ: HUZUR İÇERİSİNDEYİM
       Bu arada, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, tasarının kabulü ardından yaptığı konuşmada, Telekom yasasının en az hatayla çıkmasını istediğini ve farklı görüşlerin de yararlı olduğunu belirterek, “Bundan dolayı huzur içerisindeyim” dedi.
       Öksüz, yaptığı teşekkür konuşmasında, “Aylardır farklı görüşlere dayalı mücadele neden yapıldı” denildiğini anımsattı. Öksüz, Telekom’la ilgili yapılan düzenlemelerin daha önce dört defa Anayasa Mahkemesi’nden bir defa da Danıştay’dan döndüğünü bu nedenle bu yasanın en az hatayla çıkmasını arzu ettiğini söyledi.
       İlgilenen herkesimin “Ne oluyor, ne yapmak gerekir” diye yaptıkları katkıların da yararlı olduklarını belirten Öksüz, bundan dolayı huzur içerisinde olduğunu ifade etti.
       
FP’LİLER TBMM’Yİ TERK ETTİ
       Meclis’te Telekom tasarısının görüşülmesine saat 14:00’de başlanırken, Fazilet Partisi Milletvekilleri, Türk Telekom’un özelleştirilmesine ilişkin tasarının görüşmeleri sırasında “Bu acılı ana, bu dayatmaya tanık olmak istemiyoruz” diyerek Genel Kurul’u terk etti.
        FP Grup Başkanvekili Avni Doğan, tasarının birinci maddesi üzerinde söz alarak bugün yayınlanan gazetelerde Telekom Yasa Tasarısı nedeniyle yeralan haberlerden büyük rahatsızlık duyduklarını söyledi. Doğan, bütün köşe yazarlarının Türkiye’nin “Müstemleke” durumuna geldiğini yazdığını ifade etti.
       Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz’ü savunan sözleri üzerine, seçmenlerin, kendisine telefonlar açarak, “Orada niye Öksüz oturuyor, Derviş otursaydı” dediklerini aktaran Doğan, “Bu acılı ana, bu dayatmaya tanık olmak istemiyoruz. O nedenle Genel Kurul’u terk ediyoruz” dedi.
        FP Milletvekilleri, MHP Milletvekillerine “Vatanseverler, milliyetçiler siz ne oturuyorsunuz o sıralarda” diye laf atarak Genel Kurul’dan ayrıldı. DYP Grup Başkanvekili Nevzat Ercan da Hükümet’i “Dışardan aldığı direktif ve dayatmalara boyun eğmekle” suçladı ve “Türkiye’nin onuruyla oynadınız” dedi
       
“MANDA” TANIMLAMASINA TEPKİ
        FP Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek de Genel Kurul’da yaptığı gündemdışı konuşmada, 15 milyar dolar uğruna ülkenin bütün milli değerlerinden vazgeçildiğini söyledi. “Borç almaya alışanlar buyruk almaya da alışırlar” diyen Çiçek, Batılılaşma uğruna Türkiye’nin “Mandalaştırıldığını, köleleştirildiğini” savundu.
       TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu da bir köşe yazarının bugünkü yazısında yeralan “Manda” nitelendirmesine tepki göstererek, “Yabancıları savunur, tarzdaki ifadeyi protesto ediyoruz” dedi. Türkiye’nin Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 80 yıl önce mandacılığı reddederek bugünkü gücüne sahip olduğunu kaydeden Sökmenoğlu, Türkiye’de hesap soracak ve hesap verecek tek makamın Meclis olduğunu belirtti.
       
DYP’NİN GÖRÜŞÜ
       Tasarının tümü üzerinde DYP Grubu adına konuşan Zonguldak Milletvekili Ömer Barutçu, görüşmelerin inceleme imkanı verilmeden yapıldığını, yasanın “dikte edilerek” çıkarılmak istendiğini öne sürdü.
       Telekom’un özelleştirilmesiyle liberalleştirmenin ayrı şeyler olduğunu anlatan Barutçu, “Özelleştirme, kamu payının yüzde 50’nin altına düşmesi, liberalleştirme ise tekelin kaldırılarak sektörde rekabetin sağlanması demektir” şeklinde konuştu.
        “Tasarı bu haliyle yasalaşırsa amaca aykırı şekilde çıkmış olacaktır” diyen Barutçu, Türk Telekom’un sektörde rekabet edecek durumda olmadığını söyledi. Ömer Barutçu, özelleştirmeden sonra kurumun rekabete hazırlanmasını isteyerek, tasarının bu şekliyle yasalaşması durumunda özelleştirmenin “zor olacağını” savundu.
       
 
       
    MSNBC News Ecevit: Hükümet uyum içinde çalışıyor
TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları