Home page
Haber Menüsü


İsrail’den Filistin’e abluka
 
İsrail’de 8 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından İsrail Genelkurmay Başkanı Şaul Moflaz, Filistin yönetimine karşı alınacak önlemleri açıkladı.   Tel Aviv'de otobüs saldırısında ölen bir askerin cenazesi

 
NTV
14 Şubat —  Son saldırıyla beraber Filistinli radikal grupların çizgiyi aştığını söyleyen Moflaz, ilk olarak Filistinlilere ait yerleşim birimlerine giriş çıkışların tamamen kapatılacağını ve bu şehirlerin kuşatılacağını açıkladı.

   
 
       
    MSNBC News İsrail'de sürücü dehşeti
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       İsrail Genelkurmay Başkanı Şaul Moflaz, son saldırının ardından yayınladığı bildiride, Filistin özerk yönetiminin, kontrolü altındaki gruplarla şiddeti ve terörü desteklediğini savundu. Korgeneral Moflaz, Filistin Özerk Yönetimi’ne karşı alınması planlanan önlemleri de şu şekilde sıraladı:
       - Filistinlilere ait yerleşim birimlerine giriş çıkışların tamamen kapatılması ve bu şehirlerin kuşatılması,
       - Allenby ve Refah kavşak noktalarının, Hac için Suudi Arabistan’a gidecek olanlar dışında Filistin vatandaşlarının geçişine kapatılması,
       - Filistin özerk yönetimi yetkililerinin hareketlerinin kısıtlanması,
       - Da-Hania Havaalanı’nın kapatılması ve Filistin Özerk Yönetimi’ne denizden tam bir abluka uygulanması.
       İsrail Genelkurmay Başkanı Şaul Moflaz, yayınladığı bildiride, terörist saldırıları düzenleyenlere ve onlara yardımcı olanlara karşı mümkün olan en sert şekilde karşılık verileceğini duyurdu.
Barak savunma bakanlığına evet dedi
Cenaze törenlerinde İsraillilerin de Filistinlilerin de öfkeleri tazeleniyor.
       
       Öte yandan, Moflaz’ın bahsettiği “sert karşılığın” ne derece sert olacağı konusunda çeşitli yorumlar yapılıyor. Dün yaşanan ve yedisi asker sekiz İsrail vatandaşının ölümüyle sonuçlanan saldırıya karşı İsrail ordusunun bir misilleme harekatı düzenleyebileceği yapılan yorumlar arasında. Filistin kaynakları, bu misillemenin İsrail ordusu’nun daha önce çekildiği Filistin topraklarını yeniden işgal etmesi şeklinde olacağını iddia ediyorlar. Bu iddialarına kanıt olarak da eski Başbakan Barak’ın, “İsrail savaş koşullarını yaşıyor” şeklindeki demecini gösteriyorlar. Ayrıca, İsrail ordusu’nun El-Halil kentine yeni tanklar gönderdiği ve Filistin güvenlik güçlerinin Gazze şeridi girişindeki 4 karakolu da boşalttığı bildiriliyor. Bununla beraber, İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Şaul Mofaz’ın üç günlük Türkiye ziyaretini Filistin- İsrail çatışmalarının gerginleştiği gerekçesiyle ertelemesi de, beklenen misilleme operasyonunun bir işareti olarak yorumlanıyor.
Filistin lideri Arafat'ın koruması Mesud Ayyad'ın cenazesinde de öfke vardı.

       
BATILI ÜLKELERDEN “ŞİDDETE SON” ÇAĞRISI
       Dün Tel Aviv’deki saldırının ardından bölgedeki şiddetin artmasından endişe eden batılı ülkeler devreye girdi. Batılı liderler, Filistin ve İsrailli yetkililere şiddete son verme çağrısını tekrarladı. İsrail’in saldırıya sert karşılık vermesiyle, aylarıdır süren çatışmaların daha da şiddetlenmesinden endişe eden batılı ülkeler, gerginliği azaltacak önlemler almaları için taraflara baskı yapıyor.
       Halen İsrail Başbakanı olan Ehud Barak’ı arayarak saldırıyı kınadıklarını söyleyen ABD Başkanı George Bush, bögede sükuneti sağlamak için çabalarını sürdüreceklerini belirtti. Bush, yaşanan kısırdögünün artık sona erdirilmesini ve çatışmaların bitmesi gerektiğini ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Powell da, telefonda görüştüğü Filistin lideri Yaser Arafat’tan şiddete son verilmesi için gereken önlemleri almasını istedi.
       Arafat ile, İsrail Başbakanı seçilen Ariel Şaron’u ayrı ayrı arayan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ise bölgede giderek tımanan gerginlikten duyduğu endişeyi dile getirdi. Avrupa Konseyi Başkanı Schwimmer, bir an önce müzakere masasına dönülmesini isterken, Avrupa Birliği dönem başkanı İsveç, daha fazla can kaybı yaşanmaması için taraflara, ellerinden geleni yapmaları çağrısında bulundu.
       
MESUD AYYAD’IN CENAZESİNDE İNTİKAM YEMİNİ
       Sekiz İsrail vatandaşının ölümüne neden olan otobüs olayının yankıları sürerken Gazze’de, İsrail ordusunun önceki gün düzenlediği bir saldırıyla öldürdüğü Filistin lideri Arafat’ın koruması Mesud Ayyad, törenle toprağa verildi.
Mesud Ayyad'ın cenazesinde Şaron ve Barak resimleri yakıldı, intikam yeminleri edildi.
       Ayyad’ın cenazesine katılan binlerce Filistinli, İsrail aleyhtarı slogan attı ve intikam yemini etti. Elit muhafız alayı güç-17‘de üst düzey bir subay olan Ayyad‘ın Filistin bayrağına sarılı tabutu Gazze caddelerinde gezdirildikten sonra toprağa verildi. Ayyad’a düzenlenen saldırının ardından biraraya gelen
       İslamcı ve milliyetçi gruplar, olaydan İsrail hükümetini sorumlu tuttuklarını açıklamışlardı. Arafat‘ın lideri olduğu El Fetih örgütünden bir komutan da Ayyad‘ın öldürülmesinin intikamını er ya da geç alacaklarını söyledi. Bir Filistinli yetkiliyse, otobüs saldırısının Ayyad’a düzenlenen suikast da dahil olmak üzere İsrail’in giderek artan saldırganlığına bir yanıt olduğunu vurguladı.
       
BİR FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ
       Öte yandan, Yahudi yerleşimlerine girmeye çalışan bir Filistinli güvenlik görevlisi İsrail birlikleri tarafından bu sabah öldürüldü. Öldürülen Filistinlinin 23 yaşındaki Nasır Hassanat olduğu, Deir El Balah mülteci kampında yaşadığı ve çatışma sırasında üniformalı olmadığı belirtildi.
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları