Home page
Haber Menüsü


Telekom komisyondan geçti
Türk Telekom’un özelleştirilmesini öngören tasarı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
Ankara
NTV-MSNBC
11 Mayıs— Tasarının bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor. Bu arada Telekom yasa tasarısının komisyonda kabulünden önce yapılan görüşmeler sırasında tasarıda değişiklik yapıldı.

   
 
       
    MSNBC News Çiller: Telekom'u 40 milyar $'a satacaktık
MSNBC News Telekom Meclis'e havale edildi
MSNBC News Kutan: Telekom'a destek vermeyiz
MSNBC News Bakan Enis Öksüz: Umurumda değil
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İktidar partilerine mensup milletvekillerinin, şirketteki kamu payı yüzde 50’nin altına düşünceye kadar, şirket ana sözleşmelerinde yapılacak değişikliklerde Ulaştırma Bakanlığı’nın görüşünün alınmasına ilişkin önergesi kabul edildi. Hükümet tasarısında, bu konuda Ulaştırma Bakanlığı’nın onayı gerekli kılınıyordu.
       Komisyon Başkanı Metin Şahin, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz’e önergeye katılıp katılmadığını sordu. Öksüz, önerge konusunda olumlu ya da olumsuz bir yorum yapmadı. Önergenin kabul edilmesinin ardından tasarının birinci maddesi aynen kabul edildi.
       
ENİS ÖKSÜZ ÜZÜLDÜ
       Önergenin kabul edilmesinin ardından, diğer maddeler üzerinde soru soran milletvekillerine yazılı olarak yanıt vereceğini söyleyen Bakan Öksüz’ün üzüntülü olduğu gözlendi.
       Tasarı üzerinde görüşlerini açıklayan MHP Çankırı Milletvekili Hakkı Duran, Türkiye’de kavram kargaşası yaşandığını belirterek, “ulusal kurtuluş savaşı şartları içinde o günün mandacılarından bugünün şovenistleri olarak söz ediliyor. (Hakimiyet, Kayıtsız Şartsız Milletindir) sözünün yeniden sorgulanması gereği vardır” görüşünü savundu.
       Bakan Öksüz’ün Telekom’un özelleştirilmesi önünde tek engel olarak gösterildiğini savunan Duran, “(15 günde 15 yasa çıkmazsa, kriz doğar) denilerek bizim itaatımız ölçülüyor. Bu yasalar, krizi atlatmaya yetmeyecektir” dedi.
       
“ÇIKINCA GÖRECEĞİZ”
        Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, komisyon toplantısı başlamadan önce gazetecilerle sohbet etti. Öksüz, bir gazetecinin, “tasarı sizin içinize sindi mi?” sorusu üzerine, “çıkınca göreceğim. Bu hükümetin tasarısıdır. Bunu burada savunmak benim görevim” dedi.
       IMF’nin bazı değişiklikler istediği yönündeki soruya karşılık, Öksüz, “değişiklik yapmak ayrı şey. Burada ne olur bilmem. Bana söylentiler üzerine soru soruyorsunuz. Oluşturulan yönetim kurulunun özelleştirme yapmayacağını kim biliyor da, bu yönde eleştirilerde bulunuyorlar” diye konuştu. Plan ve Bütçe Komisyonu, tasarının ilk 6 maddesini kabul etti.
       
“BUSH’UN MEKTUBU TALİMAT DEĞİL”
       Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, maddelere görüşülmeden önce yaptığı konuşmada, “ABD Başkanı Bush’un mektubu hükümetimiz tarafından bir talimat olarak değerlendirilmemiştir” dedi.
       Öksüz, şöyle devam etti:
       “Zaten orada bir tek konuya da işaret edilmemiştir. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizin geçirilmesi hususunda Telekom’un önemli olduğu hususu vurgulanmıştır. Zaten bunu söylemeyen, iktidarda, muhalefette Türkiye’de kimse yoktur. Bilineni bir hatırlatma olarak değerlendirilmiştir. Yoksa Türk milletinin kültüründe yahut şahsiyetinde bir zedelenmeye yolaçacak tarzda değerlendirilmemiştir.” Öksüz, tasarının Meclise sevkedileceği sırada, AB ülkelerinden “bu nedir?”diye bilgilendirme talebi geldiğini belirterek, “bu sorun ne şekilde çözümleniyor, işin teferruatı benim bakanlığımın cevaplandıracağı bir konu değildir” dedi.
       
“AB ÜYELERİNE SORMADIK”
       Bakan Öksüz, tasarının AB uyum kontrolünden geçmediğini de ifade ederek, şöyle devam etti: “Avrupa Birliği üyelerine (ne yapalım) diye sormadık, sormayı da gerekli görmedik. Çünkü ne olduğunu biliyoruz. Bu konuda Avrupa’da bir standart yoktur. Bizim durumumuza en çok benzeyen ülkeler İngiltere, Fransa, Yunanistan ve Japonya’dır. Türkiye’nin şartları da bu tarzda düşünülmüştür ve Telekomünikasyon Kurumu’na, konu Bakanlar Kurulu’ndan geçirilmek suretiyle tatbikatı bırakılmıştır.”
       Telekom’un özelleştirilmesinin stratejik bir konu olduğunu hatırlatan Öksüz, “yok artık teknoloji gelişti, uzaydan odamızı gözetliyorlar, artık bunun önemi kalmamıştır gibi meseleler bizi aldatamaz. Eğer öyleyse ABD’de FBI, CIA niye karışıyor? Neden İsrail hala bağımsız ve denetleyici bir kuruluş kurmamıştır, bunu bakanlık dışında hiç bir yere vermemiştir. Güvenliği öne geçen ülkelerin hiç birisinde bu yok” diye konuştu.
       Bakan Öksüz, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, tasarıya niye karıştığı yolundaki eleştirileri yanıtlarken de, TSK’nın Türk Telekom’da değeri 1 milyar dolar olan halen 57 bin kilometre civarında fiber optik kablosu bulunduğunu söyledi.
       
“TSK İLE İÇİÇEYİZ”
       Öksüz, özetle şunları kaydetti:
       “Onlar bizim sistemimizden istifade ettikleri gibi, biz de TSK’nın bu imkanlarından istifade etmekteyiz. İç içe girmişiz. Telekom ve Telekom’dan yararlananlar TSK’nın bu imkanlarını biraz da istismar etmektedirler. Yani bu işte karlılık TSK’da değildir. Bunun ne kadar stratejik olduğunu onlar iyi biliyorlar. Herkes kendi işini iyi bilir. TSK da kendi işini en iyi biliyor. TSK’daki bilgi birikiminden biz istifade ediyoruz. TSK’nın bu konudaki gerçeği yansıtmış olmalarını tabii karşılamak lazım. Görüşlerini yazılı ve sözlü olarak belirtmişlerdir. TSK’nın bu konuda yaptığı yatırımlar devam etmektedir. Halen bitmemiş yatırımlar vardır, onları da işin içinde düşünecek olursak 70-80 bin kilometrelik bir ağ ortaya çıkabilir. TSK ayrıca uyduda da hissedarımızdır.”
       Öksüz, TSK’ya sağlanan indirimin özelleştirmeden sonra da devamının ülke çıkarı için hayırlı olacağını söyledi.
       
TELEKOMU KOMİSYONA SUNUŞ
       Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, Türk Telekom’un özelleştirilmesine ilişkin yasa tasarısını TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunarken, bugünün koşullarında, son teknoloji ile çalışan Telekom’un özelleştirilmesi için mevzuat değişikliği gerektiğini anlattı.
       Telekom hakkında bilgi veren Öksüz, 1996’da Türk Telekom’un Posta İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden ayrılmasından sonra hızlı bir gelişme kadettiğini ifade etti.Öksüz, şöyle devam etti:
       “Türk Telekom, 1996 yılında 2001 yılı sonuna kadar 22 milyar Amerikan Doları civarında bir gelir elde etmiş, bunun 11 milyar dolarını devlet hazinesine yatırmış, 11 milyar dolarını personel gideri ve yatırım olarak kullanmıştır. 2000 yılı sonu itibariyle 1 katrilyon Türk lirası kar etmiş, tüm vergilerini zamanında yatırdıktan sonraki net kazancı, 491 trilyon TL olmuştur.
       Ülkemizin her yanına hizmet götüren bu değerli kuruluşumuzun 18 milyon 600 bin civarında sabit telefon abonesinin yanında, değeri 3 milyar ABD doları civarında GSM 1800 mobil telefon işletmesi de çok yakında ülke çapında hizmete girecek. Böylece ülkemizde rekabete açık, Telcim, Turkcell ve Aria gibi özel teşebbüs kuruluşlarımızın yanında aziz milletimize, Ay-cell adı altında GSM 1800 mobil telefon işletmesi ile hizmet yarışına çıkacaktır.”
       
DÖRT KEZ MAHKEMEDEN DÖNDÜ
       Türk Telekom Genel Müdürlüğü özelleştirme çalışmalarının 1993 yılında başladığını, ancak 4 defa Anayasa Mahkemesi’nden döndüğünü anlatan Öksüz, Anayasa Mahkemesi kararları dikkate alınarak hazırlanan 4502 sayılı Yasa’nın 27 Ocak 2000 tarihinde yürürlüğe girdiğini, böylece özelleştirmenin biran önce gerçekleşmesi için sektörün önünün açıldığını anlattı.
       
YETKİLER TELEKOMÜNİKASYON KURUMU’NA
        Ulaştırma Bakanı Öksüz, görüşülmekte olan tasarıyla tüm telekomünikasyon hizmetlerine ilişkin her türlü görev sözleşmesi, imtiyaz sözleşmesi, genel izin ve ruhsat verme yetkisinin Telekomünikasyon Kurumu’na verildiğini söyledi.
       Türk Telekom hisselerinin özelleştirilmesine ilişkin satış stratejisinin, son dönemde global telekomünikasyon piyasalarında yaşanan konjonktürel değişiklik paralelinde yeniden düzenlenmesinin gerekli olduğuna da işaret eden Öksüz, şöyle devam etti:
       “Bu şekilde Türk Telekom hisselerinden, devamı süresince tekel mahiyetinin yaratabileceği sakıncalar da dahil ekonomik ve güvenlik ile ilgili olarak milli yararların korunması amacıyla, şirketin yetkili kurullarında alınacak kararlarda, devlete söz ve onay hakkı verecek imtiyazlı hisse haricindeki tüm hisselerinin satılabileceği hükmü getirilmiştir.
       Ancak, yapılan bu yeni düzenleme ile yabancı gerçek veya tüzel kişilerin doğrudan ya da dolaylı olarak şirketin çoğunluk hisselerine sahip olamayacaklarına ve gerçekleştirilecek tüm satış işlemlerinde bahsi geçen şart ile karşılıklılık ilkesinin gözününde bulundurulacağı hükme bağlanmıştır. Bu tasarı ile yabancılara verilecek hisse yüzde 45 ile sınırlandırılmaktadır.”
       
HİSSE SATIŞI
        Türk Telekom hisselerinin satışında Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü ile Türk Telekom çalışanları ve küçük tasarruf sahiplerine yüzde 5 pay ayrılacağını kaydeden Öksüz, “bu payın satışı halka arz yöntemiyle ve Sermaye Piyasası Kurulu mevzuatına uygun olarak gerçekleştirilecektir” dedi. Öksüz, “değer tespiti sonuçları ile satışa sunulacak hisselerin ne kadarının ve hangi satış yöntemiyle satılacağına, çalışanlar ve küçük tasarruf sahiplerine ayrılan yüzde 5’lik payın ne oranda satılacağına, değişen şartlar çerçevesinde, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın görüşü ve Ulaştırma Bakanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu’nun karar vermesi esası getirilmiştir. Ayrıca, hisselerin blok satışında ihale usulüne açıklık kazandırılmıştır” diye konuştu.
       
NİTELİKLİ PERSONEL
       Bakan Öksüz, Türk Telekom’un nitelikli personel istihdamını sağlamak amacıyla Türk Telekom’da asli ve sürekli görev yapan personelin Genel Kurul’da belirlenmekte olan maaşlarına kanunla getirilen üst sınırın yükseltildiğini de belirterek, “tasarıyla Türk Telekom’da kamu payının yüzde 50’nin altına düşmesi halinde personelin mağdur olmaması, kazanılmış haklarının korunması için düzenlemeler üzerinde hassasiyetle durulmuş, 4502 sayılı kanundan sonra iş mevzuatına geçenlerin kıdem tazminatı meselesi çözüme kavuşturulmuştur” dedi.
       Görüşmelere, Genelkurmay Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler Daire Başkanı Tuğgeneral Orhan Akbaş, Milli Savunma Bakanlığı Kanunlar ve Kararlar Dairesi Şube Müdürü Hakim Albay Teoman Özkil, Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay ve komisyon üyesi olmayan milletvekilleri de izledi.
       
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları