Home page
Haber Menüsü


İsrail’de koalisyon kuruluyor
İsrail’in yeni başbakanı Ariel Şaron, hükümet kurma yolunda en önemli adımı attı.
Kudüs
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    16 Şubat—  Şaron ve eski Başbakan Barak’ın, güçlerini birleştirmek için temel prensiplerde anlaştıkları, Ariel Şaron’un ulusal birlik hükümetini gelecek hafta kurmayı planladığı açıklandı. İşçi Partisi’yle hala görüşülmesi gereken konular olduğu ve İşçi Partisi Merkez Komitesi’nin gelecek hafta hükümette yer almak için onay vermesi gerektiği bildiriliyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İsrail televizyonu, Barak’a yakın kaynaklara dayanarak verdiği haberde, Ehud Barak’ın Ariel Şaron’un ulusal birlik hükümetinde savunma bakanı olma önerisine olumlu yanıt vereceğini dün duyurmuştu. Nobel Barış ödülü sahibi Şimon Peres’in adı da Dışişleri bakanlığı için geçiyordu.
       İsrail’in iki büyük partisi arasında süren koalisyon görüşmelerinin odak noktası olan barış planında da anlaşmaya varıldığı dün belirtilmişti. Buna göre Filistinlilerle nihai barış anlaşması yerine geçici bir anlaşma yapılacak.
“Barıştan geri çekilmek söz konusu değil. Ama bizim barış için çabalarımızın tarzı İşçi Partisi’nden farklı olacak. Silahlar altında değil, İsrail halkının güvenliğini sağlayarak barışa ulaşacağız”
MEIR SHEETRIT
Likud Partisi üyesi
       Barak’ın Şaron’la koalisyon oluşturma kararı, başkanı olduğu İşçi Partisi’nde bölünmeler yaratma ve sert tepkiler çekme riski taşıyor. Ehud Barak’ın savunma bakanlığına sıcak baktığı yolundaki haber de Barak’ın “dönüş”lerinden biri olarak değerlendirilmiş ve tepki çekmişti. İşçi Partisi’nin önümüzdeki hafta, sağcı Likud Partisi’yle hükümet kurma konusunu görüşmek üzere toplanması bekleniyor.
       İşçi Partisi üyelerinin dikkatlerini topladıkları bir başka nokta ise, koalisyonun öncelikleri konusunda. Partinin önde gelenlerinden Ophir Pines Paz, “Birlikte bu hükümeti diplomatik çözümlere ve barışa götürecek politikaların üretilebileceğini umuyorum” diye konuştu.
Filistinli sürücü: İntikam için yaptım

       Likud Partisi’nden Meir Sheetrit de, Şaron ile Barak ve Peres’in Filistinlilerle barış yapma konusundaki farklılıklarını vurguladı. Sheetrit, İsrail Radyosu’na yaptığı açıklamada, “Barıştan geri çekilmek söz konusu değil. Ama bizim barış için çabalarımızın tarzı farklı olacak. Silahlar altında değil, İsrail halkının güvenliğini sağlayarak barışa ulaşacağız” dedi.
       Ehud Barak, yaptığı açıklamada, Şaron’la sağ-sol koalisyonu için yaptıkları anlaşmanın, “politikalar konusundaki ana noktaların tamamlanmasına bağlı olduğunu” söyledi. Siyasi gözlemciler, Barak’ın şimdi hükümetteki bakanlık görevleri ve politikalar konusunda İşçi Partisi içinde bir çekişmeyle karşılaşacağı yorumunu yapıyorlar.
       Ehud Barak ve Ariel Şaron, İşçi Partisi’nin Savunma ve Dışişleri bakanlıklarını alması konusunda anlaşmışlardı. Her iki partinin de yedişer bakanlık alması bekleniyor.
“Barak ve Şaron gibi iki eski generalin oluşturacağı hükümet barış sürecini dondurur. Böyle bir hükümetle iyi şeyler olmasını beklemiyoruz”
AHMED ABDÜL-RAHMAN
Yaser Arafat'ın danışmanı
       Şiddetin tırmanış içerisinde olması, özellikle iki gün önce bir Filistinli sürücünün otobüsle sekiz İsraillinin ölümüne sebep olması, Barak’ın, koalisyon için güç birliğine gitmesi kararının kabul görmesini sağlıyor. Buna rağmen, İşçi Partisi içinde Likud’la güç birleştirmek istemeyenler de halen var.
       Şaron, barış kampanyası sırasında Araplar tarafından kendisine yakıştırılan “Sabra ve Şatilla kasabı” imjından kurtulmak için elinden geleni yapmış ve halka barış sözü vermişti. Şaron, kesin bir barış anlaşması isteyen Barak’ın tersine, Filistinlilerle geçici bir anlaşmaya varmak yanlısı.
       İsrail’de düzenlenen anketlere bakılırsa, ulusal birlik hükümeti halkın desteğini toplayacak gibi gözüküyor. Dahaf Enstitüsü’nün araştırması, ulusal birlik hükümetini dar tabanlı bir sağcı-dinci koalisyona tercih edenlerin oranını yüzde 84 olarak gösteriyor. Aynı anket, halkın yüzde 61’inin Peres’i Dışişleri Bakanı olarak görmek istediğini gösteriyor. Barak’ın Savunma Bakanı olmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 47.
       
       
BM KOMİSYONUNA RED
       Öte yandan, İsrail’in, bölgedeki şiddet olaylarını araştırmak üzere kurulan BM araştırma komisyonuyla işbirliği yapmayı reddettiği bildirildi.
        İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Amira Dotan, bakanlığın komisyona gönderdiği mektupta işbirliğini reddettiğini ve komisyonun araştırmasına güven duymadığını ifade ettiğini söyledi. Komisyon üyelerinden John Dugard da, Batı Şeria’nın Ramallah kentinde Filistinli yetkililerle görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, komisyonun, İsrail hükümetine bir mesaj gönderdiğini bildirdi. Filistinlilerin komisyona bilgi verdiğini belirten Dugard, İsrail’in işbirliği yapmaması halinde hükümet dışı teşkilatlardan bilgi alacaklarını kaydetti.
       
ARAFAT’IN DANIŞMANI: BU KOALİSYONLA BARIŞ OLMAZ
       
       Arafat’ın danışmanlarından Ahmed Abdül Rahman, İsrail’de oluşmakta olan koalisyon hükümetiyle Ortadoğu’da şiddetin artacağını ve barış sürecinin duraklayacağını ifade etti. Abdül Rahman, “Barak ve Şaron gibi iki eski generalin oluşturacağı hükümet barış sürecini dondurur. Böyle bir hükümetle iyi şeyler olmasını beklemiyoruz” diye konuştu. Diğer Filistinli yetkililer, Likud ve İşçi Partisi koalisyonunun doğuracağı sonuçlar konusunda henüz yorumda bulunmadılar.
       Ahmed Abdül Rahman, yüzlerce Filistinli mültecinin öldürülmesinden sorumlu tutulan Ariel Şaron ile geçen yılın Eylül ayından beri gelişen şiddet olaylarında yüzlerce Filistinlinin öldürülmesinin sorumlusu olarak gördüğü Ehud Barak’ın oluşturacağı hükümeti “tek renkli” olarak tanımlıyor. Abdül Rahman, ayrıca, böyle bir hükümetin Filistinlilere karşı dengesiz güç kullanımını sürdürmesi durumunda fazla yaşamayacağını da öne sürdü.
       
İSRAİL‘DE KAMUOYU YAKLAMASI: HALK, ŞARON‘UN ARAFAT İLE GÖRÜŞMESİNİ İSTİYOR
       İsrail‘de 8 kişinin öldüğü otobüs saldırısından sonra yapılan kamuoyu araştırması, halkın yüzde 66‘sının Başbakan seçilen Ariel Şaron‘un Filistin lideri Yaser Arafat ile görüşmesinden yana olduğunu ortaya koydu. Yediot Ahronot gazetesinde yayımlanan kamuoyu yoklamasına göre, halkın yüzde 84‘ü de ulusal birlik hükümeti kurulmasını destekliyor. Yoklamada sorulan sorular ve yanıtları şöyle:
        1- Bir ulusal birlik hükümetinde Şimon Peres‘in dışişleri bakanı olmasını ister misiniz? Evet: Yüzde 61, Hayır: Yüzde 38, Yanıtsız: Yüzde 1
        2- Ulusal birlik hükümetinde Ehud Barak savunma bakanı olmalı mı? Evet: Yüzde 47, Hayır: Yüzde 47, Yanıtsız: Yüzde 6
        3- Nasıl bir hükümeti tercih edersiniz?
        Ulusal Birlik Hükümeti: Yüzde 84, Dinci partilerle sağ koalisyon: Yüzde 15, Yanıtsız: Yüzde 1
        4- Şaron Arafat ile görüşmeli mi?
        Evet: Yüzde 66, Hayır: Yüzde 30, Yanısız: Yüzde 4
        5- Şaron, seçimlerden bu yana tutumu gözönüne alındığında sizce güvenilir mi?
        Evet: Yüzde 60, Hayır: Yüzde 25, Karar vermek için erken: Yüzde 15
        6- Barak, seçimlerden bu yana tutumu gözününe alındığında sizce güvenilir mi?
        Evet: Yüzde 25, Hayır: Yüzde 64, Yanıtsız: Yüzde 9
       
“MÜTHİŞ ZİK ZAK“
        Barak‘ın seçim yenilgisinden sonra politikadan ayrılacağını açıklamasına karşın dün Savunma Bakanlığı‘nı kabul etmesi İsrail basınındaki yorumcuların ve İşçi Partililer‘in büyük eleştirilerine neden oldu.
        İsrail gazeteleri, “Müthiş Zik Zak“, “Cambaz Barak“ gibi ifadeler kullandılar.
        Barak‘ın bugün Tel Aviv‘de İşçi Partisi Merkezi‘nde yaptığı konuşma da sık sık “Zik zak, zik zak“ diye bağıran partililerce kesildi. Barak ise kararının kendisi için kötü, İsrail için iyi olduğunu savunarak, İsrail için özveride bulunduğunu söyledi.
        Yediot Ahronot gazetesi, Barak‘a Savunma Bakanı olması için ısrar eden Şaron‘un “Basın ne tepki gösterir“ endişesine karşılık, “Üç gün yazarlar sonra unuturlar“ dediğini hatırlattı.
       
       
 
       
    MSNBC News Şeba'da Hizbullah saldırısı
MSNBC News İsrail'den Filistin'e abluka
TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları