Home page

Haber Menüsü


 
Ahmet Çakır’ın kitabı
 
Ahmet Çakır’ın kitabını okurken, bugün tekrarlanan olaylarla ilgili geçmişi yargılama veya fikir üretme şansına sahip olabiliyorsunuz…
 
Okay KARACAN'a mail.
NTV-MSNBC
 
28 Ocak—  Herşeyi çok çabuk unutan bir toplum olduğumuz sıkça vurgulanır.. Gerçekten de öyle değil mi? Ülkeye hizmetleri dokunan büyükleri yakın tarih, geçmiş demeden peşin hükümlü yargılamayı pek severiz. Protesto yağmuruna tuttuğumuz İtalya krizini hatırlayın, şimdi o protestolardan eser kalmadı. Ya İngilizler’le girdiğimiz iddialar. Fransa’yı kınarken, düştüğümüz komikliklere ne dersiniz?

   
 
       
    MSNBC News Jardel geleceğim İtalya veya İspanya liginde demiş.!!!
MSNBC News SIFIR-SIFIR
MSNBC News Rekortmen Ferrari
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Batıda yayınlanan kitap ve dergi sayısı ile bizim ülkeyi kıyaslamaya kalkışmayın. Biz bunu yaptık ve çok utandık. Fransa’da kişi başına yıllık kitap okuma ortalaması bizim 40 mislimiz… Daha da acısı kitap okuyan insan sayısının dağılımı: Fransa’da her 100 kişiden 89’u kitap, gazete ve dergi okuyor (toplumun her kesimi yani). Bizde gelir dağılımı adaletsizliğinden de acı bir tablo var. Hani o gelir düzeyi yüksek bir grup varya.. 1/5’i düzenli okuyor. E, haliyle bu kadar az bir okurun, bu kadar kötü bir yayın takip alışkanlığının olduğu ülkede yayıncılık ve yayıncılarında tartışılması doğaldır.
       Kimse kendini kandırmasın, okuyucular kadar bizde suçluyuz. Türkiye’de birçok spor yazarı ve diğer unvanlara sahip gazeteci mevcut, ama ortaya dökülen palavra gündemler, günü kurtarıp reytingi (tirajı) kapma hesapları dışında halka sunulan bir temiz sayfamız yok.
       “O Bir imparator” adlı kitabın yazarı gazeteci Ahmet Çakır yakın tarihe ışık tuttuğu kitabıyla sıradışı bir iş yaptı. Takdir duygusunun yerini kıskançlığa bıraktığı bir ülkede yaşıyoruz. Birkaç köşe yazarının dışında kitabın duyurulmasında spor basınının en ufak bir katkısının olmamasına ne diyelim?
       Gazetelerinde maç tahlilleri yazan birçok ağabeyimiz ellerine kalem almazken, Ahmet Çakır’ın verdiği eser alkışlanacak ölçüdedir.
       Çakır kaleme aldığı yakın tarihi, sade ve öz anlatımıyla bizlere yeniden yaşatıyor. Bu satırların başında bahsettiğimiz unutkan toplumun bu tip eserlere ne kadar ihtiyaç duyduğunun bir göstergesidir bu eser.
       172’nci sayfada konu edilen Hakan Şükür röportajına dikkat kesildim…
       “Ağabey”diyordu ısrarla, “Bak bunu mutlaka yazmalısın…”
       “Yazarım aslanım, nedir?”
       “Bu şampiyonlukta en büyük pay futbolcularındır”.
       “Yazarım ne var bunda? Hatta ikinci bölümün başlığı bu olabilir”.
       “Tamam iyi o zaman…”
       Konuşma boyunca Hakan Şükür, şampiyonlukta en büyük payın futbolculara ait olduğunu defalarca yineledi. Önceleri bu noktadaki ısrarına bir anlam verememiştim ama konuşmanın belli bir yerinde ayıldım diyor” Ahmet Çakır, “Sarı-kırmızılı takımın başarısının büyük ölçüde imparatora mal edilmesine bozuluyordu futbolcular. Çalışmaysa çalışma, özveriyse özveri, başarıysa başarı. Onlar da bu başarının kazanılmasıyla ilgili her türlü yükümlülüklerini yerine getiriyorlardı. Aslında, bundan dolayı pek takdir edilmedikleri de söylenemezdi ama, demekki olay onlara biraz daha farklı görünüyordu”…
       Bu satırları okuduktan sonraki bir kaç gün Hakan’ın bir büyük gazetede çıkan röportajını ve TRT’de Hüseyin Başaran’ın evinde gerçekleştirdiği sohbeti izledim… Gazeteye takımın ruhsuzluğu, topçular arasında bağların kopuk olduğu ve gruplar hakkında bilgiler veren Şükür, yalnız ve mutsuz bir adam olduğunu haykırıyordu…
       TV’de ise, dünyanın her tarafından gelen insanların uyumunu ve sevgisini anlatıyordu… Hangisine inanmak lazım. İkisi de doğru. Yanlış olan Hakan’ın yaklaşımı…
       Ahmet Çakır’ın kitabını okurken, bugün tekrarlanan olaylarla ilgili geçmişi yargılama veya fikir üretme şansına sahip olabiliyorsunuz… Unuttuğunuz davranışları hatırlayıp insanları doğru yerlere koymayı biliyorsunuz…
       Bilgilendirici ve akıcı bu eseri 5 gündür bölüm bölüm okuyorum ve sonuna geldim, ama bitirmeden bu satırları yazma kararı aldım; çünkü her geçen gün bu emeğe yapılan haksızlıktı bana göre..
       Ahmet Çakır’la tanışıklığımız yoktur. Yazılarını okurum o kadar.
       Kimileri “iyi ama ne gerek vardı ‘O bir imparator’ ismiyle çıkmasına’ dese de, aslında yorumu okuyucuya kalacak bir kitap yazmış Ahmet Çakır.
       Bugün yaşadığımız herşeyin doğru cevabını burada bulmak mümkün. Bu kitabı okuduktan sonra bugünün Fiorentina’sı, Hakan’ı ve Galatasaray’ını daha iyi tahlil edip, Fatih Terim’in İmparator olup olmadığına veya Hakan Şükür’ün krallığına siz karar verebilirsiniz…
       Galatasaray’daki başarının haksızlık yapılarak Fatih Terim’e isnat edildiği, futbolculara haksızlık yapıldığı iddiası da, Lucescu’lu Galatasaray’ın performansıyla cevaplanacak sorular.
       Tarih bize çok şeyi öğretir, yeterki istifade etmeyi bilelim. Fransızlar okur-yazar öğrenirken, biz Fransızca’yı yasaklıyoruz. Ne yazıkki ne L’Equipe gibi bir spor gazetemiz, ne de France Football gibi haftalık futbol dergimiz var. Yakın tarihi yeniden hatırlamamıza yardımcı olan Çakır’a teşekkürler...
       Simon Kuper adlı genç gazetecinin başta “Futbol asla sadece futbol değildir” kitabı olmak üzere birçok eser verdiği dünyada, Türkiye’nin genç kuşaktan başarılı, yazan, çizen bilgilendirici genç gazeteci kuşağı çıkartamadığını, kapanan “Yeni Binyıl” gazetesinde eleştirel bir dille ele alan Ahmet Çakır’a bir de teessüf..
       Sayın Çakır, İletişim Fakülteleri’nden mezun olanlar gazetelerin önünden bile geçemezken, futbolcularımız jübile maçının ertesi günü spor yazarı oluyor bu ülkede. Eğitim aldığı gazeteciliği uygulama fırsatı bulanlar ise maalesef medyadaki bozuk yapılanmanın kurbanı oluyorlar.
       Kısacası Türk gazetecilerin Simon Kuper olması engelleniyor.
       Eline sağlık Ahmet Çakır…
       
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları