Home page
Haber Menüsü


İsrail’de sürücü dehşeti
 
Filistinli sürücü otobüsünü durakta bekleyen İsraillilerin üzerine sürdü: İsrail polisi, olayda 8 kişinin öldüğünü açıkladı.   Tel Aviv'de saldırının olduğu cadde

 
Tel Aviv/Gazze
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
14 Şubat—  İsrail’in Tel Aviv kentinin güneyinde, bir Filistinli, kullandığı otobüsü durakta bekleyen İsrail askerlerinin üzerine sürdü, 8 kişi öldü, altısı ağır 21 kişi de yaralandı. Polis olayın bir terör saldırısı olduğunu açıkladı. Saldırı, bu sabah 7.50’de meydana geldi. Otobüs sürücüsünün 35 yaşındaki Halil Ebu Olbeh olduğu açıklandı. Saldırıyı, “Geri Dönüş Tugayları” adında tanınmamış bir örgüt üstlendi. Örgüt, saldırıyı, dün Gazze’de öldürülen ve Arafat’ın güvenlik gücü üyesi olan Mesud Ayad’ın intikamını almak için düzenlediğini açıkladı.

   
 
       
    MSNBC News İsrail'den sert önlemler
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Otobüslü saldırgan: İntikam için yaptım
‘Askerlerden biri ağaca fırladı, ardından yere düştü. Sokakta kolu, bacağı, kafası kopmuş cesetler vardı. Korkunçtu.’
AYELET COHEN-NATAN
Görgü tanığı
       Olay sırasında caddede bulunan Ayelet Cohen-Natan olayı şöyle anlattı:
       “Otobüs önce çok yavaş hareket ediyordu. Sonra birden hızlandı ve sürücü askerlerin üzerine sürmeye başladı. Askerlerden biri ağaca fırladı, ardından yere düştü. Sokakta kolu, bacağı, kafası kopmuş cesetler vardı. Korkunçtu.” Ölenler arasında iki kadın askerin de bulunduğu açıklandı.
       Polis, olay yerinden kaçmaya çalışan sürücünün arkasından ateş açtı ve Filistinli sürücüyü yaralı olarak yakaladı. İsrail radyosunu arayan bir kişi saldırıyı Hamas adına üslendiklerini, otobüs sürücüsünün de Hamas üyesi olduğunu açıkladı. Ancak sürücünün yakınları, Hamas’la bağlantısı olmadığını belirttiler. Gazze’de Şeyh Radvan’da oturan Olbeh, beş yıldan bu yana Egged otobüs şirketi için çalışıyordu.

Saldırıyı gerçekleştiren sürücünün kullandığı otobüs        
       Çarşamba sabahı, Olbeh otobüsüyle Ramle kentinden yolcuları işçileri aldı, sonra kuzeye Azur’a yöneldi.
‘Dün kardeşimi evinin yakınında gördüm. Bana bir sürü şey düşündüğünü söyledi. Kardeşim öldürülen Filistinli çocuklar için hep üzülürdü. Bugünkü olay da doğal bir tepki’
HÜSEYIN OLBEH
Otobüs şoförünün ağabeyi
       Ebu Olbeh’in ağabeyi Hüseyin (39), kardeşinin son aylarda İsrail’in Filistinli çocukları öldürmesi yüzünden öfkeli olduğunu söyledi ve “Dün kardeşimi evinin yakınında gördüm. Bana bir sürü şey düşündüğünü söyledi. Kardeşim öldürülen Filistinli çocuklar için hep üzülürdü. Bugünkü olay da doğal bir tepki” dedi.
       Olay Tel Aviv kentinin güneyinde meydana geldi. Olayın hemen ardından, cesetlerin caddeye yayıldığı, asfaltın kazazedelerin üzerinden fırlayan ayakkabı ve ceketlerle kaplı olduğu belirtildi.
       Polis komiseri Şlomo Ahronişki, “olayın bir terrör saldırısı olduğundan eminim” dedi.
       
Dünya İsrail şiddetini kınıyor

       Otobüsün, Filistinli işçileri Gazze Şeridi’nden İsrail’e taşıyan İsrailli Egged şirketine ait olduğu belirtildi.
       Görgü tanıkları, otobüsün durakta bekleyen askerlerin üzerine geldiğini belirttiler. Daha sonra otobüs güneye doğru kaçmaya başladı, ancak birkaç kilometre sonra polis otobüse ateş açtı ve otobüs bir kamyona çarparak durdu.
       Egged şirketinin sözcüsü Ron Rattner, sürücünün işe alınmadan önce güvenlik soruşturmasından geçtiğini açıkladı.
       Saldırı, dün İsrail’in Filistinli bir güvenlik görevlisini öldürmesinin ardından meydana geldi.
       Saldırıyı üslenen olmadı.
       
FİLİSTİN’DE ÇATIŞMALAR
       Batı Şeria’da ise Nur Şams mülteci kampında yaşayan 25 yaşında bir erkek İsrail’in açtığı ateş sonucu öldürüldü. Ölen Filistinlinin İsrail geçiş noktasından geçmemek için arka yollardan geçtiği belirtildi.
       Salı akşamı da Filistin ve İsrail’in üzerinde hak iddia ettiği Gilo’da ve Gazze Şeridi’ndeki Yunis’te çatışmalar yaşandı. Olaylarda 60 Filistinli yaralandı.
       
WASHINGTON: ENDİŞE VERİCİ
       ABD’nin başkenti Washington’da, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher son şiddet olaylarının endişe veriçi olduğunu söyledi ve İsraillilerin helikopterle yaptığı saldırıların güvenliği tehlikeye attığını belirtti.
       
İsrail’de otobüs saldırıları

       
ŞARON, SALDIRIYI KINADI
       İsrail’in yeni seçilen başbakanı Ariel Şaron olayı “vahim” olarak nitelendirirken kanlı eylemi kınadı. Televizyonun haberine göre; Şaron, “Bu vahim saldırı, bir kez daha göstermiştir ki, Filistinliler İsrail ile Netzarim (Gazze şeridinde Yahudi yerleşim yeri) arasında hiçbir ayrım yapmıyorlar” dedi. İsrail Haberleşme Bakanı Binyamin Ben Eliezer de saldırıya tepki gösterdi ve Filistin topraklarının “sımsıkı” abluka altına alınmasını istedi. Televizyonda konuşan Eliezer, “Mermiler havada uçuştuğu sürece, aylarca Filistin toprakları abluka altında tutulmalı. Filistinliler kan istiyorlar, bunu kabul edemeyiz. Filistin lideri Yaser Arafat’ın sükuneti sağlaması şart” dedi.
       
“SORUMLU BARAK”
       Öte yandan Filistin yönetimi de eski Başbakan Ehud Barak’ı suçladı. Filistin lideri Yaser Arafat’ın yardımcısı Ahmet Albdül-Rahman, “Barak hükümeti bu olay yüzünden sadece kendini suçlamalı, çünkü şiddet şiddeti doğurur. İsrail’de bu tür olayları önlemenin tek yolu Filistin topraklarının işgalinden vazgeçilmesi ve kentlerdeki bombardımanın durdurulmasıdır” dedi.
       İsrail’de görev süresi dolan Başbakan Ehud Barak, ise 9 kişinin öldüğü, 14 kişinin yaralandığı saldırının “iğrenç bir cinayet” olduğunu belirtti. Barak’ın makamından yapılan açıklamada, işlerine ve üslerine gitmekte olan masum sivillere ve askerlere yönelik “iğrenç saldırı” kınandı. Açıklamada, “İsrail’in saldırının faillerini ve failleri gönderenlerden hesap soracağı ve bundan kurtulamayacakları” ifade edildi. Barak, ayrıca saldırının ardından Filistin sınırlarının kapatılması talimatını verdi. Başbakanlık bürosundan yapılan açıklamada, Barak’ın saldırı nedeniyle hemen bir dizi önlem alınması talimatı verdiği, bunların arasında Filistin yönetiminin uluslararası sınır kapılarının kapanması, uygulanan ablukanın hafifletilmesi çalışmalarının iptali ve ayrıca diğer önlemlerin alınmasının bulunduğu belirtildi.
       Yaklaşık 5 aydır süren şiddet olaylarında çoğu Filistinli 400 kişi öldü.
       
HAMAS: “İSRAİL ŞİDDETİNE CEVAP”
       Filistinli İslamcı grup Hamas, “otobüslü saldırının”, İsrail’in Filistinlilere uyguladığı şiddete “yanıt” olduğunu bildirdi. Gazze’de gazetecilerle konuşan Hamas sözcüsü, “Filistin halkı, hakları uğruna başlattığı mücadeleyi aralıksız sürdürecektir. Bu sabahki saldırı, Filistin halkının, kendi haklarını hedef alan eylemlere verdiği karşılıktır” dedi. Sözcü, saldırıyı haklı bulduklarını belirtti, ancak saldırının sorumluluğunu örgütü adına üstlenmedi.
       Filistin lideri Yaser Arafat, bu sabah Tel Aviv yakınlarında düzenlenen “otobüslü saldırı”yı “İsrail’in askeri tırmanışı”na bağladı. Arafat, Amman’da gazetecilerin sorusu üzerine, “İsrail’in Filistin topraklarındaki askeri saldırıları, Filistin halkını yaralıyor” demekle yetindi. Öğleden sonra Ankara’ya gidecek Arafat, saldırı konusunda başka bir şey söylemedi.
       
HERŞEYE RAĞMEN AŞK
       Filistin topraklarında haftalardır süren kanlı olaylar, Filistinliler için Sevgililer Günü’nün ruhunu boğmayı başaramadı. Erkek arkadaşı için hediye bakan Huda, “Hiçbir şey aşkın gücünü durduramaz. Biz hala birbirimizi seviyor ve işgalden kurtulmaya bakıyoruz” dedi.
        Sevgililer Günü’nde arkadaşlarına hediye almak için gelenleri izleyen dükkan sahibi Sameh Titi de, rafların tamamen boşalmasını, “insanların günlük kanlı olayların yarattığı sıkıntıya rağmen hala sevmeyi ve sevilmeyi başarmayı sürdürmek” olarak değerlendirdi.
       Filistinli gençler sevgilileri için kırmızı renkli ve üzerinde kalp resmi bulunan hediyelerin yanı sıra gül tercih ederken, Titi geçen yıla göre bu sene işlerin daha iyi olduğunu söyledi.
       Kuyumcu dükkanı sahibi Hazem El-Savferi de, Sevgililer Günü ile ilgili görüşlerini, “Allahıma şükürler olsun iyi bir güne sahibiz. İnsanlar sevdikleri için bir şeyler satın almaktan hiçbir zaman vazgeçmedi” diye ifade etti.
       Ahmed Sahir de, İsrail güvenlik güçleriyle çatışma halindeyken Sevgililer Günü’nü kutlamaktan utanmadığını söyledi. Sahir, “Bugün nişanlıma ya da kız arkadaşıma bir aşk hediyesi alacağım ve yarın canımı Filistin için bağışlamayı önereceğim ve bir şehit olarak öleceğim. İsrail savaş makinesi hiçbir zaman bizi içeride yenemeyecek” dedi.
       
FİLİSTİNLİ BAKAN ŞAAT OTOBÜS SALDIRISINI KINADI
       Filistin Ulusal Özerk Yönetimi’nin Uluslararası İşbirliği Bakanı Nebil Şaat, İsrail’de bu sabah Tel Aviv kentinde Filistinli sürücünün kullandığı otobüsün 8 kişiyi öldürmesini kınadı. Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat’ın Ankara’daki temaslarına eşlik eden Şaat, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Otobüslü eylemi, gerçekten trafik kazası olsun veya olmasın kınıyoruz” dedi. Arafat, daha önce yaptığı açıklamada, “Kaza olabilir. Ancak tedhişle insanların öldürülmesine karşıyız” demişti. Bu sabahki saldırı, 28 Eylül’de başlayan, 400 kişinin yaşamını yitirdiği Filistin’in yeni intifadasında İsraillilerin öldüğü en büyük olay niteliğinde.
       
POWELL ARAFAT’A GERGİNLİĞİ AZALTMASI İÇİN BASKI YAPIYOR
       ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Filistin lideri Yaser Arafat’a bölgedeki gerginliği azaltması yönünde baskı yapıyor. Powell’in sözcüsü Richard Boucher, Powell’ın Arafat’ı telefonla arayarak, gerginliği azaltmak için çaba göstermesini istediğini söyledi. Telefon görüşmesinin 15 dakika sürdüğünü belirten Boucher, Powell ile Arafat’ın, bugün Tel Aviv’deki “otobüslü saldırı” olayından sonra, şiddeti ve şiddete son verme yollarını ele aldıklarını kaydetti. Boucher, Powell’ın Tel Aviv’deki saldırıya atıfta bulunarak, “Bu tür saldırılar devam ettiği müddetçe barış adına bir gelişme sağlanamayacağı açıktır” dediğini söyledi. Sözcü, görüşmede Arafat’ın saldırıyı kınadığını belirterek, Amerikan yönetiminin tutumunu hatırlatarak, “Her iki tarafın da kendi sorumluluğunu üstlenmesi ve şiddete son vermek için önlem alması gerekir” dedi. Boucher, Powell’ın, 6 Şubat’taki başbakanlık seçimini galibi Ariel Şaron’un gönderdiği heyeti kabul ettiğini de belirterek, görüşmede, Dışişleri Bakanı’nın, Arafat’ın korumasının dün öldürülmesine atıfta bulunarak, İsrail ordusunun Filistinli yetkilileri hedef alan saldırılarına da karşı olduklarını söylediğini kaydetti. Bu arada, bu sabah Tel Aviv’de meydana gelen “otobüslü saldırı”da ölenlerden birinin Fransız asıllı kadın asker olduğu belirtildi. Ölen Fransız kadın askerin 21 yaşındaki bir çavuş olduğu ve 4 yıl önce Fransa’dan gelerek İsrail’in güneyindeki Zikkin köyüne yerleştiği kaydedildi. Filistinli şoför Halil Ebu Alba, Tel Aviv yakınlarında durakta bekleyenlerin üzerine otobüs sürmüş, saldırıda 8 kişi ölmüştü.
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları